420
Η Σάντρα Μπορτς ανακοινώνει την παραίτησή της, σε συνέντευξη Τύπου, στο Οσλο | EPA/Rodrigo Freitas

Σκάνδαλο στη Νορβηγία: Υπουργός κυνηγούσε φοιτητή για λογοκλοπή αλλά είχε αντιγράψει η ίδια

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2024, 13:05
Η Σάντρα Μπορτς ανακοινώνει την παραίτησή της, σε συνέντευξη Τύπου, στο Οσλο
|EPA/Rodrigo Freitas

Σκάνδαλο στη Νορβηγία: Υπουργός κυνηγούσε φοιτητή για λογοκλοπή αλλά είχε αντιγράψει η ίδια

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2024, 13:05

Η νορβηγίδα υπουργός που είχε ξεκινήσει εκστρατεία κατά της λογοκλοπής στα πανεπιστήμια, παραιτήθηκε μετά τις καταγγελίες εναντίον της ότι η ίδια είχε αντιγράψει τμήματα της μεταπτυχιακής της διατριβής πριν από μια δεκαετία, χωρίς να αναφέρει την πηγή.

Παράλληλα, άλλη μία υπουργός της νορβηγικής κυβέρνησης κατηγορείται για το ίδιο αδίκημα.

Συγκεκριμένα, η Σάντρα Μπορτς, υπουργός Ερευνας και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Νορβηγίας, παραδέχτηκε σε συνέντευξη Τύπου στις 19 Ιανουαρίου ότι είχε λογοκρίνει τμήματα της διατριβής της μετά από κατηγορίες εναντίον της, που εμφανίστηκαν στα social media.

«Oταν έγραψα τη μεταπτυχιακή μου διατριβή πριν από περίπου 10 χρόνια, έκανα ένα μεγάλο λάθος. Πήρα κείμενο από άλλες εργασίες χωρίς να αναφέρω την πηγή», δήλωσε η Μπορτς σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε ότι λυπάται για αυτό.

Η ίδια παραιτήθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Politico, η Μπορτς βρέθηκε στο στόχαστρο, αφού είχε επιδείξει υπερβολικό ζήλο, θα έλεγε κανείς, καθώς δεν είχε διστάσει να πάει υπόθεση φοιτητή μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας με την κατηγορία ότι είχε αντιγράψει δική του εργασία χωρίς να αναφέρει την πηγή.

Ο εν λόγω φοιτητής πολέμησε δικαστικά τις κατηγορίες και αθωώθηκε σε κατώτερο δικαστήριο, αλλά η υπουργός συνέχισε να τον κατηγορεί, υποστηρίζοντας ότι είναι «σημαντικό για όλους τους φοιτητές, τα πανεπιστήμια και τα κολέγια της Νορβηγίας να είναι εύκολα κατανοητοί οι κανονισμοί για την αντιγραφή και η επιβολή τους».

Στη συνέχεια, άλλος φοιτητής από το Οσλο, ο οποίος εξοργίστηκε με την απόφαση της υπουργού να επιμείνει με τη δίωξη του πρώτου φοιτητή, δημοσίευσε με λεπτομέρειες στοιχεία που αποδείκνυαν την λογοκλοπή στη διπλωματική εργασία της Μπορτς, συμπεριλαμβανομένων ορθογραφικών λαθών που φέρεται να αντέγραψε από εργασίες άλλων.

Σύμφωνα με το νορβηγικό πρακτορείο E24, πάνω από το 20% της διατριβής της πρώην υπουργού, που ολοκληρώθηκε το 2014 στο Πανεπιστήμιο του Τρόμσο, είχε αντιγραφεί από άλλες έξι εργασίες φοιτητών.

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, δήλωσε ότι οι πράξεις της Μπορτς «δεν συμβιβάζονται με την εμπιστοσύνη που είναι απαραίτητη για να είναι κανείς υπουργός έρευνας και ανώτατης εκπαίδευσης».

Την Τρίτη, η Μπορτς παρέδωσε τα καθήκοντά της στον Οντμουντ Λόκενσγκαρντ Χόελ, ο οποίος διαβεβαίωσε πρώτα ότι δεν είχε κλέψει κανενός εργασία για τη διατριβή του.

Την ίδια στιγμή όμως, άλλη μία υπουργός κατηγορείται επίσης για λογοκλοπή της διατριβής της, την οποία ολοκλήρωσε το 2021.

Πρόκειται για την υπουργό Υγείας και Υπηρεσιών Φροντίδας, Ινγκβιλντ Κέρκολ, η οποία μάλιστα το παραδέχθηκε και δήλωσε ότι «δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί», αλλά πρόσθεσε ότι επρόκειτο για ένα «ειλικρινές λάθος» και αρνήθηκε οποιαδήποτε εσκεμμένη παράβαση.

Ο νορβηγός πρωθυπουργός την υποστήριξε και δήλωσε ότι το θέμα είναι αρμοδιότητα του Πανεπιστημίου Νορντ, το οποίο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...