559
Σιδηροδέσμια στο δικαστήριο η μητέρα που καταδικάστηκε για φόνους εξ αμελείας επειδή ο γιος της δολοφόνησε συμμαθητές του με όπλο που του χάρισε ο πατέρας του | Mandi Wright/USA Today Network via REUTERS

Αμερικανική δικαιοσύνη: Σκότωσε ο ανήλικος γιος, μπήκε στη φυλακή και η μάνα του

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 08:02
Σιδηροδέσμια στο δικαστήριο η μητέρα που καταδικάστηκε για φόνους εξ αμελείας επειδή ο γιος της δολοφόνησε συμμαθητές του με όπλο που του χάρισε ο πατέρας του
|Mandi Wright/USA Today Network via REUTERS

Αμερικανική δικαιοσύνη: Σκότωσε ο ανήλικος γιος, μπήκε στη φυλακή και η μάνα του

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 08:02

Πρωτοφανής δικαστική απόφαση στις ΗΠΑ: μητέρα καταδικάστηκε ως ένοχη ανθρωποκτονιών εξ αμελείας επειδή ο ανήλικος γιος της σκότωσε και τραυμάτισε συμμαθητές του στο σχολείο. Η 45χρονη μητέρα, ονόματι Τζένιφερ Κράμπλεϊ, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Πολιτείας του Μίσιγκαν διότι από κοινού με τον σύζυγό της, Τζέιμς Κράμπλεϊ, έδωσε στον έφηβο φονιά το όπλο, αγνοώντας τα προειδοποιητικά σημάδια της βιαιότητάς του.

Μία «ωραία πρωία», την 30ή Νοεμβρίου 2021, ο γιος, ονόματι Ιθαν, ηλικίας 15 ετών, πήρε το όπλο και το έβαλε στο σακίδιό του. Αμέσως μετά πήγε στο σχολείο του, στο Γυμνάσιο της Οξφόρδης, στο Ντιτρόιτ, και πυροβόλησε συμμαθητές του. Σκότωσε τέσσερα παιδιά ηλικίας μεταξύ 14 και 17 ετών και τραυμάτισε άλλα έξι συν έναν καθηγητή του. Στη δίκη του, τον περασμένο Δεκέμβριο, παραδέχθηκε την ενοχή του και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή. Η ποινή για τη μητέρα θα καθοριστεί στις 9 Απριλίου.

Ο 47χρονος πατέρας θα δικαστεί και αυτός τον Μάρτιο, με το ίδιο κατηγορητήριο. Αμφότεροι οι γονείς και κηδεμόνες του φονιά κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών. Για τον εισαγγελέα, η μάνα «απέτυχε στο θεμελιώδες καθήκον της να επαγρυπνά». Κατά τη λογική αυτή, «αν δεν είχε αποτύχει στην επαγρύπνηση, το μακελειό στο σχολείο θα είχε αποφευχθεί». Και η Corriere della Sera συνέχισε το ρεπορτάζ.

Είπε και άλλα ο εισαγγελέας: «Μπορούσε να είχε ψάξει το σακίδιό του, να τον είχε ρωτήσει πού έβαλε το όπλο. Μπορούσε να είχε κλειδώσει και τα πυρομαχικά και το όπλο. Μπορούσε να είχε ενημερώσει το σχολείο ότι θα του έδινε όπλο. Μπορούσε να μιλήσει για την κρίση που είχε περάσει στο παρελθόν ο γιος της και για το γεγονός ότι ζήτησε βοήθεια».

Η υπεράσπιση επικαλέστηκε την «απρόβλεπτη φύση» της τραγωδίας στη ζωή των ανθρώπων: «Είναι υπεύθυνοι οι γονείς για ό,τι κάνουν τα παιδιά τους;» αναρωτήθηκε ο δικηγόρος της καταδικασθείσης, λέγοντας ότι ανησυχεί για αυτήν «την πρωτοφανέρωτη και πολύ επικίνδυνη διαδικασία για όλους τους γονείς». Από πλευράς της, η μητέρα εξήγησε στο δικαστήριο πώς το όπλο του φονικού μπήκε στο σπίτι τους.

Ανέφερε ότι ο άνδρας της έφερε στο σπίτι το πιστόλι των 9 χιλιοστών ως χριστουγεννιάτικο δώρο (!) και ότι την επομένη κόλας συνόδευσε ο ίδιος τον γιο τους στο πεδίο βολής. «Ως γονέας περνάς τη ζωή σου προστατεύοντας το παιδί σου από το κακό. Ποτέ δεν φαντάζεσαι ότι εσύ πρέπει να το εμποδίσεις για να μη βλάψει κάποιον άλλον» είπε. Ωστόσο, τα στοιχεία που ήρθαν στο φως είναι αποκαλυπτικά.

Ο Ιθαν, που κατέστρεψε και τη δική του ζωή με τους φόνους που διέπραξε, χρησιμοποίησε το δώρο του πατέρα του επιδεικτικά πριν από το μακελειό, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία του στους λογαριασμούς του στα social media. Κόμπαζε από καμάρι! Τράβηξε και ένα βίντεο με το τηλέφωνό του, στο οποίο προανήγγειλε την επίθεση στο σχολείο, ωστόσο δεν το δημοσίευσε.

Την προηγουμένη του μακελειού, το σχολείο επικοινώνησε με τη μητέρα επειδή ένας καθηγητής ανακάλυψε ότι ο Ιθαν έψαχνε πυρομαχικά στο web. «Δεν είμαι θυμωμένη μαζί σου, όμως πρέπει να μάθεις να μη σε βλέπουν» ήταν η απάντηση της γυναίκας σε ένα μήνυμα που αμέσως μετά έστειλε στον γιο της. Αλλά υπήρξαν και άλλες θλιβερές αποκαλύψεις κατά τη δικαστική διαδικασία.

Οι γονείς του φονιά είχαν αρνηθεί να κρατήσουν το παιδί τους στο σπίτι ακόμη και όταν ενημερώθηκαν από το σχολείο πως ο Ιθαν ζωγράφιζε όπλα και σφαίρες και δίπλα τους έγραφε τις φράσεις «αίμα παντού», «η ζωή μου είναι άχρηστη», «ο κόσμος πέθανε» και άλλες παρόμοιες, δείγματα του ταραγμένου ψυχισμού του…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...