308
«Ενα σπίτι θα μπορεί να αντικαταστήσει από μία έως τρεις συσκευές», σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σκρέκας: Απευθείας στο ταμείο η επιδότηση αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2022, 12:05
«Ενα σπίτι θα μπορεί να αντικαταστήσει από μία έως τρεις συσκευές», σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σκρέκας: Απευθείας στο ταμείο η επιδότηση αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2022, 12:05

Στους δικαιούχους και τη διαδικασία απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών, η οποία θα ξεκινήσει στα μέσα Ιουνίου, αναφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο υπουργός είπε πως ο προϋπολογισμός του μέτρου είναι 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ μαζί με τη συμμετοχή των δικαιούχων. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 35% – 50% και θα μπορέσουν να αντικατασταθούν 380.000 συσκευές, πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας: «Ενα σπίτι μπορεί να αντικαταστήσει από μία έως τρεις συσκευές. Δεν μπορεί να πάρει δύο ψυγεία ή δύο καταψύκτες, αλλά μπορεί να πάρει δύο κλιματιστικά. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος κατά 30%».

Διευκρίνισε, εξάλλου, πως η κυβέρνηση έχει θέσει κοινωνικά κριτήρια για τους δικαιούχους τονίζοντας ότι οι οικογένειες με μέλος με αναπηρία, οι πολύτεκνες οικογένειες και οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα θα έχουν προτεραιότητα.

Αναφορικά με τη διαδικασία, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση τους είτε στο gov.gr είτε στο κατάστημα από το οποίο θα αγοράσουν τις συσκευές. Θα χρειαστεί να συμπληρώσουν ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, αριθμό παροχής και να δηλώσουν ποια ή ποιες συσκευές θέλουν να αντικαταστήσουν.

Μόλις κλείσει η πλατφόρμα, θα προκύψει ποιοι είναι οι δικαιούχοι και οι επιλαχόντες με βάση τα κριτήρια που θα οριστούν. Στη συνέχεια ο ωφελούμενος θα προσέρχεται στο κατάστημα για να οριστικοποιήσει ποια συσκευή θα αγοράσει, θα πληρώσει και επί τόπου θα αφαιρείται η επιδότηση. «Δε θα περιμένει να την πάρει μετά την επιδότηση», επισήμανε ο κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού, το νέο πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, καθώς θα οδηγήσει σε μείωση εκπομπών κατά 126.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Παράλληλα, το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, λόγω της εγκατάστασης νέων συσκευών, υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...