Ο γάλλος συγγραφέας Γκαμπριέλ Ματζνέφ ποτέ δεν έκρυψε το γεγονός ότι έκανε σεξ με αγόρια και κορίτσια στις αρχές της εφηβείας τους ή και ακόμα μικρότερα. Έγραψε πολλά βιβλία στα οποία περιγράφει τις ακόρεστες επιθυμίες του και εμφανίστηκε πολλές φορές στην τηλεόραση κομπάζοντας γι’ αυτές. Ο τίτλος, εξάλλου, ενός από τα πρώτα βιβλία του, «Κάτω από 16 χρόνων», δεν αφήνει καμιά αμφιβολία.
Παρόλα αυτά, δεν μπήκε ούτε για μια ημέρα στη φυλακή ούτε υπέστη κάποια άλλη συνέπεια για τις πράξεις του. Αντ’ αυτού, κέρδισε την αναγνώριση και μεγάλη μερίδα της λογοτεχνικής και δημοσιογραφικής ελίτ της Γαλλίας δοξάζει το έργο του εδώ και δεκαετίες. Ο 83χρονος, σήμερα, Ματζνέφ τιμήθηκε το 2013 με ένα σημαντικό λογοτεχνικό βραβείο ενώ μόλις πριν δύο μήνες, ο Gallimard, ένας από τους πιο εκλεκτούς εκδοτικούς οίκους της Γαλλίας, εξέδωσε το τελευταίο του έργο με τίτλο «L’ Amante de l’ Arsenal».
Αλλά την περασμένη Πέμπτη η δημοσίευση του πρώτου βιβλίου της Βανέσα Σπρινγκορά, -είναι ένα από τα θύματά του- με τίτλο «Le Consentement» («Η συναίνεση»), πυροδότησε ξαφνικά μια μεγάλη αντιπαράθεση στη Γαλλία σχετικά με την ιστορικά χαλαρή στάση των Γάλλων απέναντι στο σεξ με ανηλίκους. Εριξε επίσης ένα ιδιαίτερα σκληρό φως σε μια περίοδο κατά την οποία μερικοί κορυφαίοι διανοούμενοι όπως οι Μισέλ Φουκό, Ζαν-Πολ Σαρτρ, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Ρολάν Μπαρτ και οι εφημερίδες Libération και Le Monde, προωθούσαν επιθετικά την πρακτική ως μορφή ανθρώπινης απελευθέρωσης ή τουλάχιστον την υπερασπίστηκαν, γράφουν οι New York Times.
Μια μέρα μετά τη δημοσίευση του βιβλίου της κυρίας Σπρινγκορά, το οποίο εξαντλήθηκε αμέσως σε πολλά παρισινά βιβλιοπωλεία, άρχισαν οι συνέπειες. Οι εισαγγελείς στο Παρίσι ανακοίνωσαν ότι μετά την «ανάλυση» του περιεχομένου του, ξεκίνησαν έρευνα για την υπόθεση και ότι θα αναζητούσαν και άλλα θύματα εντός και εκτός της χώρας.
Στη Γαλλία, η σεξουαλική επαφή ενήλικα με ανήλικο κάτω των 15 ετών είναι παράνομη αλλά δεν θεωρείται αυτόματα βιασμός, αντίθετα με τους νόμους περί βιασμού σε χώρες όπου οι ανήλικοι θεωρούνται ανίκανοι να δώσουν τη συγκατάθεσή τους.
Με την αλλαγή της στάσης απέναντι στο σεξ και την ισότητα των φύλων, το 2018 στη Γαλλία έγιναν πιο αυστηροί οι νόμοι για τα σεξουαλικά εγκλήματα και το καθεστώς δίωξης επεκτάθηκε από 20 σε 30 χρόνια, επιτρέποντας στα θύματα να ασκήσουν αγωγή μέχρι την ηλικία των 48 ετών. Ο νέος νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ, οπότε δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της κυρίας Σπρινγκορά.
Τις ημέρες που προηγήθηκαν της έκδοσής του, το βιβλίο «Le Consentement» είχε ήδη αναγκάσει πολλούς στη Γαλλία να προσπαθήσουν, έστω άβολα, να τοποθετηθούν για ένα πρόβλημα το οποίο δεν είχε κρυφτεί ποτέ.
