386
Χαιρετισμός ραμπιά από τον Ερντογάν προς τη μουσουλμανική μειονότητα κατά την επίσκεψή του στη Κομοτηνή τον Δεκέμβριο του 2017 | INTIMEnews

Σηκώθηκε κουρνιαχτός στην Τουρκία: «Ο Μητσοτάκης στοχοποίησε τους τούρκους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 11:19
Χαιρετισμός ραμπιά από τον Ερντογάν προς τη μουσουλμανική μειονότητα κατά την επίσκεψή του στη Κομοτηνή τον Δεκέμβριο του 2017
|INTIMEnews

Σηκώθηκε κουρνιαχτός στην Τουρκία: «Ο Μητσοτάκης στοχοποίησε τους τούρκους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 14 Ιουνίου 2023, 11:19

Καθώς κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα των εκπροσώπων της μουσουλμανικής μειονότητας (και της ένταξης και εκλογής τους με τα ψηφοδέλτια κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων), φαίνεται να χάνεται η ουσία του ζητήματος: η παρέμβαση του τουρκικού παράγοντα όπως αυτή εκδηλώνεται σε διάφορες εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στη Θράκη και βέβαια στις εθνικές εκλογές.

Ετσι, από το τραπέζι της προεκλογικής αντιπαράθεσης διαφεύγει το κρίσιμο της αντιμετώπισης των μηχανισμών χειραγώγησης της μειονότητας, οι οποίοι στοχεύουν στο προφανές και συνάμα επικίνδυνο. Την επιβολή μειονοτικού ζητήματος, μέσω της αναγνώρισης, εκτός πλαισίου Συνθήκης της Λωζάννης, «Εθνικής Τουρκικής Μειονότητας» στη Θράκη, ως ένα ακόμη θέμα που θα μπει δίπλα στις υπόλοιπες γνωστές διεκδικήσεις στην αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας του Ερντογάν.

Και ήδη η προεκλογική σύγκρουση για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη μετατράπηκε στην καλύτερη «πάσα» για τον τουρκικό Τύπο ώστε να αναδείξει θέμα εκφοβισμού και στοχοποίησης της «τουρκικής» –όπως επαναλαμβάνεται σε όλα τα σχετικά δημοσιεύματα– μειονότητας (και όχι βέβαια του υπόγειου ρόλου του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής).

«Ο Μητσοτάκης στοχοποίησε τους τούρκους βουλευτές», καταγγέλλει το ΤRT. «Ο Μητσοτάκης απειλεί την τουρκική μειονότητα», γράφει η Aksam, ενώ για «σκανδαλώδεις απειλές στην τουρκική μειονότητα», μιλά και η Hurriyet.

«Σκάνδαλο στην Ελλάδα. Απειλή για την “τουρκική” μειονότητα: Αν δεν μας ψηφίσετε, δεν θα έχετε υπηρεσίες», σχολιάζει η Hurriyet, με αφορμή τις καταγγελίες για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής στις τελευταίες εκλογές και όχι μόνο, μιλώντας για «τούρκους βουλευτές» που μπήκαν στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας έβαλε στο στόχαστρο τους “τούρκους” βουλευτές. Η αδελφή του Μητσοτάκη, και πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, απείλησε κατά την επίσκεψή της στη Δυτική Θράκη πως εάν δεν ψηφιστεί η Νέα Δημοκρατία, θα διακοπεί η βοήθεια προς τους κατοίκους της περιοχής. Απειλές “εκτόξευσε” και ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ακης Σκέρτσος», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα, όπου γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη Τσίπρα στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά για το θέμα.

«Μετά τις απειλές, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συμπεριέλαβε “τούρκους” βουλευτές στη λίστα του κόμματος, συναντήθηκε με τον μεταβατικό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, επισημαίνοντας πως η ρητορική της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να οδηγήσει σε εθνικούς κινδύνους», καταλήγει η Hurriyet.

Η εφημερίδα φιλοξενεί και δηλώσεις του προέδρου της λεγόμενης «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης», Οζάν Αχμέτογλου, ο οποίος καταγγέλλει «απαράδεκτες απειλές» σε βάρος της «τουρκικής μειονότητας» από την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...