Με την κουβέντα για την ημερομηνία της πρώτης κάλπης των εθνικών εκλογών να έχει πάρει «φωτιά» και το κυβερνών κόμμα να ετοιμάζεται ήδη να ανακοινώσει τα ψηφοδέλτιά του, αρχίζοντας από τη νέα γενιά, ο υπουργός Επικρατείας, Ακης Σκέρτσος, τόνισε σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα MEGA», ότι η στήριξη της κοινωνίας θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό χωρίς να υποτάσσονται όλα σε μία λογική εκλογικών σκοπιμοτήτων.
Οσον αφορά την πιθανότερη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ο κ. Σκέρτσος δεν θέλησε να γίνει συγκεκριμένος.
«Εχουμε κλείσει έναν επιτυχημένο κύκλο κυβερνητικής θητείας που έχει καταφέρει και έχει δώσει αποτελέσματα στη χώρα μας, στα εισοδήματα, στις επενδύσεις, στην οικονομία, σημαντικά, και μας έχουν ξεχωρίζει σε όλη την Ευρώπη, σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης. Αυτό νομίζω ο κόσμος το βλέπει. Είναι μία εκλογική χρονιά, τρέχει ο εκλογικός χρόνος, είναι αποκλειστικό προνόμιο του Πρωθυπουργού να πει πότε θα γίνουν οι εκλογές, δεν μπορούμε να κάνουμε σενάρια. Οι εκλογές θα γίνουν στον χρόνο που πρέπει. Ο Πρωθυπουργός τα έχει σταθμίσει όλα και θα κάνει τις ανακοινώσεις στον χρόνο που πρέπει», ήταν η απάντηση που έδωσε.
Για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι«έχει αυξηθεί ήδη δύο φορές και θα αυξηθεί και τρίτη λόγω της καλής πορείας της οικονομίας. Θα έχουμε ανακοινώσεις μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 και είναι μια διαδικασία που θα ξεκινήσει αρχές του χρόνου, θα συσταθεί μία επιτροπή από το υπουργείο Εργασίας που θα αξιολογήσει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να αντέξουν και νέες αυξήσεις».
«Φυσικά -τόνισε- θα λάβουμε υπόψιν και τις πληθωριστικές πιέσεις και την ενίσχυση που χρειάζεται να δοθεί στα εισοδήματα, και ειδικά σε αυτούς που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό και νομίζω ότι εκεί θα έχουμε θετικές εξελίξεις».
«Είναι μία σύνθετη άσκηση -επεσήμανε- λαμβάνει υπόψιν την ανάπτυξη της οικονομίας, την πίεση του πληθωρισμού, τις αντοχές των επιχειρήσεων, στην Ελλάδα έχουμε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και μία αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αντίστροφα αποτελέσματα, δηλαδή σε ανεργία. Θέλουμε να δώσουμε στήριξη στα εισοδήματα, γιατί δέχονται μεγάλες πιέσεις».
Ωστόσο όπως υπογράμμισε, «η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έχει σχέση με τις εκλογές, αφορά στην προβλεψιμότητα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις, για να μπορούν να κανονίσουν και οι ίδιοι τις δαπάνες και τα έξοδα που θα έχουν σε ετήσια βάση, και ως προς τον προϋπολογισμό των ίδιων των επιχειρήσεων. Φέρνουμε λίγο πιο μπροστά τον κατώτατο μισθό γιατί η τουριστική περίοδος ξεκινάει τον Απρίλιο ουσιαστικά. Η προηγούμενη διαδικασία έλεγε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού εφαρμόζεται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους», συμπλήρωσε.
«Μη τα βάζουμε όλα σε μία εκλογική βάση και σε μία λογική εκλογικών σκοπιμοτήτων. Ο κόσμος πιέζεται πάρα πολύ, χρειάζεται ενίσχυση στο εισόδημα και ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε τα εισοδήματα, θα το κάνουμε. Θα το φέρουμε γιατί η κοινωνία χρειάζεται στήριξη και εφόσον η οικονομία υπεραποδίδει, μπορεί να διαχέεται σε όλους τους πολίτες», θέλησε να συμπληρώσει ο υπουργός Επικρατείας.
Για την ακρίβεια και την αδυναμία των πολιτών να αντεπεξέλθουν, ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε ότι «η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο» και η Ελλάδα, πρόσθεσε, «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα στην Ελλάδα από ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε αυτό έχουν συντελέσει και τα μέτρα που έχουμε λάβει, μέτρα τόσο ενίσχυσης του εισοδήματος όσο και έντασης του ανταγωνισμού στην αγορά. Το καλάθι του νοικοκυριού έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Μέσα σε 2 μήνες που λειτουργεί, έχουμε μία ελάφρυνση κοντά στα 60-70 ευρώ στο καλάθι τον μήνα, συν την επιταγή που θα δώσουμε για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ».
«Οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί στην Ελλάδα» ,αναγνώρισε, αλλά «έχουμε κάνει έρευνα που έδειξε ότι το καλάθι του νοικοκυριού είχε επιτυχία παρά τις φήμες. Τρέξαμε έρευνα σε 5-6 χώρες και το ελληνικό καλάθι είναι φθηνότερο. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα στα χαμηλά εισοδήματα και γι’ αυτό δίνουμε στήριξη, αλλά θέλω να διαβεβαιώσω ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχουμε και μέσα στο 2023 έχουμε έναν μεγάλο εθνικό στόχο. Έχουμε κλείσει 12 επιτυχημένες αξιολογήσεις, έχουμε βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και πλέον η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα».
