391
Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος τονίζει ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την τεράστια σημασία αυτού του ψηφιακού εργαλείου | ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ/Pool

Σκέρτσος: Αυτά είναι τα οφέλη του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που πρότεινε η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 20:08
Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος τονίζει ότι τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την τεράστια σημασία αυτού του ψηφιακού εργαλείου
|ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ/Pool

Σκέρτσος: Αυτά είναι τα οφέλη του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού που πρότεινε η Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 18 Ιανουαρίου 2022, 20:08

Τα οφέλη του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, έτσι όπως προκύπτουν από μελέτη του Ινστιτούτου Bruegel, στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, τα οποία σχετίζονται με την αύξηση του εμβολιασμού, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της πίεσης στα συστήματα υγείας κάθε χώρας, ανέδειξε ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο κ. Σκέρτσος υπενθυμίζει ότι «πριν από ένα χρόνο, στις 12 Ιανουαρίου 2021, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του προς την πρόεδρο της ΕΕ, εισηγούνταν την υιοθέτηση ενός πρότυπου ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις των ευρωπαίων πολιτών, την ανάκαμψη των οικονομιών και την ανάκτηση της ελευθερίας μας σε καθεστώς πανδημίας».

Τελικώς, συνεχίζει ο υπουργός Επικρατείας, «η πρόταση της Ελλάδας έγινε δεκτή από τα υπόλοιπα κράτη μέλη -που ευτυχώς δεν άκουσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος όπως και σε πλείστα άλλα θέματα της πανδημίας διαφώνησε κάθετα μιλώντας στις 22/1/2021 για “πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας”. Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό υλοποιήθηκε τεχνικά σε χρόνο ελαχίστων μηνών, τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή από την 1η Ιουνίου 2021 (φυσικά με την Ελλάδα να ανήκει στις πρώτες χώρες που το ενεργοποίησαν) και τελικά υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τουλάχιστον 8 τρίτες χώρες».

Σχετικά με τη μελέτη του γράφει: «Ενα χρόνο μετά το Ινστιτούτο Bruegel πραγματοποίησε μια μελέτη για τα οφέλη του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, ως προς την αύξηση του εμβολιασμού, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση της πίεσης στα Συστήματα Υγείας κάθε χώρας. Τα αποτελέσματα που παρατίθενται παρακάτω είναι πραγματικά εντυπωσιακά και ομολογουμένως υπερβαίνουν και τις δικές μας προσδοκίες ως προς την τεράστια σημασία αυτού του ψηφιακού εργαλείου.

» Υπογραμμίζουν ωστόσο μεταξύ άλλων ακόμη ένα πράγμα: τον ρόλο που έπαιξε η χώρα μας στη μείωση των απωλειών ανθρωπίνων ζωών λόγω COVID όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη καθώς και στην επιστροφή των ευρωπαϊκών οικονομιών σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Αναλυτικά, στη Γαλλία είχαμε:

  • αύξηση εμβολιασμών κατά 13%
  • 3.979 λιγότεροι θάνατοι COVID
  • +6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ

Στη Γερμανία καταγράφηκε:

  • αύξηση εμβολιασμών κατά 6,2%
  • 1.133 λιγότεροι θάνατοι COVID
  • +1,4 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ

Τέλος, στην Ιταλία διαπιστώθηκε:

  • αύξηση εμβολιασμών κατα 9,7%
  • 1.331 λιγότεροι θάνατοι COVID
  • +2,1 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ

Κλείνοντας την ανάρτησή του ο Ακης Σκέρτσος απονέμει εύσημα στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Κωνσταντίνο Χαμπίδη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News