Ο γιος ενός διαβόητου αφεντικού της Κόζα Νόστρα έχει προκαλέσει οργή στο Κορλεόνε της Σικελίας, μετά από ανάρτησή του που θεωρήθηκε επίθεση εναντίον του ιταλικού κράτους.
Ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, ο «Σαλβούτσιο» Τζουζέπε Σαλβατόρε Ριίνα, ένας από τους γιους του Σαλβατόρε «Τοτό» Ριίνα, αρχινονού επί δεκαετίες της σικελιανής μαφίας, ευχήθηκε στους ακολούθους του στα social media «καλές διακοπές» από την «οδό Σκορσόνε 24, Κορλεόνε, Ιταλία».
Η διεύθυνση ήταν το σπίτι της οικογένειας Ριίνα για πολλά χρόνια, αλλά το 2018, το όνομα του δρόμου άλλαξε σε «Βία Τερανόβα» ως φόρο τιμής στον δικαστή κατά της μαφίας, Τσέζαρε Τερανόβα, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1979 σε μια ενέδρα που ενορχηστρώθηκε από έναν αρχιμαφιόζο του Κορλεόνε, τον Λουτσιάνο Λιτζίο.
Οπως θυμίζει ο Guardian, η αλλαγή του ονόματος έγινε με εντολή των επιτρόπων του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών που εκείνη την εποχή διοικούσαν το Κορλεόνε –το γεγονός περιγράφεται στην τριλογία του βιβλίου και της ταινίας του Μάρτιν Σκορσέζε, «Ο νονός»– καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση είχε διαλυθεί λόγω των στενών της σχέσεων με τη μαφία.
Ο Γουόλτερ Ρα, που εξελέγη δήμαρχος της σικελιανής πόλης τον Ιούνιο, χαρακτήρισε «δειλό» τον γιο του Ριίνα, ενώ διαβεβαίωσε ότι η πόλη άφησε πίσω της τη σκοτεινή ιστορία της και δεν θα υποκύψει σε καμία απόπειρα εκφοβισμού.
«Δεν θα το επιτρέψουμε», είπε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. «Γυρίσαμε σελίδα εδώ, κανείς δεν θα μας κάνει να πάμε πίσω».
Ο Σαλβούτσιο Ριίνα έσβησε αργότερα τις λέξεις «οδός Σκορσόνε» από την ανάρτηση.
Ο αρχιμαφιόζος πατέρας του, Τοτό, πέθανε στη φυλακή το 2017. Με το παρατσούκλι «το Τέρας», πιστεύεται ότι διέταξε περισσότερες από 150 δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένης ενός 13χρονου αγοριού, το πτώμα του οποίου διαλύθηκε με οξύ κατόπιν εντολής του.
Διέταξε επίσης τις δολοφονίες των δικαστών πρωτοστατούσαν στις διώξεις εναντίον της μαφίας, Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο το 1992, οι οποίες συντάραξαν την Ιταλία.
Ο τρίτος γιος του, ο Σαλβούτσιο, επέστρεψε για να ζήσει στο Κορλεόνε το 2023, αφού έμεινε σχεδόν εννέα χρόνια στη φυλακή για συνεργασία με τη μαφία, ξέπλυμα χρήματος και εκβιασμό.
Πριν γυρίσει στο Κορλεόνε, έμεινε στο Βένετο και στο Αμπρούτσο, όπου συμμετείχε σε πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας ως μέρος της ποινής του.
Ο πρώην δήμαρχος του Κορλεόνε είχε προσπαθήσει να τον εκδιώξει για να προστατεύσει τη φήμη της πόλης.
Την Παρασκευή, ο δήμος εξέδωσε ανακοίνωση μετά την ανάρτηση του Σαλβούτσιο: «Αν και δεν θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία σε όσους αναζητούν τη δημοσιότητα, αποστασιοποιούμαστε σθεναρά από τέτοιες δηλώσεις και καταδικάζουμε απερίφραστα τον “τσαμπουκά”, που ακούγεται σαν χυδαία επίθεση κατά του κράτους και των θεσμών.
»Οι δηλώσεις του Ριίνα τζούνιορ δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να τονίζουν ένα αρνητικό και διαστρεβλωμένο όραμα για το Κορλεόνε, αμαυρώνοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται καθημερινά από την κοινότητα για να απελευθερωθεί από τη φήμη που συνδέεται με τη μαφία και το έγκλημα. Το Κορλεόνε δεν είναι η μαφία. Το Κορλεόνε είναι ιστορία, πολιτισμός, ελευθερία, αλλά πάνω από όλα το Κορλεόνε είναι η νομιμότητα, όλα τα χαρακτηριστικά που άκρως αμφισβητούμενα άτομα δεν θα μπορέσουν ποτέ να υπονομεύσουν», ανέφερε η ανακοίνωση του δήμου.
Σύμφωνα με τον Guardian, ο Σαλβούτσιο Ριίνα φέρεται να παντρεύτηκε την ισπανίδα σύντροφό του στην Ισπανία τον Ιούνιο και να διοργάνωσε γαμήλια δεξίωση σε εστιατόριο στο Κορλεόνε με 200 καλεσμένους.
Το 2016 έγραψε το αμφιλεγόμενο βιβλίο “Η ιστορία της οικογένειας Ριίνα”, το οποίο πολλά βιβλιοπωλεία αρνήθηκαν να πουλήσουν.
Ο Τοτό Ριίνα είχε άλλα τρία παιδιά: τη Μαρία Κοντσέτα, τον Τζιοβάνι Φραντσέσκο και τη μικρότερή του, Λουτσία.
Ο Τζιοβάνι, επίσης μαφιόζος της Κόζα Νόστρα, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη το 1996.
Το 2019, η Λουτσία άνοιξε ένα εστιατόριο με το όνομα Κορλεόνε κοντά στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, αλλά το έκλεισε ένα χρόνο αργότερα.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News