Οι μαύρες φάλαινες είναι ένα είδος που ζει σε διάφορες περιοχές των ωκεανών της Γης. Οι πληθυσμοί τους είναι χωρισμένοι γεωγραφικά, αφού κάθε «οικογένεια» προτιμά να ζει αποκλειστικά σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Eνας από αυτούς τους πληθυσμούς είναι οι αποκαλούμενες μαύρες φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού.
Ηταν γνωστό ότι οι πληθυσμοί αυτών των φαλαινών μειώνονται συνεχώς. Ομως μια νέα μελέτη αποκαλύπτει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Ομάδα ερευνητών από ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι έχουν απομείνει πλέον λιγότερες από 366 μαύρες φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού και ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς.
Η τακτική αυτών των φαλαινών να κινούνται σε κοντινή απόσταση από τις ακτές, τις είχε καταστήσει διαχρονικά σχετικά εύκολο θήραμα για τους αλιείς. Ομως τις τελευταίες δεκαετίες προστέθηκαν στο κυνήγι και μια σειρά από άλλες αιτίες που συρρικνώνουν τους πληθυσμούς τους με ταχύ ρυθμό.
Τι συμβαίνει
Οι μαύρες φάλαινες του Βόρειου Ατλαντικού χάνουν τη ζωή τους τις τελευταίες δεκαετίες από ατυχήματα που συμβαίνουν με διάφορα πλοία που κινούνται στις περιοχές όπου ζουν. Αλλη αιτία θανάτου των μαύρων φαλαινών είναι ότι συχνά μπλέκονται στα αλιευτικά δίχτυα και δεν καταφέρνουν τελικά να ξεφύγουν από αυτά. Οπως και σε όλα τα είδη φαλαινών, έτσι και στις μαύρες του Βορείου Ατλαντικού, η ολοένα και μεγαλύτερη ηχορύπανση στους ωκεανούς τούς προκαλεί στρες και εμποδίζει τη μεταξύ τους επικοινωνία, δημιουργώντας έτσι έναν ακόμη παράγοντα θανάτου.
Η νέα μελέτη εντόπισε μια ακόμη αιτία που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή, η οποία έχει περιορίσει στον Βόρειο Ατλαντικό τις ποσότητες των κριλ, των θαλάσσιων μικροοργανισμών που αποτελούν κύρια πηγή τροφής των φαλαινών. Σε ανακοίνωσή τους, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Σχολής Περιβάλλοντος Νίκολας του Πανεπιστημίου Duke, οι ερευνητές αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να διασωθούν οι μαύρες φάλαινες, αρκεί να ληφθούν άμεσα κάποια μέτρα.
Ενα από αυτά είναι η δημιουργία ζωνών προστασίας μέσα στις οποίες οι φάλαινες δεν θα κινδυνεύουν και παράλληλα θα μπορούν να αναπαραχθούν χωρίς προβλήματα. Αλλη πρόταση είναι η υποχρεωτική μείωση της ταχύτητας των πλοίων που κινούνται στις περιοχές όπου ζουν αυτές οι μαύρες φάλαινες, για να αποφεύγονται τα θανατηφόρα ατυχήματα. Αν δεν εφαρμοστεί κάποια δράση προστασίας τους, πάντως, οι μαύρες φάλαινες θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν για τον πλανήτη.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News