493
Ο Βιτόριο Σγκάρμπι με την Τζόρτζια Μελόνι, σε πιο χαρούμενες στιγμές, τον Νοέμβριο του 2022 | EPA/CLAUDIO PERI

Σκάνδαλο στην Ιταλία: Ο υφυπουργός Πολιτισμού κατηγορείται για κλοπή πίνακα του 17ου αιώνα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 13:07
Ο Βιτόριο Σγκάρμπι με την Τζόρτζια Μελόνι, σε πιο χαρούμενες στιγμές, τον Νοέμβριο του 2022
|EPA/CLAUDIO PERI

Σκάνδαλο στην Ιταλία: Ο υφυπουργός Πολιτισμού κατηγορείται για κλοπή πίνακα του 17ου αιώνα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 13:07

Πριν γίνει υφυπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, ο Βιτόριο Σγκάρμπι ήταν από τους πιο γνωστούς κριτικούς και συλλέκτες έργων τέχνης στη χώρα.

Ηταν όμως και τηλεπαρουσιαστής, γνωστός για τις αθυρόστομες εκφράσεις του και τις αρκετές καταδίκες του για συκοφαντική δυσφήμηση.

Τώρα, και αφού η Τζόρτζια Μελόνι του ανέθεσε θέση στην κυβέρνησή της, τον Νοέμβριο του 2022, ο Σγκάρμπι βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο των Αρχών, καθώς κατηγορείται ότι κατείχε και εξέθετε έναν κλεμμένο πίνακα του 17ου αιώνα, κάτι που αρνείται.

Ο υφυπουργός έχει τεθεί υπό έρευνα για ξέπλυμα κλοπιμαίων, αφού συμπεριέλαβε τον πίνακα σε έκθεση το 2021.

Η «Αιχμαλωσία του Αγίου Πέτρου» είχε δηλωθεί ως κλεμμένη το 2013. Ο πίνακας του Ρουτίλιο Μανέτι –μαθητή του Καραβάτζιο– βρισκόταν σε ένα κάστρο στη βόρεια περιφέρεια του Πιεμόντε.

Ο Σγκάρμπι κατηγορείται επίσης ότι αλλοίωσε τον πίνακα προσθέτοντας ένα κερί στην επάνω γωνία, θεωρητικά για να αποκρύψει την προέλευσή του.

Αριστερά, ο πρωτότυπος πίνακας και δεξιά, το αντίγραφο του Σγκάρμπι (με το κερί στην πάνω αριστερή γωνία), σύμφωνα με τους ιταλούς δημοσιογράφους- Report/RAI

Ο ίδιος λέει ότι βρήκε το έργο κατά την αποκατάσταση μιας βίλας που αγόρασε η μητέρα του πριν από 20 και πλέον χρόνια. Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι ο δικός του πίνακας είναι ο αυθεντικός, ενώ αυτός που εκλάπη το 2013 ήταν αντίγραφο.

Οι ισχυρισμοί ήρθαν στην επιφάνεια σε έρευνα της εκπομπής «Report» του ιταλικού τηλεοπτικού δικτύου RAI.

Ο ιδιοκτήτης του κάστρου που κατήγγειλε την κλοπή του πίνακα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο καμβάς κόπηκε από την κορνίζα το 2013. Είπε επίσης ότι ένας φίλος του Σγκάρμπι είχε επισκεφθεί νωρίτερα το κάστρο και είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του έργου.

Οι ιταλοί ρεπόρτερ διαπίστωσαν ότι ένας άλλος φίλος του πολιτικού μεταβίβασε αργότερα έναν κατεστραμμένο πίνακα με τον τίτλο «Αιχμαλωσία του Αγίου Πέτρου», σε συντηρητή.

Ο πίνακας είχε μια τρύπα πανομοιότυπη με αυτήν στον καμβά που είχε κοπεί από την κορνίζα του κάστρου στο Πιεμόντε, το 2013.

Οταν το αποκατεστημένο έργο εκτέθηκε από τον Σγκάρμπι, το 2021, ο πίνακας είχε την προσθήκη του κεριού στην επάνω γωνία.

Παράλληλα, ο ιταλός υφυπουργός αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά και με ένα άλλο έργο: έναν πίνακα που αποδίδεται στον γάλλο καλλιτέχνη Βαλεντίν ντε Μπουλόγκ, αξίας 5 εκατ. ευρώ, ο οποίος κατασχέθηκε από την αστυνομία στο Μόντε Κάρλο.

Ο Σγκάρμπι ερευνάται από εισαγγελέα για παράνομη εξαγωγή του πίνακα. Ο ίδιος λέει ότι πρόκειται για αντίγραφο και ότι δεν του ανήκει. Το BBC επικοινώνησε με τον ιταλό υφυπουργό, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την αποπομπή του και το Κίνημα Πέντε Αστέρων έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του στο Κοινοβούλιο.

Είναι το δεύτερο πρόσφατο σκάνδαλο που αφορά μέλος του κόμματος Αδέλφια της Ιταλίας, μετά τον «πιστολέρο» βουλευτή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο οποίος τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την ιταλίδα πρωθυπουργό.

Το κόμμα της, πάντως, εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις και ο δεξιός συνασπισμός της φαίνεται σταθερός, προς το παρόν, αν και έχουν σημειωθεί εντάσεις με τον εταίρο της στον συνασπισμό, Ματέο Σαλβίνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...