Στις 18 Οκτωβρίου η Ελλάδα -και συγκεκριμένα ο σταθμός Λήμνου- εξέδωσε NAVTEX για ερευνητικές εργασίες για εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ Χίου και Λέσβου από το πλοίο O/V AEGAEO, το χρονικό διάστημα 20 έως 25 Οκτωβρίου.
Και στις 22 Οκτωβρίου, το βράδυ της Τρίτης, οι τουρκικές Αρχές απάντησαν με δική τους NAVTEX, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες περιοχές των ερευνών του ελληνικού πλοίου εμπίπτουν στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στο Αιγαίο, με την υποσημείωση πάντως ότι «τα όριά της μένει να καθοριστούν από τα παράκτια κράτη».
Σύμφωνα πάντως με την τουρκική ΝAVTEX η εν λόγω περιοχή ανήκει σε ζώνη τούρκικης θαλάσσιας αρμοδιότητας και όλες οι έρευνες θα πρέπει να συντονίζονται από τις τουρκικές Αρχές.
Πρόκειται εμφανώς για την ίδια τακτική που ακολούθησε η Αγκυρα και στην περίπτωση των ερευνών στα ανοικτά της Κάσου, εγείροντας δηλ. αξιώσεις (βλ. υφαλοκρηπίδα) με αφορμή ερευνητικές εργασίες της ελληνικής πλευράς.
Και όλα αυτά μόλις δύο εβδομάδες πριν από την άφιξη του υπουργού Εξωτερικών της γείτονος, Χακάν Φντάν, στην Αθήνα σε αναζήτηση βάσης σύζήτησης με τον έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετριτης, ακριβώς για την οριοθέτηση ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών που θα στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο.
Εάν υπάρξει συμφωνία σε αυτά, «τότε και μόνο τότε θα πάμε να λάβουμε εντολή να προχωρήσουμε και επί των χαρτών. Αν δεν έχουμε κοινή κατανόηση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε», είχε διαμηνύσει ο κ. Γεραπετρίτης σε πρόσφατη συνέντευξή του (εδώ)
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News