Με σημαντικά οικονομικά, τεχνολογικά και στρατιωτικά αντίποινα ετοιμάζονται να απαντήσουν οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα οποία θα δυσκολέψουν πολύ τη Μόσχα στη διεθνή σκηνή, προειδοποίησαν ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι.
Σήμερα, Δευτέρα, ξεκίνησαν στη Γενεύη οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με κύριο θέμα, στα χαρτιά, την αρχιτεκτονική ασφαλείας της ευρωπαϊκής ηπείρου, αλλά επί της ουσίας, την κατάσταση στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, που «βράζουν» από τις στρατιωτικές ετοιμασίες και των δύο πλευρών. Οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες στην περιοχή.
Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, της προειδοποίησης των Αμερικανών για αντίποινα προηγήθηκε η δήλωση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ ότι η δυτική συμμαχία ετοιμάζεται για μία νέα ένοπλη σύγκρουση στην Ευρώπη.
«Είναι πιθανό να βρούμε κοινό έδαφος για να προχωρήσουμε ειρηνικά και να απαντήσουμε στις ανησυχίες των Ρώσων, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης. Πρέπει να ελπίζουμε και να εργαζόμαστε για το καλύτερο, αλλά να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιενς Στόλτενμπεργκ.
Επειτα από διαβουλεύσεις και με τους συμμάχους τους, οι Αμερικανοί αποφάσισαν τις αυστηρές κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου, τις οποίες είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν, μόλις λίγες ώρες έπειτα από τυχόν εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία.
Μεταξύ των μέτρων είναι ο αποκλεισμός των ρωσικών τραπεζών από το Swift, ένα σύστημα που διευκολύνει τις διεθνές τραπεζικές συναλλαγές στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα μείωνε σημαντικά τις εμπορικές συναλλαγές της Μόσχας.
Μέχρι τώρα, κάποιες ευρωπαϊκές χώρες δίσταζαν να συμφωνήσουν με αυτό το μέτρο, καθώς φοβούνται ότι η Μόσχα θα απαντήσει διακόπτοντας τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ομως, η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοι πλέον συμφωνούν ότι μια σκληρή απάντηση είναι απαραίτητη και ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό που συνέβη όταν ο Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία, το 2014. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η Δύση περισσότερο χάιδεψε παρά τιμώρησε τη Μόσχα για τη βίαιη προσάρτηση της χερσονήσου.
Τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πληγούν ιδιαίτερα από τον αποκλεισμό τους από το Swift και όπως είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος, πρόκειται «για μια άμεση, δραστική απάντηση που δεν χρησιμοποιήσαμε το 2014».
Ο Γκαγκέριν Τοσούνιαν, επικεφαλής της ομοσπονδίας ρωσικών τραπεζών, είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το Swift θα βλάψει εξίσου και τις δυτικές χώρες και περιέγραψε το μέτρο ως «αυτοευνουχισμό».
Επίσης, σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία, η Δύση θα αποκλείσει τον εναέριο χώρο της Ρωσίας και την πρόσβασή της σε στρατιωτικό εξοπλισμό.
Ακόμα, οι Αμερικανοί σχεδιάζουν να εξοπλίσουν με αντιαεροπορικούς πυραύλους και άλλα όπλα, ουκρανικά στρατιωτικά σώματα που θα επιχειρούν εναντίον του ρωσικού στρατού, σε περίπτωση στρατιωτικής κατοχής της Ουκρανίας.
Εκτός αυτών, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έχει επίσης σχεδιάσει την απαγόρευση εξαγωγών αγαθών –ακόμα και κινητά τηλέφωνα και πλυντήρια– στη Ρωσία.
Οπως σημειώνουν οι New York Times, η διαρροή των σχεδιαζόμενων κυρώσεων από τους Αμερικανούς είναι πρωτοφανής και δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, που αποτελεί «μία από τις πιο επικίνδυνες στιγμές μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, στην Ευρώπη».
Προηγούνται όμως οι συνομιλίες στη Γενεύη, στις οποίες οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις στους Ρώσους, στο θέμα των πυραύλων στην Ανατολική Ευρώπη, που έχουν προκαλέσει την οργή του Κρεμλίνου, και στις νατοϊκές ασκήσεις στην περιοχή.
«Υπάρχει ένα μονοπάτι διαλόγου και διπλωματίας για να προσπαθήσουμε να λύσουμε κάποιες από τις διαφορές και να αποφύγουμε τη σύγκρουση», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Το άλλο μονοπάτι είναι η σύγκρουση και οι μαζικές συνέπειες για τη Ρωσία αν συνεχίσει την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας. Είμαστε έτοιμοι να δούμε ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει ο Πούτιν».
Νωρίτερα, είχε πει ότι είναι δύσκολο να σημειωθεί πρόοδος τη στιγμή που η Ρωσία «σημαδεύει με το όπλο στον κρόταφο την Ουκρανία».
Αν οι Αμερικανοί κάνουν παραχωρήσεις στους Ρώσους, περιμένουν αντίστοιχες κινήσεις και από το Κρεμλίνο.
«Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν στην ίδια δέσμευση και αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει επίσης να γίνονται συμβουλευόμενοι τους συμμάχους μας», πρόσθεσε αμερικανός αξιωματούχος.
Οι Ρώσοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε παραχώρηση πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες της Γενεύης, ενώ ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών απείλησε ότι η Μόσχα θα εγκαταλείψει τις συνομιλίες αν θεωρήσει ότι είναι αδύνατον να καταλήξουν σε συμφωνία. Πολλοί στην Ουάσινγκτον φοβούνται ότι οι Ρώσοι θα χρησιμοποιήσουν τις συνομιλίες ως τακτική καθυστέρησης.
Θα ακολουθήσει και μία προγραμματισμένη συνάντηση του συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη. Και στις δύο συναντήσεις, οι ΗΠΑ θέλουν να διαπιστώσουν αν οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να εξετάσουν τη διπλωματική επίλυση της κρίσης ή όχι.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News