713
O Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη μιλάει σε δημοσιογράφους του Τουρκμενιστάν κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Κασπίας – στη Ρωσία φίλοι και εχθροί αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο διάδοχός του | Sputnik/Dmitry Azarov/Pool via REUTERS

Σκιώδης ή ανύπαρκτος ο διάδοχος του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 12:05
O Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη μιλάει σε δημοσιογράφους του Τουρκμενιστάν κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Κασπίας – στη Ρωσία φίλοι και εχθροί αναρωτιούνται ποιος θα είναι ο διάδοχός του
|Sputnik/Dmitry Azarov/Pool via REUTERS

Σκιώδης ή ανύπαρκτος ο διάδοχος του Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 12:05

Ο διάδοχος του «ρωσικού θρόνου» δεν έχει βρεθεί ακόμη. Και αν τυχόν υπάρχει κάποιος φιλόδοξος διεκδικητής του, αυτός κινείται στη σκιά και αθορύβως. Αυτή είναι η εκτίμηση της Corriere della Sera για την επαύριο του «καθεστώτος Πούτιν». Στο κείμενο που υπέγραψε ο Μάρκο Ιμαρίζιο υπάρχουν στοιχεία και σχόλια αντλημένα από τη φιλοδυτική ρωσική εφημερίδα του web Novaya Gazeta, η οποία ανήκει στον βραβευθέντα με Νομπέλ Ειρήνης (το 2021) δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Στο κείμενο του Ιταλού οι χαρακτηρισμοί για τα στελέχη που απαρτίζουν το «περιβάλλον Πούτιν» είναι πολλοί και μάλλον κοροϊδευτικοί: ο Πατρούσεφ είναι «ο αρχιπουτινιστής», ο Μεντβέντεφ είναι «ο κλόουν», κ.ο.κ. Το ζητούμενο του άρθρου ήταν ένα: «Ποιος θα κάνει κουμάντο στη Μόσχα, αν…»

Ο Ιμαρίζιο έγραψε ότι το Mέσο του Μουράτοφ έφτιαξε «τον σάκο του μαγικού κύκλου του Πούτιν» και τον γέμισε με «γεράκια αλλά και με σκοτεινά πρόσωπα, τα οποία θεωρούνται γελοίοι ακόμα και στην πατρίδα τους».

Βέβαια, η περίπτωση οικειοθελούς εγκατάλειψης της εξουσίας από τον Πούτιν κρίθηκε «απίθανη» από τον Ιταλό, όπως και η «χειρότερη περίπτωση» του διορισμού κάποιου ως διαδόχου του από τον ίδιον, ωστόσο το ρεπορτάζ έπρεπε να γίνει: «Εδώ και μήνες και αναπόφευκτα, οι ασκήσεις κρεμλινολογίας έχουν γίνει δημοσιογραφικό υποείδος, συνεχώς δίδονται προβλέψεις για τον νέο ‘‘τσάρο’’». Η Novaya Gazeta, έγραψε ο συντάκτης της Corriere, εμπιστεύθηκε σε κάποιους πολιτικούς επιστήμονες την αξιολόγηση των χαρακτήρων «που παίζουν τον ρόλο των πολεμοκάπηλων και των εχθρών της Δύσης».

 Ας ξεκινήσουμε με τους δύο «επιφανείς κακούς των media», τον Ραμζάν Καντίροφ και τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Διότι αυτοί «κάθε πρωί και όλο και πιο επιθετικά καταφέρονται εναντίον των εχθρών της Ρωσίας».

Ε, όχι και ο Τσετσένος!

Ο Καντίροφ, «με τους χονδροειδείς τρόπους» δεν είναι παρά «ένας υπολοχαγός του Πούτιν». Ο πόλεμος στην Ουκρανία του δίνει την ευκαιρία να ξεφύγει από τη σκιά του περιφερειακού ηγέτη και να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο, σε ομοσπονδιακό επίπεδο ίσως. Ομως «δεν έχει καμία πιθανότητα να αντικαταστήσει τον πρόεδρο». Τα κέρδη του είναι δεδομένα πλην ελάχιστα: «Τουλάχιστον έγινε συνομιλητής του Πούτιν».

