475
Στιγμιότυπο από τη σύλληψη του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, την ώρα που οι καραμπινιέροι τον μεταφέρουν στο περιπολικό από την κλινική | Carabinieri/Handout via REUTERS

Σικελία: Συνελήφθη ο «διαβολικός» φυγάς αρχιμαφιόζος της Κόζα Νόστρα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 11:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/1/2023 12:49
Στιγμιότυπο από τη σύλληψη του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, την ώρα που οι καραμπινιέροι τον μεταφέρουν στο περιπολικό από την κλινική
|Carabinieri/Handout via REUTERS

Σικελία: Συνελήφθη ο «διαβολικός» φυγάς αρχιμαφιόζος της Κόζα Νόστρα

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2023, 11:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 16/1/2023 12:49

Τον καταζητούμενο επί 30 χρόνια ιταλό νονό της μαφίας, Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, συνέλαβαν την Δευτέρα οι καραμπινιέροι στο Παλέρμο.

Ο 60χρονος Μεσίνα Ντενάρο, γνωστός με το ψευδώνυμο «Διαβολικός», είναι ο αρχηγός της Κόζα Νόστρα, της σικελικής μαφίας και σύμφωνα με την αστυνομία, εξακολουθούσε να δίνει εντολές στα μέλη της από την κρυψώνα του.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που οι ιταλοί εισαγγελείς θεωρούν διάδοχο των Τοτό Ριίνα και Τζουζέπε Προβεντσάνο.

«Σήμερα, 16 Ιανουαρίου, οι καραμπινιέροι συνέλαβαν τον φυγά Ματέο Μεσίνα Ντενάρο μέσα σε μια υγειονομική δομή του Παλέρμο, στην οποία είχε μεταβεί για κλινικές θεραπείες», ανακοίνωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AGI ο στρατηγός των καραμπινιέρων, Πασκουάλε Αντζελοσάντο.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στις 9:35 (τοπική ώρα), όταν ο φυγόδικος μαφιόζος βγήκε από κλινική μέσα σε όχημα των καραμπινιέρων και φρουρούμενος από ισχυρές δυνάμεις. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ο «αρχινονός» βρισκόταν στην κλινική Λα Μανταλένα του Παλέρμο, όπου και πραγματοποιούσε εξετάσεις λόγω ογκολογικού προβλήματος. Ο συλληφθείς μεταφέρθηκε ήδη σε μυστική τοποθεσία.

Ο Ντενάρο έχει καταδικασθεί ερήμην σε ισόβια για τον ρόλο του στους φόνους των εισαγγελέων κατά της μαφίας, Τζοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, το 1992, που είχε συγκλονίσει την Ιταλία.

Πορτρέτα του φυγά αρχιμαφιόζου που είχε δώσει στη δημοσιότητα η ιταλική αστυνομία, το 2011 – EPA/POLICE

Αντιμετωπίζει επίσης ποινή ισοβίων για τον ρόλο του σε βομβιστικές επιθέσεις που είχαν σημειωθεί την επόμενη χρονιά στη Φλωρεντία, τη Ρώμη και το Μιλάνο και είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους.

Εχει ακόμα καταδικασθεί δεκάδες φορές σε ισόβια για σειρά δολοφονιών, μεταξύ των οποίων και εκείνη του 12χρονου Τζουζέπε Ντι Ματέο δια στραγγαλισμού. Το παιδί δολοφονήθηκε επειδή ο πατέρας του, ως μεταμελημένος μαφιόζος, είχε συνεργαστεί με την ιταλική Δικαιοσύνη.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ότι ο Μεσίνα Ντενάρο εξακολουθούσε να είναι σε θέση να εκδίδει διαταγές για τις επιχειρήσεις της μαφίας στην περιοχή γύρω από την πόλη Τραπάνι της δυτικής Σικελίας, το περιφερειακό οχυρό του, παρά το γεγονός ότι παρέμενε για χρόνια εξαφανισμένος.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τον τελευταίο «πανίσχυρο νονό» της Κόζα Νόστρα. Για την σύλληψή του, ιδίως τα τελευταία 10 χρόνια, ξοδεύτηκαν μεγάλα ποσά και κινητοποιήθηκαν χιλιάδες αστυνομικοί και καραμπινιέροι. Κατέστη δυνατό να εντοπιστεί και να συλληφθεί ακριβώς 30 χρόνια μετά τη σύλληψη του αρχιμαφιόζου Τοτό Ριίνα.

Μελόνι: Μεγάλη νίκη της Ιταλίας

«Ο πόλεμος κατά της μαφίας θα συνεχιστεί αδιάκοπα. Είναι μια μεγάλη νίκη του ιταλικού κράτους, που αποδεικνύει ότι δεν το βάζει κάτω και καταπολεμά αποτελεσματικά την μαφία», δήλωσε η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι δήλωσε ότι «η ικανοποίηση για το ιστορικό αποτέλεσμα της σύλληψης του Ματέο Μεσσίνα Ντενάρο, είναι τεράστια».

«Συγχαίρω τους καραμπινιέρους και την εισαγγελία του Παλέρμο της Σικελίας για το ότι κατάφεραν να πετύχουν την σύλληψη ενός άκρως επικίνδυνου φυγόδικου. Πρόκειται για μια εξαιρετική ημέρα, τόσο για το ιταλικό κράτος, όσο και για όλους εκείνους οι οποίοι ανέκαθεν πολεμούσαν τις μαφίες, σε καθημερινή βάση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...