471
| ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σκέρτσος: Θα άνοιγαν τα σχολεία και μαθητές θα πήγαιναν χωρίς να ξέρουν ότι νοσούν

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2021, 15:16
|ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Σκέρτσος: Θα άνοιγαν τα σχολεία και μαθητές θα πήγαιναν χωρίς να ξέρουν ότι νοσούν

Protagon Team Protagon Team 11 Απριλίου 2021, 15:16

H Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που διαθέτει self tests δωρεάν σε κάθε πολίτη της χώρας, τόνισε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Aκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε ότι έχουμε ξεκινήσει τη σταδιακή προμήθεια, τον εφοδιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού μέχρι να φθάσουμε σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Ακόμη, επισήμανε ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές Λυκείου έχουν ήδη προμηθευτεί τα τεστ από τα φαρμακεία από την περασμένη Πέμπτη. «Τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν ότι ήδη περίπου 380.000 με 400.000 άτομα έχουν προμηθευτεί τα τεστ άρα έχει πάει πολύ καλά η διαδικασία του εφοδιασμού τόσο των φαρμακείων όσο και των πολιτών. Έχουμε αναρτήσει στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr μια σειρά από οδηγίες τις οποίες καλό είναι να διαβάσουν οι γονείς και τα παιδιά. Υπάρχει πλήρες υλικό, υπάρχει βίντεο, ερωταπαντήσεις. Μπορούν γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και να ενημερωθούν για τη διαδικασία».

Στη συνέχεια ο κ. Σκέρτσος εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία του self testing και το πώς δηλώνεται το όποιο αποτέλεσμα στην πλατφόρμα είτε για να επαναληφθεί ένα δεύτερο δωρεάν επιβεβαιωτικό τεστ σε δημόσια δομή, είτε για να λάβει ο εξεταζόμενος βεβαίωση και να φοιτήσει στο σχολείο του. Τόνισε ότι η διαδικασία είναι απλή, κρατάει ούτε ένα λεπτό και υπάρχει αναμονή ενός τετάρτου για το αποτέλεσμα.

Υπογράμμισε επίσης πως το self test είναι ένας πρόδρομος προειδοποιητικός δείκτης που μας ενημερώνει ειδικά τους ασυμπτωματικούς πολίτες, που είναι περίπου το 1/3 όσων νοσούν από covid, ώστε να λάβουμε μέτρα προστασίας.

«Ήδη σήμερα, που παρακολουθούμε την πλατφόρμα έχουμε διαπιστώσει ότι περίπου 35 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν δηλώσει ότι είναι θετικοί κάτι που σημαίνει ότι αύριο θα άνοιγαν τα σχολεία και αυτοί οι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πήγαιναν σχολείο χωρίς να γνωρίζουν ότι νοσούν. Αυτή είναι η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου», τόνισε.

«Έχουμε επιλέξει μία σταδιακή ανάπτυξη εφοδιασμού της αγοράς ώστε να υπάρχει μια ομαλή ροή και εξοικείωση τόσο των φαρμακοποιών με το προϊόν το οποίο διαθέτουν στο κοινό όσο και των πολιτών», πρόσθεσε. Εξήγησε ότι η αρχή έγινε με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσουν κυρίως οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο όπου δηλαδή υπάρχει επαφή με το κοινό, στην εστίαση, σε όσες επιχειρήσεις λειτουργούν με τη μέθοδο του take away, στις μεταφορές και σε κάποιους τομείς που έχουν σχέση με τη λειτουργία του δημοσίου.

Τέλος, για την πιθανή εφαρμογή των self test για διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι «εισάγουμε στην καθημερινότητά μας τη λογική και την αναγκαιότητα της τακτικής της συστηματικής διάγνωσης», επισημαίνοντας πως αυτό είναι κάτι που έχει πολύ σημαντική επιδημιολογική χρησιμότητα γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο εντοπίζονται οι φορείς.

Το να μπορεί κάθε πολίτης να ελέγχει την πορεία της υγείας του, όπως είπε «είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας ώστε να μπορέσουμε να άρουμε τα περιοριστικά μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και κάποιους μήνες».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...