Ο Μεντβέντεφ είναι άλλη ιστορία. Το φόρουμ εμπειρογνωμόνων της Novaya Gazeta κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η φιγούρα του δεν ανήκει πλέον στην πολιτική, έχει γίνει ένα είδος κλόουν των media» όπως ακριβώς το είπε ο αναλυτής Νικολάι Πετρόφ. Αλλος αναλυτής, εξειδικευμένος σε θέματα ρωσικής εξουσίας, ονόματι Φιοντόρ Κρασενινίκοφ, είπε ότι για τον πολιτικό Αντρέι Τούρτσακ ο πόλεμος αντιπροσωπεύει την ευκαιρία να αναρριχηθεί στην ιεραρχία, να πάρει μια θέση στον ήλιο, τέλος πάντων «κάποια σημαντικότερη εκείνης του επικεφαλής ενός προσωπικού κόμματος χωρίς καμία δομή». Αλλά… θα σταματήσει εκεί και δεν θα πάει παραπέρα.

Φιλόδοξος αλλά λίγος

Ο πρόεδρος της Δούμας Βιάσεσλαβ Βολόντιν μέχρι πρότινος ήταν γνωστός σαν μετριοπαθής κεντρώος, «όμως μετά το 2018 και έπειτα από κάποιες καταγγελίες περί διαφθοράς προώθησε νόμους κατά των ΛΟΑΤΚΙ και έτσι έγινε ξαφνικά ‘‘γεράκι’’». Το σάιτ του Μουράτοφ τού χρεώνει και την «πρόταση για απόλυση από το Δημόσιο όσων προβάλλουν αντιρρήσεις για την ‘‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’’», σημειώνοντας ότι κάνει μεν θόρυβο, όμως «δεν έχει γίνει πιο επιδραστικός». Εχει φιλοδοξίες, πάντως, να πάρει τη θέση του Πούτιν, ωστόσο το προφίλ του είναι «τεχνοκρατικό» και «λίγο».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαράτ Χουσούλιν, στον οποίο ανετέθη η ανοικοδόμηση και η διαχείριση της Χερσώνας, της Ζαπορίζια  και του Λουγκάνσκ, επίσης δεν έχει τύχη για τη διαδοχή. Διότι, όπως είπε ο Κρασενινίκοφ, «όσοι καλούνται να πραγματοποιήσουν δημόσιες δραστηριότητες σε αυτές τις περιοχές, έχουν διαπράξει περισσότερα εγκλήματα από εκείνους που πυροβολούν μόνο στα κοινωνικά δίκτυα…».

Ο Σεργκέι Μιρόνοφ, ο ηγέτης του κόμματος Δίκαιη Ρωσία και σύμμαχος του Πούτιν, είναι για την εσωτερική προπαγάνδα ό,τι και ο Μεντβέντεφ για την προπαγάνδα εξωτερικού. Ούτε αυτός θα έχει τύχη, διότι «δεν καταλαβαίνει ότι καθιστά τον εαυτό του γελοίο και αναξιόπιστο» όπως σχολίασαν οι ειδικοί της Novaya Gazeta.

Το πουλέν είναι πιο γέρικο…

Και φθάσαμε στον… «πουτινότερο του Πούτιν» Νικολάι Πατρούσεφ. Ε, λοιπόν, ούτε αυτός θα διαδεχθεί τον Πούτιν!… Είναι «ο απόλυτος πουτινιστής και πιστεύει όσα λέει», μάλιστα «διετέλεσε διευθυντής στις μυστικές υπηρεσίες και είναι ο αδιαμφισβήτητος επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, πολύ πιο πάνω από τον Μεντβέντεφ. Η σύγκρουση με τη Δύση και η αυξανόμενη απομόνωση του Πούτιν έχουν αυξήσει τη δύναμή του εκθετικά καθώς αυτός είναι το άτομο που φιλτράρει τις πληροφορίες για τον αρχηγό του», ωστόσο έχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα: «Ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας στη Ρωσία είναι 70 ετών, ένα έτος μεγαλύτερος του Πούτιν». Οπότε…

Κάπου στα σκοτεινά, μακριά από τους προβολείς των media, ίσως κάποιος να κινείται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...