680
Ο Γιαχία Σινουάρ σε ένα από τα «πύρινα» κηρύγματά του - μένει να επιβεβαιωθεί αν είναι ακόμη εν ζωή | Reuters

Σκότωσαν οι Ισραηλινοί (και) τον νέο ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ;

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 16:10
Ο Γιαχία Σινουάρ σε ένα από τα «πύρινα» κηρύγματά του - μένει να επιβεβαιωθεί αν είναι ακόμη εν ζωή
|Reuters

Σκότωσαν οι Ισραηλινοί (και) τον νέο ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ;

Protagon Team Protagon Team 17 Οκτωβρίου 2024, 16:10

Πληροφορίες θέλουν τους Ισραηλινούς να εξόντωσαν με νέο στοχευμένο χτύπημα ακριβείας και τον νέο ηγέτη της Χαμάς (από τον Ιούλιο, όταν σκοτώθηκε ο Ισμαήλ Χανίγια), Γιαχία Σινουάρ – Νο1 καταζητούμενο στη Γάζα και οργανωτή της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

Προσώρας οι Ισραηλινές Δυνάμεις (ΙDF) αναφέρουν ότι ελέγχουν την πιθανότητα να έχουν εξολοθρεύσει τον Σινουάρ, χωρίς ακόμη να είναι σε θέση να το επιβεβαίωσουν επισήμως.

Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Γάζα, εξουδετερώθηκαν τρεις τρομοκράτες, αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση (δείτε τη κάτω) με τη διευκρίνιση ότι ελέγχεται η πιθανότητα ένας εξ αυτών να είναι ο Γιαχία Σινουάρ. Σε αυτό το στάδιο, προστίθεται, δεν μπορεί να επιβεβαιθεί η ταυτότητα των τρομοκρατών.

Μέχρι στιγμής αυτό που έχει ανακοινωθεί από τους Ισραηλινούς, είναι το χτύπημα με αεροπορική επιδρομή ακριβείας κατά τρομοκρατών της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, οι οποίοι επιχειρούσαν από κέντρο διοίκησης και ελέγχου σε κτίριο που χρησιμοποιείτο παλαιότερα ως σχολείο, στη Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα.

Αξιωματούχος των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός διενεργεί εξέταση DNA στο σώμα ενός μαχητή για να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για τον επικεφαλής της Χαμάς.

 

Σύμφωνα με τον IDF, στο πρώην σχολείο «Αμπού Χασάν» ήταν παρόντες 12 τρομοκράτες (της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ), οι οποίοι εμπλέκονται σε επιθέσεις με ρουκέτες κατά του Ισραήλ και σε επιχειρήσεις κατά των ισραηλινών στρατευμάτων.

Στην άλλη πλευρά, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, μιλούν για τουλάχιστον 19 άτομα -ανάμεσά τους και παιδιά- που έχασαν τη ζωή τους  από το νέο ισραηλινό χτύπημα  και δεκάδες τραυματίες.

Το ισραηλινό Κανάλι 12 ανέφερε ότι τα στρατεύματα άνοιξαν πυρ την Τετάρτη εναντίον μιας ομάδας τρομοκρατών στο ισόγειο ενός κτιρίου. Οταν στη συνέχεια μπήκαν στο κτίριο, συνειδητοποίησαν ότι ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες «έμοιαζε πολύ» με τον Σινουάρ.

Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ σημείωσε ότι αναμένεται να χρειαστούν λίγες ώρες για την ασφαλή ταυτοποίηση και ότι το πτώμα που πιθανολογείται ότι είναι του Σινουάρ θα μεταφερθεί για εξέταση DNA.

Το Reuters μετέδωσε, από την πλευρά του, ότι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ ενημερώθηκαν ότι ο επικεφαλής της Χαμάς είναι πολύ πιθανό να είναι νεκρός, όπως δήλωσαν στο πρακτορείο δύο αξιωματούχοι «με γνώση του θέματος».

Καθώς τα δημοσιεύματα και οι εικασίες για τον θάνατο του Σινουάρ πολλαπλασιάζονταν, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε σε ανάρτηση στο Χ: «Θα φτάσουμε σε κάθε τρομοκράτη και θα τον εξοντώσουμε».

Στην ανάρτησή του ο υπουργός Αμυνας επισύναψε φωτογραφίες του πρώην στρατιωτικού αρχηγού της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ και του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, με τις φωτογραφίες μαρκαρισμένες με ένα κόκκινο «Χ», μια τρίτη μαύρη φωτογραφία είναι και αυτή μαρκαρισμένη με «Χ», σε μια προφανή αναφορά στον Σινουάρ.

Ο Σινουάρ, κεντρική φιγούρα της Χαμάς και είδωλο της αντίστασης για τους Παλαιστινίους, θεωρείται ο «εγκέφαλος» της πολύνεκρης επίθεσης της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...