504
Καραμπινιέροι έξω από το κρησφύγετο του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο στο Καμπομπέλο ντι Μαζάρα | REUTERS/Antonio Parrinello

Σικελία: Ψάχνουν τα μυστικά της Κόζα Νόστρα πίσω από μία ντουλάπα με ρούχα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 11:23
Καραμπινιέροι έξω από το κρησφύγετο του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο στο Καμπομπέλο ντι Μαζάρα
|REUTERS/Antonio Parrinello

Σικελία: Ψάχνουν τα μυστικά της Κόζα Νόστρα πίσω από μία ντουλάπα με ρούχα

Protagon Team Protagon Team 19 Ιανουαρίου 2023, 11:23

Η ιταλική στρατιωτική αστυνομία ανακάλυψε το πιθανό μυστικό καταφύγιο του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, αρχιμαφιόζου της Κόζα Νόστρα, που συνελήφθη την Δευτέρα και η δίκη του οποίου ξεκινά την Πέμπτη στην πόλη Καλτανισέτα.

Η είσοδος του καταφυγίου ήταν κρυμμένη σε μια ντουλάπα γεμάτη ρούχα σε ένα σπίτι στο Καμπομπέλο ντι Μαζάρα, μια μικρή πόλη στη Σικελία, όπου ανακαλύφθηκε την Τρίτη το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε ο 60χρονος Ντενάρο.

Οι ερευνητές είπαν ότι βρήκαν σμαράγδια, διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους, αλλά έψαχναν επίσης για έγγραφα που πιστεύεται ότι βρίσκονται στην κατοχή του Ντενάρο, ιδίως ένα «μυστικό αρχείο» του «αφεντικού των αφεντικών» της σικελικής μαφίας Τοτό Ριίνα, ο οποίος πέθανε το 2017. Σύμφωνα με πληροφοριοδότες της ιταλικής αστυνομίας, ο Ντενάρο είχε κλέψει το αρχείο, το οποίο φέρεται να περιέχει άγνωστα στοιχεία για τις δολοφονίες της μαφίας των τελευταίων 40 ετών.

Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Ντενάρο κρατά το κλειδί για μερικά από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη μαφία της Σικελίας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι βομβιστικές επιθέσεις του 1992 που σκότωσαν τους δικαστές οι οποίοι διερευνούσαν τη μαφία, Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο και τη δολοφονία το 1996 του Τζουζέπε Ντι Ματέο, του 12χρονου γιου ενός μαφιόζου, ο οποίος στραγγαλίστηκε και διαλύθηκε σε οξύ επειδή ο πατέρας του συνεργάστηκε με τις αρχές.

Το 2002, ο Ντενάρο καταδικάστηκε ερήμην σε ισόβια κάθειρξη για τις δολοφονίες δεκάδων ανθρώπων, που είτε διέπραξε ο ίδιος είτε έδωσε την εντολή.

Καραμπινιέρι έξω από το κρησφύγετο του Ντενάρο στο Καμπομπέλο ντι Μαζάρα – REUTERS/Antonio Parrinello

Ο αρχιμαφιόζος γεννήθηκε στο Καστελβετράνο της Σικελίας, το 1962. Ο πατέρας του ήταν ένα ισχυρό αφεντικό της Κόζα Νόστρα και ο Ντενάρο μπήκε στην «οικογενειακή επιχείρηση», χτίζοντας μια παράνομη αυτοκρατορία πολλών δις. ευρώ γύρω, στους τομείς της αποκομιδής απορριμμάτων, της αιολικής ενέργειας και του λιανεμπορίου.

Είναι γνωστό ότι τα αφεντικά της ιταλικής μαφίας φροντίζουν για τη διαφυγή τους χτίζοντας υπόγεια τούνελ κάτω από τα σπίτια τους, οχυρά σε βουνά που είναι προσβάσιμα μόνο με τα πόδια και κρησφύγετα στο δάσος.

Το σπίτι, το οποίο βρίσκεται στη Βία Ματζόρε Τοσέλι, φέρεται να ανήκει σε έναν άνδρα ο οποίος είχε προηγουμένως δικαστεί για συμμετοχή στη μαφία και αθωώθηκε το 2001.

Δημοσιογράφοι έξω από τη φυλακή όπου αναμενόταν να ξεκινήσει η δίκη του Ντενάρο, την Πέμπτη, στην Καλτανισέτα της Σικελίας – REUTERS/Remo Casilli

Στο μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές συνεχίζουν να ελέγχουν τα δυο κινητά, τον υπολογιστή και μια ατζέντα που κατασχέθηκαν, όπως και τις μετακινήσεις που α αρχηγός της σικελικής μαφίας πραγματοποιούσε με ΙΧ αυτοκίνητο Alfa Romeo.

Η δικαστής Μαρία Καρμέλα Τζιανάτσο στην έδρα, κατά την έναρξη της δίκης του Ματέο Μεσίνα Ντενάρο, την Πέμπτη, στην Καλτανισέτα – REUTERS/Remo Casilli

Η εισαγγελία του Παλέρμο, απέστειλε κλήση σε απολογία και στον ογκολόγο Φιλίππο Τζερίλι, ο οποίος είχε υποβάλει τον «νονό των νονών» σε τεστ DNA, αναγκαίο για την χημειοθεραπεία στην οποία θα έπρεπε να υποβληθεί σύντομα, μετά την διάγνωση καρκίνου στο έντερο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...