Και ο Μπερνάρ Πιβό, πρώην οικοδεσπότης του πιο διάσημου λογοτεχνικού τηλεοπτικού προγράμματος της Γαλλίας, ο οποίος είχε καλέσει πολλές φορές τον Ματζνέφ στις «Apostrophes» του, αγωνίστηκε να εξηγήσει γιατί αυτός και άλλοι φιλοξενούμενοί του σε μια εκπομπή του 1990, εκτός από την μοναδική μη Γαλλίδα προσκεκλημένη, γελούσαν με τις προτιμήσεις του συγγραφέα για ανηλίκους. Σε εκείνη την εκπομπή, η καναδή συγγραφέας Ντενίζ Μπομπαρντιέρ άσκησε κριτική στον Ματζνέφ, αποκαλώντας τον «θλιβερό» και «βαρετό». «Αυτή τη στιγμή», είπε ακούγοντας τους άλλους να αστειεύονται με τις προτιμήσεις του γάλλου συγγραφέα για μικρότερα κορίτσια, «αισθάνομαι σαν να είμαι από άλλον πλανήτη»…
Εν τω μεταξύ, οι περισσότεροι από τους βιβλιοκριτικούς που τον θαύμαζαν επί πολλά χρόνια μένουν τώρα σιωπηλοί, αν και μερικοί τον υπερασπίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του πρώην βιβλιοκριτικού της Le Monde, ενώ σεισμό προκάλεσε η απόφαση του οίκου Gallimard να αποσύρει από την κυκλοφορία τα ημερολόγια του Ματζνέφ, τα οποία εκδίδει εδώ και 30 χρόνια.
Ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρανκ Ριστέρ δήλωσε ότι στηρίζει τα θύματα του Ματζνέφ και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το επίδομα συγγραφέα που του έχει δοθεί. Ας σημειωθεί ότι το 1995, πολύ καιρό αφού ο Ματζνέφ είχε δημοσιοποιήσει τις σεξουαλικές προτιμήσεις του, ο υπουργός Πολιτισμού του είχε απονείμει τα διάσημα του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών.
«Όλες αυτές οι πληροφορίες ήταν ευρέως διαθέσιμες, οι σύγχρονοι του Ματζνέφ γνώριζαν πολύ καλά και είχαν διεξαχθεί πανεπιστημιακές μελέτες πάνω σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά χρειάστηκε η μαρτυρία ενός θύματος για να ενεργοποιηθεί αυτή τη διαδικασία», δήλωσε η καθηγήτρια Αν-Κλοντ Αμπρουάζ-Ραντί, ιστορικός και συγγραφέας της «Ιστορίας της Παιδοφιλίας».
Μέχρι στιγμής, πάντως, η 47χρονη Βανέσα Σπρινγκορά, επικεφαλής των εκδόσεων Julliard, είναι το μόνο από τα θύματα του Ματζνέφ, που έχει μιλήσει δημόσια. Όπως δήλωσε στα γαλλικά ειδησεογραφικά μέσα, αν και δίσταζε επί χρόνια, αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή της το 2013, όταν του απονεμήθηκε το λογοτεχνικό βραβείο Renaudot, πράγμα που την εξόργισε βαθιά.
Στο βιβλίο της, η Βανέσα Σπρινγκορά αφηγείται πώς παρασύρθηκε σε ηλικία 14 ετών από τον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος ήταν τότε στα 50 του. Γράφει ότι τον ερωτεύτηκε και απογοητεύτηκε όταν ανακάλυψε γραπτά του στα οποία περιέγραφε σχέσεις του με αμέτρητα άλλα κορίτσια και αγόρια, μεταξύ άλλων και παιδιά που συναντούσε κατά τη διάρκεια ταξιδιών σεξουαλικού τουρισμού στη Νοτιοανατολική Ασία.
Με τη σχέση εκείνη συνδέει επίσης την κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα από τα οποία υπέφερε, όπως και τα χρόνια που χρειάστηκε για να ανακάμψει. «Δεν ήταν καλός άνθρωπος», γράφει η Σπρινγκορά, «στην πραγματικότητα, ήταν αυτό που μας δίδαξαν να φοβόμαστε όταν είμαστε παιδιά: ένας δράκος».
Ο Ματζνέφ αντέδρασε δηλώνοντας στην Le Parisien ότι το περιεχόμενο του βιβλίου είναι «άδικο και υπερβολικό», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «ομορφιά του έρωτα που μοιραστήκαμε, η Βανέσα κι εγώ».
Και σε μια μεγάλη και μάλλον ασυνάρτητη ανοικτή επιστολή που απευθύνει στην κυρία Σπρινγκορά, (δημοσιεύτηκε στο περιοδικό L’Express την Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου), γράφει ότι δεν θα διαβάσει το βιβλίο γιατί «θα τον πλήγωνε πάρα πολύ» και την κατηγορεί ότι επιδιώκει να τον «βλάψει» και να τον «καταστρέψει».
Προϊόν του Μάη του ’68 και της κοινωνικής επανάστασης με το σύνθημα «Απαγορεύονται οι απαγορεύσεις», ο Ματζνέφ ήταν ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς που υποστήριξαν τη νομιμοποίηση του σεξ με παιδιά. Στο βιβλίο του «Les Moins de Seize Ans», που κυκλοφόρησε το 1974 και επανεκδόθηκε το 2005 γράφει: «Το να κοιμάσαι με ένα παιδί είναι μια καθαγιασμένη εμπειρία, γεγονός βαπτιστικό, περιπέτεια ιερή»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News