690
Ενας αστυνομικός τρέχει στο δρόμο όταν άκουσε τους πυροβολισμούς | via REUTERS

Σικάγο: Εξι νεκροί από πυροβολισμούς στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 20:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/07/2022 23:00
Ενας αστυνομικός τρέχει στο δρόμο όταν άκουσε τους πυροβολισμούς
|via REUTERS

Σικάγο: Εξι νεκροί από πυροβολισμούς στην παρέλαση για την 4η Ιουλίου

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 20:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/07/2022 23:00

Μέχρι και τις 11.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) οι αστυνομικοί εξακολουθούσαν να αναζητούν τον δράστη, ο οποίος, έως εκείνη την ώρα, διέφευγε τη σύλληψης και θεωρείτο «ενεργός», όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος των Αρχών σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σε έναν δρόμο της πόλης. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ένοπλος πυροβολούσε από κάποια ταράτσα. Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι κρατάει ομήρους ή ότι έχει ταμπουρωθεί κάπου.

Με βάση την περιγραφή που έδωσαν οι Αρχές, ο ύποπτος είναι λευκός, ηλικίας 18-20 ετών και θεωρείται «ένοπλος και επικίνδυνος». Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Αστυνομίας, έχει βρεθεί και εξετάζεται ένα τουφέκι.

Via REUTERS / MANDATORY CREDIT TPX IMAGES OF THE DAY

Η δήμαρχος του Χάιλαντ Παρκ κάλεσε όλους τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, να τηλεφωνήσουν στους δικούς τους ανθρώπους και να βεβαιωθούν ότι είναι ασφαλείς.

Στις έρευνες μετέχουν πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και του FBI. Η Αστυνομία ζήτησε από όσους πολίτες έχουν στη διάθεσή τους κάποιο βίντεο από τη στιγμή των πυροβολισμών να το θέσουν στη διάθεση των Αρχών.

Το χρονικό του τρόμου

Δέκα λεπτά μετά την έναρξη της παρέλασης για τη γιορτή της 4ης Ιουλίου στο Ιλινόϊς των ΗΠΑ, τη Δευτέρα το πρωί, άγνωστος άνοιξε πυρ, προκαλώντας πανικό τόσο στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση όσο και στους θεατές.  Ο κόσμος άρχισε να τρέχει για να σωθεί, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν λίγο αργότερα ότι είδαν ανθρώπους αιμόφυρτους στο δρόμο.

Πέντε είναι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί και 16 οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, μετά τους πυροβολισμούς στο προάστιο Χάιλαντ Παρκ του Σικάγο, ανακοίνωσε αρχικά ο δήμος στην ιστοσελίδα του. Αργότερα, ένας εκπρόσωπος του τοπικού νοσοκομείου είπε ότι οι τραυματίες ήταν συνολικά 31. Οι πέντε από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νόρθορ Εβανστον και οι υπόλοιποι 26 στο νοσοκομείο Νόρθσορ Χάιλαντ Παρκ. «Οι περισσότεροι φέρουν τραύματα από σφαίρες. Οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν λόγω του χάους που ακολούθησε», είπε ο εκπρόσωπος Τζιμ Αντονι.

Σύμφωνα με την αστυνομία της γειτονικής κοινότητας Εβανστον, ο δράστης δεν έχει εντοπιστεί ακόμη και συνεχίζονται οι έρευνες για τη σύλληψή του.

«Πολυάριθμοι αξιωματικοί των υπηρεσιών επιβολής του νόμου ανταποκρίθηκαν και έχουν ασφαλίσει μια περίμετρο γύρω από το κέντρο του Χάιλαντ Παρκ», ανέφερε εξάλλου ο δήμος.

Ο ρεπόρτερ της Chicago Sun-Times Λιν Σουίτ βιντεοσκόπησε το περιστατικό στο Highland Park, με τον κόσμο να τρέχει μακριά μετά τους ήχους των πυροβολισμών.

Η αστυνομία του Χάιλαντ Παρκ κάλεσε τους πολίτες να μην πλησιάζουν στην περιοχή όπου ακούστηκαν πυροβολισμοί, κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την 4η Ιουλίου και όσους βρίσκονταν ήδη εκεί να διαλυθούν.

Μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox 32 ότι υπάρχει ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες. Την ίδια πληροφορία, περί ενός νεκρού, μετέδωσε και το τηλεοπτικό δίκτυο WGN TV.

Μια παραγωγός του τηλεοπτικού καναλιού CBS-2, που βρισκόταν στο σημείο, η Ελίσα Κάουφμαν, είπε ότι «όλοι έτρεχαν, κρύβονταν και ούρλιαζαν». «Οι άνθρωποι φώναζαν ότι υπάρχει ένας σκοπευτής», είπε μια κάτοικος του Χάιλαντ Παρκ, η Ντέμπι Γκλίκμαν, στο πρακτορείο Associated Press. «Ετσι αρχίσαμε να τρέχουμε. Απλώς τρέξαμε. Εγινε χάος εκεί πέρα». Η Γκλίκμαν είπε πάντως ότι δεν άκουσε κανέναν θόρυβο, ούτε είδε κάποιον τραυματισμένο.

Ο κόσμος άφησε τα πράγματά του κι έτρεξε να σωθεί / Via REUTERS

Ο Μπραντ Σνάιντερ, ο οποίος εκπροσωπεί την Πολιτεία του Ιλινόι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, βρισκόταν στην πόλη αυτή, στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, όταν ακούστηκαν τα πυρά. «Τα μέλη της προεκλογικής ομάδας μου και εγώ μόλις είχαμε συναντηθεί, για την αρχή της παρέλασης, όταν ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί», έγραψε στο Twitter.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...