397
Ρέιβ πάρτι στη Βρετανία (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock

Σκληρό ρέιβ πάρτι στη Σκωτία, στο πρώτο φεστιβάλ για… κωφούς!

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2022, 21:46
Ρέιβ πάρτι στη Βρετανία (φωτογραφία αρχείου)
|Shuttestock

Σκληρό ρέιβ πάρτι στη Σκωτία, στο πρώτο φεστιβάλ για… κωφούς!

Protagon Team Protagon Team 12 Αυγούστου 2022, 21:46

Tο 2003, όταν ο Λι Τρόι βρέθηκε στην ουρά για την είσοδο σε κάποιο κλαμπ με τους φίλους του, ο πορτιέρης δεν τους επέτρεψε να περάσουν. Οταν ζήτησε τον λόγο, η απάντηση που έλαβε ήταν αφοπλιστική: «Είσαι πολύ κουφός για να μπεις στο κλαμπ».

Οπως εξηγεί στον Guardian ο Λι, μέχρι τότε δεν είχε βιώσει διακρίσεις, παρά το γεγονός ότι επί μια ολόκληρη δεκαετία συμμετείχε συχνά σε ρέιβ πάρτι.

Ο θυμός του για το περιστατικό, τότε, τον οδήγησε στη διοργάνωση του πρώτου ρέιβ πάρτι για κωφούς στη Βρετανία.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το ρέιβ πάρτι για κωφούς εξελίχθηκε και επεκτάθηκε τόσο πολύ, που σήμερα αποτελεί πλέον μια από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις του πρώτου Φεστιβάλ Κωφών που γίνεται στο Εδιμβούργο και ξεκινά την Παρασκευή.

«Πολλοί με ρωτούν ποια είναι η διαφορά από ένα συμβατικό ρέιβ πάρτι. Η κοινότητα των κωφών είναι μέσα σε έναν χώρο, η μουσική είναι τέρμα και η αλήθεια είναι ότι δυναμώνουμε λίγο περισσότερο τα μπάσα. Είναι ένα ρέιβ πάρτι όπου όλοι είναι χαρούμενοι και ανεβασμένοι, δίχως να έχουν πάρει ναρκωτικά», εξηγεί ο ίδιος.

Οι κωφοί μπορεί να μην ακούν τη μουσική, νιώθουν όμως τις δονήσεις στον χώρο, κυρίως αυτές που προκαλεί το μπάσο, κι έτσι μπορούν να αισθανθούν τον ρυθμό και να χορέψουν.

Στο ρέιβ πάρτι θα υπάρχουν λέιζερ και θα συμμετέχουν κωφοί DJs και καλλιτέχνες που ερμηνεύουν στη νοηματική.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί ο Λι, η εκδήλωση απευθύνεται περισσότερο σε άτομα που έχουν κάποιο ποσοστό ακοής, όμως ακόμη και οι εντελώς κωφοί μπορούν να βιώσουν σωματικά τις δονήσεις των μπάσων και να δουν τους ερμηνευτές να ραπάρουν στη νοηματική, με στίχους που αφορούν την κουλτούρα της κοινότητας ων κωφών. «Δεν υπάρχουν πολλοί κωφοί-πρότυπα στη μουσική βιομηχανία», τονίζει.

Σιγά σιγά, όμως, η νοοτροπία του κόσμου αλλάζει, σύμφωνα με τον Λι, και έτσι έχουμε φτάσει σε σημείο όχι απλώς να οργανώνονται μεγάλα μουσικά φεστιβάλ για κωφούς, αλλά ολόκληρη η βιομηχανία του θεάματος να απευθύνεται και σε άτομα με προβλήματα ακοής.

Οπως λέει, το 2022 ήταν μια πολύ καλή χρονιά προς αυτήν την κατεύθυνση, με τον Τρόι Κότσουρ να γίνεται ο πρώτος εκ γενετής κωφός άνδρας που κέρδισε Οσκαρ (Β’ ανδρικού ρόλου) και άλλους κωφούς καλλιτέχνες και προσωπικότητες να σημειώνουν τις δικές τους πρωτιές.

Ολοι τους, συμπληρώνει ο Λι, «κανονικοποιούν τις νοηματικές γλώσσες, τις κωφές φωνές και τις συσκευές που ενισχύουν την ακοή».

Ομως, όπως συμπληρώνει, υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο για πρόοδο, ενώ απαιτούνται μεγαλύτερες επενδύσεις για την παροχή ευκαιριών σε κωφούς καλλιτέχνες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...