Τον κίνδυνο οι παροχές της κυβέρνησης να εκτροχιάσουν την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη από τις προβλέψεις της κυβέρνησης.
Στην Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2018-2019, η οποία υποβλήθηκε σήμερα Δευτέρα στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και στο Υπουργικό Συμβούλιο, διατυπώνεται πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξης του 1,9% για το 2019, δηλαδή κατά 0,4 μονάδες μικρότερη από την τελευταία αναθεωρημένη -επί τα χείρω- πρόβλεψη του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου.
Ελαφρά καλύτερη θα είναι η εικόνα για το 2020 όπου προβλέπεται ανάπτυξη στο 2,1% και για το 2021 με ανάπτυξη στο 2,2%.
Το πρωτογενές πλεόνασμα, όπως αναφέρει η έκθεση, με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θα διαμορφωθεί το 2019 σε 2,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 3,5% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, η έκθεση επισημαίνει ότι «η κερδοφορία των τραπεζών πριν από φόρους και προβλέψεις παραμένει αδύναμη», αν και ο κρίσιμος δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Θετικά σχολιάζει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που πάντως παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
«Η παρούσα Εκθεση υποβάλλεται σε μια περίοδο που η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει. Το οικονομικό κλίμα είναι θετικό, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας βελτιώνεται και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποκλιμακώνονται. Παρ’ όλα αυτά, οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν σχετικά χαμηλοί και η πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου είναι χαμηλότερη της επενδυτικής κατηγορίας», σημειώνει η ΤτΕ.
Ακόμη, η Εκθεση επισημαίνει παράγοντες από το εξωτερικό οι οποίοι κρύβουν κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μεταξύ αυτών «είναι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω του εντεινόμενου εμπορικού προστατευτισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων».
Από το εσωτερικό η έκθεση καταγράφει τα εξής: «Η οπισθοδρόμηση των μεταρρυθμίσεων ή η ακύρωσή τους, οι δικαστικές αποφάσεις με δημοσιονομικές επιπτώσεις, καθώς και η πρόσφατη επεκτατική δέσμη δημοσιονομικών μέτρων – οι οποίοι δημιουργούν αβεβαιότητα για την επίτευξη των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων, αλλά και για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του χρέους και του ασφαλιστικού συστήματος».
Η ΤτΕ σχολιάζει ακόμη «τη μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων» και προσθέτει ότι «είναι ένας καλός οιωνός για το μέλλον, αρκεί βεβαίως οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί να επιβεβαιωθούν από έγκαιρες κινήσεις στην οικονομική πολιτική, που αφορούν το επενδυτικό κλίμα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News