591
Ο αστροναύτης Γουίλιαμ Αντερς τράβηξε τη φωτογραφία που κατά πολλούς ενέπνευσε το σύγχρονο περιβαλλοντικό κίνημα. | NASA

Σκοτώθηκε πετώντας ο αστροναύτης που το 1968 φωτογράφισε την Ανατολή της Γης

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 11:54
Ο αστροναύτης Γουίλιαμ Αντερς τράβηξε τη φωτογραφία που κατά πολλούς ενέπνευσε το σύγχρονο περιβαλλοντικό κίνημα.
|NASA

Σκοτώθηκε πετώντας ο αστροναύτης που το 1968 φωτογράφισε την Ανατολή της Γης

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2024, 11:54

Είναι Παραμονή Χριστουγέννων του 1968. Ένα διαστημόπλοιο, το Apollo 8, μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με τρεις αστροναύτες, που μόλις έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι. Ένας από τους τρεις στρέφει την κάμερά του και φωτογραφίζει τη Γη που ανατέλλει.

Earthrise: Μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες στην Ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος / NASA

Αυτή ήταν η γέννηση της θρυλικής φωτογραφίας Earthrise και εκείνος ήταν ο αστροναύτης Γουίλιαμ Αντερς, που σκοτώθηκε την Παρασκευή σε αεροπορικό δυστύχημα.

Ο Αντερς ήταν 90 ετών και έχασε τη ζωή του όταν το αεροπλάνο Beech A45 που κυβερνούσε ο ίδιος -χωρίς συνεπιβάτες- συνετρίβη πέφτοντας στη θάλασσα, ανοιχτά των νησιών Σαν Χουάν στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

Ο εκλιπών ήταν απόστρατος πτέραρχος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. «Ήταν σπουδαίος πιλότος. Θα μας λείψει τρομερά», είπε στο Associated Press ο γιος του Γκρεγκ.

Γύρω από τη Σελήνη και πίσω…

Το Apollo 8 εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κένεντι στις 21 Δεκεμβρίου 1968, με τους αστροναύτες Φρανκ Μπόρμαν, Τζέιμς Λόβελ Τζούνιορ και Γουίλιαμ Αντερς. Στο εφεδρικό πλήρωμα ήταν ο διάσημος Νιλ Αρμστρονγκ, αυτός που πρώτος πάτησε στο έδαφος της Σελήνης περί τους επτά μήνες αργότερα.

Στη διάρκεια της αποστολής του, το Apollo 8 μετέδωσε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο και σε πραγματικό χρόνο έξι εκπομπές, των 45 λεπτών έκαστη, που αποτύπωναν το ταξίδι του γύρω από τη Σελήνη και πίσω. Οι τρεις αστροναύτες πέρασαν περίπου 20 ώρες σε τροχιά έχοντας κοιμηθεί μόλις δύο ώρες ο καθένας.

Από αριστερά προς τα δεξιά: Οι αστροναύτες Φρανκ Μπόρμαν, Γουίλιαμ Αντερς και Τζέιμς Λόβελ ποζάρουν μπροστά από τον προσομοιωτή αποστολής της Apollo 8 κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης / NASA
Η Γη που ανατέλλει

Το Apollo 8 επέστρεψε στη Γη με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την σεληνιακή  επιφάνεια, κυρίως από την μακρινή πλευρά. Ο Άντερς τράβηξε μερικές από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες της αποστολής. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η θρυλική Earthrise.

Ηταν η στιγμή που το διαστημόπλοιο έστριβε προς την πίσω πλευρά του φεγγαριού και οι αστροναύτες είδαν τη Γη που έμοιαζε να ανατέλλει πάνω από τον σεληνιακό ορίζοντα.

Αυτή η εμβληματική εικόνα, σύμφωνα με τη NASA, λέει πολλά: υπογραμμίζει την απεραντοσύνη του Διαστήματος, τη μοναξιά του Σύμπαντος και καταδεικνύει το πόσο εύθραυστος είναι πραγματικά ο πλανήτης μας.

Οι Times του Λονδίνου γράφουν πως κατά πολλούς η εικόνα αυτή ενέπνευσε το σύγχρονο περιβαλλοντικό κίνημα.

Ποιος ήταν

Ο Αντερς γεννήθηκε το 1933 στο Χονγκ Κονγκ. Αποφοίτησε από τη Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ και αργότερα απέκτησε μεταπτυχιακό στην πυρηνική μηχανική.

Αυτό είναι το επίσημο πορτρέτο του αστροναύτη Γουίλιαμ Αντερς, από τη NASA. Είχε στο ενεργητικό του πάνω από 6.000 ώρες πτήσης. / NASA

Μετά την θητεία του ως αστροναύτης, ο Άντερς κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις σχετικές με την τεχνολογία, ιδίως ως ο πρώτος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών, ενώ αργότερα υπηρέτησε ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νορβηγία.

Από αριστερά, Αντερς, Μπόρμαν, Λόβελ του Apollo 8 ποζάρουν μαζί στο Μουσείο Επιστήμης και Βιομηχανίας, Σικάγο, Ιλινόις, 5 Απριλίου 2018. / J.B. Spector/Museum of Science and Industry, Chicago/Getty Images

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ηγήθηκε της αμερικανικής αμυντικής και αεροδιαστημικής εταιρείας General Dynamics ως Διευθύνων Σύμβουλος και πρόεδρος, προτού συνταξιοδοτηθεί.

Από τα τρία κύρια μέλη του Apollo 8, μόνο ο Λόβελ είναι ακόμα ζωντανός. Ο Μπόρμαν πέθανε τον Νοέμβριο του 2023 σε ηλικία 95 ετών. Στη μνήμη του Αντερς, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που εξιστορεί συνοπτικά την αποστολή Apollo8 και τη λήψη της ιστορικής φωτογραφίας Earthrise.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...