432
Ενας γάιδαρος πίνει αμέρημνος νερό. Δεν ξέρει τι του ξημερώνει. | REUTERS/Raquel Cunha

Σκοτώνουν εκατομμύρια γαϊδούρια για κινεζικό σκεύασμα

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 20:09
Ενας γάιδαρος πίνει αμέρημνος νερό. Δεν ξέρει τι του ξημερώνει.
|REUTERS/Raquel Cunha

Σκοτώνουν εκατομμύρια γαϊδούρια για κινεζικό σκεύασμα

Protagon Team Protagon Team 17 Φεβρουαρίου 2024, 20:09

Για να πουλήσει νερό και να βγάλει τα προς το ζην, ο Στιβ βασιζόταν πλήρως στα γαϊδούρια του. Τραβούσαν το κάρο του, φορτωμένο με τα 20 κουτιά για όλους τους πελάτες του. Οταν έκλεψαν τα γαϊδούρια του Στιβ για το δέρμα τους, δεν μπορούσε πλέον να δουλέψει.

Οι κλοπές γαϊδάρων έχουν γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένες σε πολλά μέρη της Αφρικής – και σε άλλα μέρη του κόσμου όπως στη Νότια Αμερική και την Ασία, που έχουν μεγάλους πληθυσμούς από αυτά τα ζώα εργασίας. Ο Στιβ – και τα γαϊδούρια του – είναι παράπλευρη ζημιά σε ένα αμφιλεγόμενο παγκόσμιο εμπόριο δέρματος γαϊδάρου. αναφέρει το BBC.

Τουλάχιστον 5,9 εκατομμύρια γαϊδούρια σφάζονται για το δέρμα τους κάθε χρόνο και ο πληθυσμός των εγχώριων γαϊδάρων της Κίνας έχει καταρρεύσει.

Οι ιδιότητες και το παράνομο εμπόριο

Στην Κίνα, ένα παραδοσιακό φαρμακευτικό σκεύασμα που παρασκευάζεται με κολλαγόνο από δέρμα γαϊδάρου έχει μεγάλη ζήτηση. Λέγεται Ejiao και πιστεύεται ότι έχει ιδιότητες που ενισχύουν την υγεία και διατηρούν τη νεότητα.

Εξαιτίας αυτού, η βιομηχανία ejiao έχει μετατοπιστεί σε ένα παγκόσμιο εμπορικό δίκτυο για να προμηθευτεί το δέρμα του γαϊδάρου για να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στη ζήτηση.

Το Ejiao είναι ένα αρχαίο φάρμακο που υπάρχει σε μορφή τροφής, υγρού ή χαπιών. THE DONKEY SANCTURAY

Τα δέρματα των γαϊδάρων βράζονται για να εξαχθεί το κολλαγόνο, το οποίο γίνεται σκόνη, χάπια ή υγρό ή προστίθεται στο φαγητό.

Στην Αφρική, όπου ζουν περίπου τα δύο τρίτα των 53 εκατομμυρίων γαϊδάρων στον κόσμο, υπάρχει ένα συνονθύλευμα κανονισμών. Η εξαγωγή δερμάτων γαϊδάρου είναι νόμιμη σε ορισμένες χώρες και παράνομη σε άλλες.

Ανεύρεση με κάθε κόστος

Αλλά η υψηλή ζήτηση και οι υψηλές τιμές για τα δέρματα τροφοδοτούν την κλοπή γαϊδάρων και το Donkey Sanctuary λέει ότι ανακάλυψε ζώα να μετακινούνται πέρα από τα διεθνή σύνορα για να φτάσουν σε τοποθεσίες όπου το εμπόριο είναι νόμιμο.

Με τόσο έντονη ζήτηση, οι έμποροι δέρματος αναζητούν προσφορά με οποιοδήποτε κόστος.

THE DONKEY SANCTUARY

Τα γαϊδούρια υποφέρουν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.

Οι μέθοδοι σφαγής είναι συχνά απάνθρωπες και ανθυγιεινές και μεγάλος αριθμός γαϊδάρων πεθαίνει στον δρόμο για τα σφαγεία.

Οι κοινότητες που εξαρτώνται από τα γαϊδούρια τους για να τους προσφέρουν τα προς το ζην, ξυπνούν και βλέπουν να έχουν κλαπεί τα γαϊδούρια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Υγειονομικοί κίνδυνοι

Η μεταφορά μη επεξεργασμένων δερμάτων και η ακατάλληλη απόρριψη σφαγίων γαϊδάρων κινδυνεύει να προκαλέσει την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών και βλάπτει τα τοπικά οικοσυστήματα.

Ωστόσο υπάρχει μία πρόταση για απαγόρευση σε ολόκληρη την Αφρική, επ’ αόριστον και βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη στη Σύνοδο Κορυφής της Αφρικανικής Ενωση που διεξάγεται αυτές τις μέρες.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...