388
Ο Πύργος του Αϊφελ, ένα από τα πιο γνωστά κτίρια σε όλο τον κόσμο, κινδυνεύει από οξείδωση | Shuttestock

Σκουριάζει επικίνδυνα ο Πύργος του Αϊφελ – Τι αποκαλύπτει κρατικό έγγραφο που διέρρευσε

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 19:55
Ο Πύργος του Αϊφελ, ένα από τα πιο γνωστά κτίρια σε όλο τον κόσμο, κινδυνεύει από οξείδωση
|Shuttestock

Σκουριάζει επικίνδυνα ο Πύργος του Αϊφελ – Τι αποκαλύπτει κρατικό έγγραφο που διέρρευσε

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 19:55

Οταν το 1889 ολοκληρώθηκε ο Πύργος του Αϊφελ, προβλεπόταν να αντέξει 20 χρόνια και ακολούθως να αποσυναρμολογηθεί. Ωστόσο, 133 χρόνια αργότερα, παραμένει όρθιος, κυρίως λόγω της σωστής συντήρησής του.

Τώρα όμως, ένα εμπιστευτικό έγγραφο της κυβέρνησης που διέρρευσε στο γαλλικό περιοδικό Marianne, θέλει το μνημείο να βρίσκεται σε κακή κατάσταση και έχει σκουριάσει.

Ο Πύργος του Αϊφελ πλέον δεν χρειάζεται απλώς βάψιμο και συντήρηση, αλλά πλήρη επισκευή, σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο.

Ωστόσο, η γαλλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να του κάνει μόνο μία αισθητική ανακαίνιση, κι αυτό με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, όπως γράφει ο Guardian.

«Αν ο Γκουστάβ Aϊφελ, επισκεπτόταν τον πύργο, θα πάθαινε καρδιακή προσβολή», δήλωσε στο Marianne στέλεχος που εργάζεται στον Πύργο του Αϊφελ.

Ο μεταλλικός πύργος ύψους 324 μέτρων και βάρους 7.300 τόνων, κατασκευάστηκε με αφορμή την παγκόσμια έκθεση του 1889 και κατασκευάστηκε με βρετανικό σίδηρο.

Η ιδιαιτερότητα του υλικού αυτού είναι ότι δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της Βιομηχανικής Επανάστασης μέσω μιας διαδικασίας που παρήγαγε υψηλής ποιότητας και καθαρότερο σφυρήλατο σίδηρο, αφαιρώντας άνθρακα από το χυτοσίδηρο κατά τη διαδικασία τήξης του.

Ο Αϊφελ, ο πολιτικός μηχανικός του οποίου η εταιρεία σχεδίασε και κατασκεύασε το μνημείο, είχε πει ότι ο εντοπισμός και η διακοπή της εξάπλωσης της σκουριάς ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τη μακροζωία της κατασκευής και πρότεινε ότι θα χρειαζόταν βαφή κάθε επτά χρόνια.

«Η βαφή είναι το βασικό συστατικό για την προστασία της μεταλλικής κατασκευής και η φροντίδα με την οποία γίνεται αυτό, είναι η μόνη εγγύηση για τη μακροζωία της», είχε γράψει τότε.

Σε αυτή τη φάση, πάντως, ο Πύργος του Αϊφελ βάφεται και πάλι και το κόστος του έργου υπολογίζεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, το φρεσκάρισμά του έχει ενταχθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που το μνημείο βάφεται. Πρόκειται για την 20η φορά τα τελευταία 133 χρόνια που ειδικό συνεργείο έχει αναλάβει την περιποίησή του.

Η εταιρεία που επιβλέπει τον πύργο, η Sete, η οποία ανήκει κατά 99% στο δήμο Παρισίων, είναι απρόθυμη να του βάλει λουκέτο για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των εσόδων από τους επισκέπτες που θα χαθούν.

Ο πύργος δέχεται περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο και είναι τέταρτος σε τουριστική κίνηση στη Γαλλία, μετά τη Disneyland, το Λούβρο και το Παλάτι των Βερσαλλιών.

Το κλείσιμό του λόγω της πανδημίας το 2020, οδήγησε σε απώλεια εσόδων ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...