615
O πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό (κέντρο), η πριγκίπισσα Σαρλίν και ο Κλοντ Παλμερό, πρώην σύμβουλος του Αλβέρτου | Shutterstock / France TV / Creative Protagon

Σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από τον Αλβέρτο του Μονακό

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2024, 16:35
O πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό (κέντρο), η πριγκίπισσα Σαρλίν και ο Κλοντ Παλμερό, πρώην σύμβουλος του Αλβέρτου
|Shutterstock / France TV / Creative Protagon

Σκάνδαλο διαφθοράς γύρω από τον Αλβέρτο του Μονακό

Protagon Team Protagon Team 12 Σεπτεμβρίου 2024, 16:35

Το πρώην δεξί χέρι του πρίγκιπα Αλβέρτου συνελήφθη την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, έπειτα από ισχυρισμό του ότι ο ηγεμόνας του Μονακό είχε δώσει χρήματα και δώρα στις πρώην ερωμένες του και στα παιδιά που έχει αποκτήσει μαζί τους.

Ο Κλοντ Παλμερό, 68 ετών, συνελήφθη και ανακρίθηκε από την αστυνομία στο πριγκιπάτο, αφότου ο Αλβέρτος υπέβαλε μήνυση εναντίον του, προκαλώντας έρευνα για φερόμενη «παραβίαση του απορρήτου, παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και λήψη εσόδων από δύο αδικήματα», όπως γράφουν οι Times.

Ο Παλμερό αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, αλλά το επεισόδιο ανέδειξε την κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ του πρίγκιπα και του ανθρώπου που ήταν επί έντεκα χρόνια ο βασικός του σύμβουλος. Απολύθηκε πέρυσι καθώς ο Αλβέρτος ξεκίνησε μια επιχείρηση «καθαρά χέρια», εν μέσω κατηγοριών για εκτεταμένη διαφθορά στην εξαιρετικά πλούσια χώρα του, η οποία έχει πληθυσμό μόλις 36.000 κατοίκους.

Λίγους μήνες αργότερα, τα σημειωματάρια του Παλμερό, τα οποία περιείχαν μια σειρά πολύ επιζήμιων ισχυρισμών για τον πρίγκιπα, περιήλθαν στην κατοχή της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Η Le Monde έγραψε ότι ο Αλβέρτος έδινε στην 32χρονη Τζασμίν Γκρέις Γκριμάλντι, την κόρη που απέκτησε κατά τη διάρκεια ειδυλλίου με μια αμερικανίδα πρώην σερβιτόρα, πριν ο ίδιος παντρευτεί, 86.000 δολάρια κάθε τρεις μήνες. Υποστήριξε επίσης ότι είχε χρηματοδοτήσει την επιχείρηση μόδας που ξεκίνησε η Νικόλ Κοστ, μια γαλλο-τογκολέζα πρώην αεροσυνοδός, με την οποία είχε έναν δεσμό κατά τη διάρκεια της εργένικης ζωής του, και ότι πλήρωσε τα ασφάλιστρα σε ενδεχόμενο απαγωγής για τον 21 ετών Αλεξάντρ Γκριμάλντι, τον γιο τους.

Τα σημειωματάρια υποδηλώνουν επίσης ότι η πριγκίπισσα Σαρλίν, η σύζυγος του Αλβέρτου, ξόδευε περισσότερο από το επίσημο επίδομά της, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Ο σύζυγός της πλήρωνε τους επιπλέον λογαριασμούς, σύμφωνα με τη Le Monde. Η εφημερίδα Libération, που μίλησε με τον Παλμερό, ανέφερε ότι ο πρίγκιπας είχε έναν μυστικό τραπεζικό λογαριασμό στη Γαλλία, τον οποίο χρησιμοποιούσε για να χρηματοδοτήσει τις πρώην ερωμένες του και τα παιδιά τους.

Ο Στεφάν Τιμπό, γενικός εισαγγελέας του Μονακό, είπε ότι ο Παλμερό τέθηκε υπό κράτηση σε σχέση με τις «δηλώσεις του στον Τύπο». Η περιφερειακή εφημερίδα Nice-Matin έγραψε ότι οι ερευνητές στο Μονακό προσπαθούν να ανακαλύψουν πώς η Le Monde απέκτησε τα σημειωματάρια.

Η Μαρί-Αλίξ Κανί-Μπερνάρ, δικηγόρος του Παλμερό, διέψευσε τις αναφορές στον εθνικό Τύπο της Γαλλίας ότι είχε συλληφθεί για κατηγορίες διαφθοράς. Είπε ότι οι αναφορές ήταν μέρος μιας εκστρατείας συκοφαντικής δυσφήμησης εναντίον του. Συμπλήρωσε ότι ο πελάτης της, ο οποίος αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιοδήποτε αδίκημα, αγωνίζεται να αποκαταστήσει τόσο την τιμή του όσο και το κράτος δικαίου στο Μονακό.

Ο Παλμερό απολύθηκε τον περασμένο Ιούνιο μετά τη δημοσίευση καταγγελιών για εκτεταμένη διαφθορά σε σχέση με ακίνητα που συνδέονται με το παλάτι, στο Les Dossiers du Rocher, έναν ανώνυμο ιστότοπο. Το δημοσίευμα βασίστηκε σε χακαρισμένα email μεταξύ των βασικών συμβούλων του Αλβέρτου.

Ο πρίγκιπας απέλυσε επίσης τον επιτελάρχη του, Λοράν Ανσελμί, και απομακρύνθηκε από τον Τιερί Λακόστ, τον δικηγόρο και παιδικό φίλο του, σύμφωνα με τους Times. Ο δικαστής Ντιντιέ Λινότ, πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου του Μονακό, απομακρύνθηκε επίσης από τη θέση του.

Ο Παλμερό απάντησε στην απόλυσή του καταθέτοντας μήνυση κατά της βασιλικής οικογένειας, κατηγορώντας τους για κατάχρηση, απόπειρα εκβιασμού και κλοπή. Αμφισβήτησε επίσης την απόλυσή του ενώπιον ενός δικαστηρίου με επικεφαλής τον Λινότ, ο οποίος διόρισε έναν νομικό εμπειρογνώμονα για να μελετήσει τις αξιώσεις. Οταν αντικαταστάθηκε ο δικαστής Λινότ και διορίστηκε άλλος εμπειρογνώμονας, ο Παλμερό παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατον να υπάρξει δίκαιη ακρόαση στο Μονακό.

Ο Αλβέρτος έχει αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς του πρώην συμβούλου του. Σε δήλωσή του, είπε: «Οι επιθέσεις που κάνει ο Παλμερό εναντίον μου, κατά του κράτους του Μονακό και κατά των θεσμών του, δείχνουν την αληθινή φύση του και τον ελάχιστο σεβασμό που τρέφει για τη βασιλική οικογένεια και το πριγκιπάτο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...