586
/ | Reuters

Οι ειδικοί αποφασίζουν για AstraZeneca, «κόκκινες περιοχές» και διαδημοτικές

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 08:49
/
|Reuters

Οι ειδικοί αποφασίζουν για AstraZeneca, «κόκκινες περιοχές» και διαδημοτικές

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 08:49

Εντός της ημέρας αναμένεται η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς απουσία κοινής απόφασης για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, κάθε χώρα διαμορφώνει τη δική της πολιτική αναφορικά με τη χορήγηση του εμβολίου (ηλικιακά όρια, αναστολή κ.τ.λ.).

Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) ανέφερε ότι διαπίστωσε σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων σε ορισμένους ενήλικες που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων του.

Σημειώνεται ότι κάθε χώρα διαφοροποιεί τις ηλικίες για χρήση του εμβολίου, άλλες προτείνουν τη χορήγηση σε άτομα άνω των 60 ετών, άλλες άνω των 55 ετών, ενώ η Βρετανία δήλωσε ότι τα άτομα κάτω των 30 ετών πρέπει να λαμβάνουν άλλο εμβόλιο κατά της Covid-19.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, τόνισε ότι το μήνυμα της ΕΜΑ ήταν ξεκάθαρο και ότι οι χώρες που δεν είχαν θέσει όρια στη χορήγηση του εμβολίου, αρχίζουν να βάζουν, ενώ όσες είχαν ήδη, προσθέτουν.

«Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο», ανέφερε ο καθηγητής και με δεδομένο ότι η ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι τα περιστατικά παρενεργειών είναι πολύ σπάνια, και κυρίως σε γυναίκες, κάτω των 60, οι χώρες θέτουν αυτό το ηλικιακό όριο γιατί δεν έχουν και κάποιο άλλο στοιχείο στη διάθεσή τους.

Ειδικά για την Ελλάδα, η απόφαση αυτή δεν θα έπρεπε να είναι πολύ δύσκολη, γιατί δεν επηρεάζει ιδιαίτερα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος, εκτιμώντας ότι με τον εμβολιασμό των κάτω των 60 με σκεύασμα άλλης εταιρείας, μπορεί να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου.

Για τη χρήση διαφορετικών εμβολίων στην πρώτη και στη δεύτερη δόση, ο καθηγητής αρκέστηκε να πει ότι προσέγγιση αυτή έχει γίνει στη Γερμανία και τη Βρετανία, διαφαίνεται ότι θα είναι αποτελεσματική, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηριχθεί με ασφάλεια.

Απο την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρίνισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία παρακολουθεί όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δεν αναμένονται σπουδαίες αλλαγές στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας.

Οπως σημείωσε, σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν τέθηκε ζήτημα διακοπής των εμβολιασμών με ΑstraZeneca, τονίζοντας ότι αυτό που συζητείται είναι οι ηλικιακοί περιορισμοί.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca είχε αποφασιστεί σε αρκετές χώρες, όπως και στην Ελλάδα, από την ηλικία 18 ετών μέχρι και 64 ετών και αυτό επειδή οι μελέτες περιελάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων, ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών. Στη συνέχεια επικαιροποιήθηκαν οι συστάσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάση τα ευρήματα μελετών που αφορούν μεγάλους πληθυσμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικιωμένα, έτσι ώστε το εμβόλιο αυτό να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες και άνω των 65 ετών. Πάντως, παρά τη συζήτηση για το εμβόλιο της AstraZeneca, το ποσοστό συμμετοχής στους εμβολιασμούς ξεπερνάει το 90%, ενώ κάθε μέρα γίνονται 10.000-12.000 εμβολιασμοί με ΑstraZeneca.

Την Παρασκευή, τέλος, αναμένονται οι εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τους κλάδους της αγοράς που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστοί, αλλά και για τις περιοχές (Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα) όπου ανεστάλη η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Ανοικτό επίσης είναι το ενδεχόμενο να δοθεί «πράσινο φως» για διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές, μετά τη δοκιμή του μέτρου το Σαββατοκύριακο – κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στο Star Channel. «Eίναι κάτι το οποίο θα μας το υποδείξουν οι ειδικοί. Εφόσον δουλεύει καλά τα Σαββατοκύριακα, μπορεί, πιστεύω, να γίνει και τις καθημερινές», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης.

Για το Πάσχα, τέλος, οι όποιες αποφάσεις –για διαπεριφερειακές μετακινήσεις, λειτουργία εκκλησιών κ.ά.– μετατίθενται για την εβδομάδα πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...