609
Σκίτσο από την διαδικασία επιλογής ενόρκων για τη δίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ (στο μέσον). Στις ΗΠΑ απαγορεύεται η φωτογράφιση στις δικαστικές αίθουσες | REUTERS/Jane Rosenberg

Σκάνδαλο Επσταϊν: Ξεκίνησε η δίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργού του παιδόφιλου μεγιστάνα

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 17:49
Σκίτσο από την διαδικασία επιλογής ενόρκων για τη δίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ (στο μέσον). Στις ΗΠΑ απαγορεύεται η φωτογράφιση στις δικαστικές αίθουσες
|REUTERS/Jane Rosenberg

Σκάνδαλο Επσταϊν: Ξεκίνησε η δίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργού του παιδόφιλου μεγιστάνα

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2021, 17:49

Δύο χρόνια μετά την αυτοκτονία στη φυλακή του παιδόφιλου Τζέφρι Επσταϊν, ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη η δίκη της πρώην συνεργάτιδάς του, Γκισλέιν Μάξγουελ, η οποία κατηγορείται ότι έβρισκε ανήλικες και τις προωθούσε στον μεγιστάνα φίλο της.

Η 59χρονη κόρη του μεγαλοεκδότη Ρόμπερτ Μάξγουελ βρίσκεται στην φυλακή από το καλοκαίρι του 2020 και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη. Η δίκη της θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Σύμφωνα με την πολύπλοκη αμερικανική ποινική δικονομία, η δίκη έχει τεχνικά ξεκινήσει από τα μέσα Νοεμβρίου με την επιλογή των 12 μελών του σώματος των ενόρκων σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Η Μάξγουελ κατηγορείται ότι στρατολόγησε από το 1994 έως το 2004 ανήλικα κορίτσια που έγιναν αντικείμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τον Τζέφρι Επσταϊν με τον οποίο διατηρούσε επί 30 χρόνια ερωτική, φιλική και επαγγελματική σχέση μέχρι την σύλληψή του το 2019.

Η κατηγορούμενη δηλώνει αθώα και για τα έξι κατηγορητήρια που αντιμετωπίζει. Δεν αναμένεται να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

«Αυθαίρετη κράτηση»

Για την υπεράσπισή της, η Μάξγουελ καταγγέλλει εδώ και μήνες τις συνθήκες κράτησής της στο Μητροπολιτικό Κέντρο Κράτησης του Μπρούκλιν, που περιλαμβάνουν «επιθέσεις εδώ και ενάμιση χρόνο, στέρηση ύπνου και σίτιση με χαλασμένο φαγητό».

Σκίτσο από την διαδικασία επιλογής ενόρκων για τη δίκη της Γκισλέιν Μάξγουελ (στο μέσον). Στις ΗΠΑ απαγορεύεται η φωτογράφιση στις δικαστικές αίθουσες | REUTERS/Jane Rosenberg

Τα αδέλφια της προσέφυγαν στις 22 Νοεμβρίου στην Γενεύη στους ειδικούς της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ για την αυθαίρετη κράτηση, καταγγέλοντας «σοβαρές παραβιάσεις του υπερασπιστικού δικαιώματος» και «προσβλητική και εξευτελιστική μεταχείριση» στην φυλακή, όπου «κρατείται αδικαιολόγητα σε καθεστώς απομόνωσης εδώ και 500 ημέρες».

Οι κατηγορίες βασίζονται σε τέσσερις ενάγουσες -ανάμεσα τους δύο γυναίκες που την εποχή των γεγονότων ήταν 14 και 15 ετών – οι οποίες περιγράφουν πώς η Γκισλέιν Μάξγουελ τις προσέγγισε κοντά στο σχολείο τους ή στις εργασίες τους.

Στην συνέχεια, μετά το σινεμά και τα ψώνια «μεταξύ φιλενάδων», τα κορίτσια πείθονταν, με αντάλλαγμα λίγες εκατοντάδες δολάρια, να κάνουν μασάζ σε έναν «ισχυρό Νεοϋορκέζο έτοιμο να εκτοξεύσει την καριέρα τους».

«Περίμενα 26 χρόνια για αυτή την ημέρα», έγραψε στο Twitter η Μαρία Φάρμερ, η οποία θα καταθέσει ως ένα από τα θύματα της Μάξγουελ και του Επσταϊν. Η αδερφή της είναι μία από τις τέσσερις ενάγουσες.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές, η κατηγορούμενη συμμετείχε και η ίδια σε σεξουαλικές επιθέσεις μαζί με τον Επσταϊν, είτε στο σπίτι της στο Λονδίνο, είτε στο σπίτι του στο Μανχάταν, στη Φλόριντα και στο Νέο Μεξικό.

Ο Επσταϊν είχε καταδικασθεί στην Φλόριντα το 2008 ότι πλήρωνε νεαρές γυναίκες για συνεδρίες μασάζ. Ομως τότε, εξέτισε ποινή μόνο 13 μηνών στην φυλακή έπειτα από εμπιστευτική συμφωνία με τον εισαγγελέα.

Επάνω από την δίκη θα πλανάται και η σκιά του πρίγκιπα Αντριου της Αγγλίας, φίλου του μεγιστάνα και της Μάξγουελ, που από τον Αύγουστο είναι στόχος αγωγής για «σεξουαλικές επιθέσεις» την οποία κατέθεσε εναντίον του η Αμερικανίδα Βιρτζίνια Τζιούφρι.

Η Γκισλέιν Μάξγουελ και ο πρίγκιπας Αντριου σε γάμο στην Αγγλία, το 2000 / EPA PHOTO PA/CHRIS ISON

Αυτή η αγωγή θα εξετασθεί στο τέλος του 2022 ενώπιον αστικού δικαστηρίου της Νέας Υόρκης, αν και ο δεύτερος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ δεν διώκεται ποινικά και αρνείται τις κατηγορίες για γεγονότα που συνέβησαν κατά την περίοδο 2000-2002, όταν η Τζιούφρι ήταν ανήλικη.

Η υπεράσπιση της Μάξγουελ θα επικεντρωθεί στο γεγονός ότι οι κατηγορίες αφορούν γεγονότα που συνέβησαν πριν από περισσότερο από μία 20ετία και μία ψυχολόγος θα περιγράψει στο δικαστήριο το φαινόμενο των «ψευδών αναμνήσεων». Οι δικηγόροι της επιχειρούν να κρατήσουν απόσταση από τον Επσταϊν, τονίζοντας ότι η πελάτισσά τους είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος στην υπόθεση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...