«Χρονιά αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού το 2023»
«Οσο η οικονομία πηγαίνει καλά, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει», υπογράμμισε ο κ. Σκέρτσος.
«Δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε μία ανάπτυξη το 2022 κοντά στο 6% και αυτό να μην επιστρέφει στην κοινωνία και στους πολίτες. Κάνουμε συντηρητικές εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας, αλλά η οικονομία πηγαίνει καλύτερα από αυτό. Εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία της οικονομίας, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι μπορεί να δοθεί στη συνέχεια» σημείωσε για περιθώρια στήριξης που ενδεχομένως υπάρξουν, για να συμπληρώσει:
«Με βάση τα μέτρα στήριξης που έχουμε δώσει, από τον Φεβρουάριο μαζί και με την κάρτα αγοράς που θα πάρουν 8,5 εκατ. Ελληνες σε μηνιαία βάση, υπάρχει μία στήριξη 120 ευρώ».
«Ο πληθωρισμός είναι σε πτωτική πορεία εδώ και αρκετούς μήνες. Θα συνεχίσει να είναι σε πτωτική πορεία και το 2023 βλέπουμε ότι αρχίζει να εξομαλύνεται η ενεργειακή κρίση και οι πιέσεις που υπήρχαν στις αγορές ενέργειας. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι μία δύσκολη περίοδος. Οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι υψηλές, και θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα. Το 2023 θα είναι μία χρονιά αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Η αγορά θα επιστρέψει στις προ κρίσης συνθήκες», ήταν η εκτίμηση του υπουργού.
Για τους ελέγχους στην αγορά και την αισχροκέρδεια, ο κ. Σκέρτσος είπε ότι «οι έλεγχοι γίνονται και νομίζω ότι το εργαλείο που υπάρχει με το να μπει ο καθένας μας στην πλατφόρμα για το καλάθι του νοικοκυριού, και να κάνει σύγκριση, αυτό οδηγεί σε πιο ενημερωμένες και υπεύθυνες αγορές, αλλά και ένταση του ανταγωνισμού. Το καλάθι και διαφάνεια στις τιμές είναι ο καλύτερος μοχλός πίεσης και βλέπουμε ότι η μείωση τιμών είναι υψηλότερη από αυτή που υπήρχε σε άλλες εποχές που ήταν πιο «κανονικές» οι συνθήκες».
Για τις κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην ακρίβεια, λόγω χαμηλού εισοδήματος αλλά και για τους υγειονομικούς, ο υπουργός Επικρατείας υπενθύμισε: «Υπάρχει στήριξη του εισοδήματος που ξεκινούν από 1/1/23, όπου 2.5 εκ. συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην σύνταξή τους. η συντριπτική πλειονότητα θα δει το 8% αύξηση που έρχεται χάρη στην καλή πορεία της οικονομίας, πολλοί θα δουν αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Συνταξιούχοι πήραν πριν τις γιορτές ένα σημαντικό βοήθημα της τάξεως των 250 ευρώ. Υπάρχει διαρκής μέριμνα και αγωνία για τους πολίτες. Δώσαμε μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ένστολους, έκτακτες ενισχύσεις στο υγειονομικό προσωπικό, και μόνιμες αυξήσεις στο ιατρικό προσωπικό αλλά και σε ειδικότητες που εργάζονται στις ΜΕΘ. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, τα κονδύλια δεν είναι ανεξάντλητα, προσπαθούμε να είμαστε στοχευμένη όσο μπορούμε. Στήριξη εκεί που υπάρχει ανάγκη και πίεση αλλά και αναγνώριση της προσπάθειας. Το σύστημα υγείας όντως έχει πιεστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας, προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες. Είχε υποχρηματοδότηση και πρέπει να στηριχθεί και άλλο».
Στη συνέντευξή του στο Μega, o κ. Σκέρτσος σχολίασε τέλος το ζήτημα των παραγωγών ενέργειας και τις μομφές της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση τους «αφήνει ανεξέλεγκτους», λέγοντας.
«Νομίζω ότι είναι εκτός κλίματος και δεν έχουν ενημερωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει επιβάλει 90% έκτακτη εισφορά στους παραγωγούς ενέργειας το 2022, αυτά έχουν βεβαιωθεί ως έκτακτη εισφορά την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, είμαστε από τις πρώτες χώρες που έχουν επιβάλει την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια, από την οποία θα χρηματοδοτηθεί η κάρτα αγοράς που θα θεσπίσουμε τον Φεβρουάριο»,
»Η ελληνική αγορά ενέργειας έχει ατέλειες, είναι μία σχετικά ανώριμη αγορά και δεν είναι τόσο διασυνδεδεμένη με τις άλλες αγορές της Ευρώπης. Δηλαδή, κάποιες τιμές χονδρικής, που βλέπουμε ότι είναι χαμηλότερες σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, αυτό συμβαίνει γιατί έχουν διασυνδέσεις και μπορούν να αγοράζουν φθηνότερη ενέργεια, ενώ στην Ελλάδα έχουμε μία διασύνδεση με την Ιταλία και μια «κουτσή» διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Eχουμε ακριβότερη ενέργεια στις τιμές χονδρικής, αλλά η Ελλάδα έχει φτιάξει έναν μηχανισμό τον οποίο έχει υιοθετήσει και η ΕΕ, που υπάρχει και επιστρέφει τα υπερέσοδα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News