Νέοι σε ηλικία, υγιείς εθελοντές που θα συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές για τα υποψήφια εμβόλια του κορονοϊού, θα μελετηθεί εάν μπορούν να εκτεθούν σκόπιμα στον ιό, προκειμένου να αποδειχθεί εάν είναι αποτελεσματικά και ως εκ τούτου να εγκριθούν ακόμα πιο γρήγορα.
Αυτό είναι ένα αρκετά πρώιμο στάδιο, του οποίου ο διάλογος ξεκινά εν μέσω πολλών ερωτημάτων στην αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Οι εθελοντές μέχρι σήμερα λαμβάνουν τις δόσεις του εμβολίου και συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους. Ωστόσο, δοκιμάζονται σε χώρες που έχουν lockdown και είναι φυσικό αρκετοί να μην κολλήσουν. Αρα, τα αποτελέσματα μπορεί να δείχνουν υψηλή αποτελεσματικότητα, αλλά ουδείς γνωρίζει πώς θα αποδώσουν σε μια ανοιχτή κοινωνία.
Κάποιοι από τους επιστήμονες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το πόσο ηθικό είναι να εκτεθούν οι εθελοντές σε έναν ιό για τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία.
Ωστόσο, υπάρχει και μερίδα επιστημόνων που υποστηρίζουν τη διαδικασία αυτή, καθώς οι κίνδυνοι για σοβαρή νόσηση με Covid-19 σε άτομα νεαρής ηλικίας είναι ελάχιστοι, όπως έχει φανεί τους τελευταίους εννέα μήνες.
Η συνάντηση των ειδικών του ΠΟΥ αναμένεται να επικεντρωθεί στην επανεξέταση των υφιστάμενων σχεδιασμών για τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και θα συζητηθούν διάφορα θέματα από ηθικής, αλλά και τεχνικής απόψεως.
Μάλιστα, στην πρώτη συνάντηση ζήτησε να συμμετάσχει και η «1Say Sooner», μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που υποστηρίζει τους εθελοντές στις κλινικές δοκιμές, όμως το αίτημά της απορρίφθηκε.
Στελέχη του ΠΟΥ δηλώνουν στον Guardian ότι επρόκειτο για τεχνική διαβούλευση με εξειδικευμένους επιστήμονες και τέτοιου είδους συναντήσεις δεν είναι ανοικτές στο κοινό.
Οι κλινικές δοκιμές στις οποίες υποβάλλεται ο εθελοντής σε σκόπιμη έκθεση στον ιό έχουν την αποστολή να αποδείξουν πιο άμεσα την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, από το να περιμένει κάποιος να κολλήσει τυχαία κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς του.
Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επίσης και για τη σύγκριση διαφορετικών εμβολίων, την ανάπτυξη νέων θεραπειών και τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το άμεσο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει μία μόλυνση.
Ωστόσο, η διαδικασία αυτή είναι κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει σε άνθρωπο.
Μάλιστα, με αυτόν τον τρόπο δοκιμάστηκε στα πρώτα στάδια το υποψήφιο εμβόλιο της Οξφόρδης, όμως οι δοκιμές έγιναν σε πειραματόζωα (εδώ) και όχι σε ανθρώπους.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News