Το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά της ακρίβειας ενεργοποίησε η κυβέρνηση, η οποία μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 6,4% (υψηλότερο από την άνοδο του πληθωρισμού το 2023) στέλνει σήμα στους εργοδότες προκειμένου να προχωρήσουν σε αυξήσεις αποδοχών και στους εργαζομένους που δεν καλύπτονται από την απόφαση (επειδή παίρνουν κάτι παραπάνω) ή τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, όπου υπάρχουν.
Και αυτό γιατί οι ανάγκες της κοινωνίας είναι μεγάλες μετά από δύο χρόνια υψηλής πτήσης των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, αλλά και γιατί εντείνονται οι πιέσεις από τα συνδικάτα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Τα δεδομένα αυτά και η νέα απεργιακή κινητοποίηση που προετοιμάζεται για τις 17 Απριλίου από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ απασχόλησαν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο εισηγήθηκε τη σημαντική αύξηση των μισθών.
Το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε την Παρασκευή, μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας της κυβέρνησης, αποφάσισε την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό 6,4%, έτσι ώστε να διαμορφωθεί από την 1η Απριλίου στα 830 ευρώ – από 780 ευρώ που είναι σήμερα. Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για τη στήριξη των εισοδημάτων, καθώς, εκτός των άλλων, η αύξηση του «μισθού βάσης» θα οδηγήσει σε αυτόματες αυξήσεις σε σειρά κοινωνικών επιδομάτων, με πρώτο το επίδομα ανεργίας , που θα διαμορφωθεί από τα 479 στα 509 ευρώ τον μήνα.
Η εισήγηση της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου για αύξηση του μισθού με τον οποίο αμείβονται 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κατά 50 ευρώ τον μήνα υπερβαίνει για μια ακόμη χρονιά τις συντηρητικές προτάσεις του ΚΕΠΕ, ότι η αύξηση θα πρέπει να κινηθεί μεταξύ 4 και 5%, για να μην υπάρξει απώλεια ανταγωνιστικότητας. Το ΚΕΠΕ όμως δεν λαμβάνει υπόψη ότι η αγορά και μεγάλοι κλάδοι αιχμής για την οικονομία, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές κ.ά., υποφέρουν από έλλειψη προσωπικού.
Συν 10% από τις τριετίες
Επιπροσθέτως, με την αύξηση του κατώτατου μισθού αυξάνονται αυτομάτως και οι τριετίες που αντιστοιχούν στο 10% του εκάστοτε βασικού μισθού. Η προσαύξηση καταβάλλεται για κάθε συμπληρωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τα εννέα έτη, δηλαδή συνολική προσαύξηση 30% για όσους έχουν συμπληρώσει εννέα έτη προϋπηρεσίας (τρεις τριετίες).
Οι κατώτατες αποδοχές, συμπεριλαμβανομένων των τριετιών, διαμορφώνονται από 1ης Απριλιου ως εξής:
- Με μία τριετία, 913 ευρώ μεικτά
- Με δύο τριετίες, 996 ευρώ μεικτά
- Με τρεις τριετίες, 1.079 ευρώ μεικτά
Με τις συνεχείς αυξήσεις των κατώτατων αποδοχών η Ελλάδα ανέβηκε στη 12η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ ως προς το ύψος του βασικού μισθού, ωστόσο λόγω της πολυετούς κρίσης της περασμένης δεκαετίας η χώρα μας έπεσε και βρίσκεται στην προτελευταία θέση της ΕΕ των 27 το 2023 όσον αφορά το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αντιστοιχεί στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ, με τη Βουλγαρία να είναι η μοναδική χώρα με χαμηλότερη επίδοση (64%).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News