307
| Shutterstock

Σκάνδαλο: Στο «σφυρί» θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου μέσω Ebay

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2023, 22:58
|Shutterstock

Σκάνδαλο: Στο «σφυρί» θησαυροί του Βρετανικού Μουσείου μέσω Ebay

Protagon Team Protagon Team 17 Αυγούστου 2023, 22:58

Σε σκάνδαλο εξελίσσονται οι αποκαλύψεις για την κλοπή αρχαιοτήτων ανυπολόγιστης αξίας από τις συλλογές αντικειμένων του Βρετανικού Μουσείου.

Ο επιμελητής που θεωρείται υπεύθυνος για τις ελληνικές συλλογές απολύθηκε χωρίς να έχει όμως συλληφθεί, ενώ το Μουσείο δεν έχει ακόμη δώσει λίστα με τους θησαυρούς που έχουν αφαιρεθεί, όπως έγινε επισήμως γνωστό την Τετάρτη.

Το Μουσείο είπε ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον του ατόμου που θεωρείται υπεύθυνο για τις κλοπές, ωστόσο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τον αριθμό των αντικειμένων που λείπουν, την αξία τους, ή οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία. Περιορίστηκε να αναφέρει, ουσιαστικά, πως η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στις Αρχές.

Βρετανικά ΜΜΕ ανέφεραν, πάντως, πως η πώληση αρχαιοτήτων με προέλευση το Βρετανικό Μουσείο μέσω της πλατφόρμας Ebay είναι γνωστή από τριετίας!

Την ίδια ώρα δημοσίευμα της Independent έκανε λόγο για έως και 3.000 αντικείμενα που έχουν αφαιρεθεί από τις συλλογές και τις αποθήκες του Μουσείου, πιθανόν ακόμη και από το 2016.

Τα αντικείμενα που εθεάθησαν προς πώληση στο διαδίκτυο ήταν κυρίως από τη συλλογή Towneley, η οποία πειλαμβάνει ελληνορωμαϊκά τεχνουργήματα που δώρισε στο Μουσείο ένας ιδιοκτήτης γης τον 18ο αιώνα, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Η υπόθεση χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη παραβίαση ασφαλείας στη σύγχρονη ιστορία του Μουσείου, ενώ, κατά τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία μίλησε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, «ίσως να μην αποτελεί σύμπτωση ότι ο διευθυντής του Μουσείου πριν από 3-4 βδομάδες είχε προαναγγείλει την αποχώρησή του».

Εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας απάντησε σε σχετικό ερώτημα της ΕΡΤ λέγοντας πως οι Αρχές εργάζονται πάνω στην υπόθεση παράλληλα με το Βρετανικό Μουσείο.

«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα», ωστόσο «δεν υπάρχει καμία σύλληψη», σημείωσε η εκπρόσωπος, αρνούμενη να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Το Βρετανικό Μουσείο, που ιδρύθηκε το 1753, είναι ένα από τα πλέον επισκέψιμα σε όλον τον κόσμο. Σε αυτό φυλάσσονται, μεταξύ άλλων, τα περίφημα Γλυπτά του Παρθενώνα, παρά το διαχρονικό αίτημα της Αθήνας για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...