457
O Κριστόφερσον στο απόγειο της δόξας του, αρχές δεκαετίας του 1970, σε συναυλία στη Νέα Υόρκη | Photo by Don Paulsen/Michael Ochs Archives/Getty Images

Σίγησε ένας γίγαντας: Ο Κρις Κριστόφερσον έφυγε από τη ζωή στα 88 του

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2024, 07:15
O Κριστόφερσον στο απόγειο της δόξας του, αρχές δεκαετίας του 1970, σε συναυλία στη Νέα Υόρκη
|Photo by Don Paulsen/Michael Ochs Archives/Getty Images

Σίγησε ένας γίγαντας: Ο Κρις Κριστόφερσον έφυγε από τη ζωή στα 88 του

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2024, 07:15

Ηταν η ενσάρκωση αυτού που ονομάζουμε «Americana», τόσο με τη μουσική του —και την τόσο χαρακτηριστική βαθιά, βραχνή φωνή του—, όσο και με την ίδια του την εμβληματική εικόνα στη μεγάλη οθόνη. Ο Κρις Κριστόφερσον δεν είναι πια εδώ. Ο τρίτος της θρυλικής τετράδας των Highwaymen, που φεύγει από τη ζωή — Είχαν προηγηθεί ο Γουέιλον Τζένινγκς, το 2002 και ο Τζόνι Κας, το 2003, μας έμεινε πιά μόνο ο Γουίλι Νέλσον που είναι στα 91.

Ο Κρις Κριστόφερσον πέθανε προχθές Σάββατο σε ηλικία 88 ετών, ανακοίνωσε η οικογένειά του την Κυριακή.

«Ο Κρις Κριστόφερσον πέθανε ειρηνικά το Σάββατο στο σπίτι του» στη Χαβάη, ανέφεραν οι συγγενείς του μέσω Facebook.

«Όταν βλέπετε ουράνιο τόξο, να ξέρετε πως είναι εκείνος, που χαμογελά σε όλους».

Υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα το 1976, για τον ρόλο του πλάι στην Μπάρμπρα Στρέιζαντ στο φιλμ «Ένα αστέρι γεννιέται», ο Κρις Κριστόφερσον είχε διακριθεί επίσης στην ταινία «Ο Πατ Γκάρετ και ο Μπίλι δε Κιντ» σε σκηνοθεσία του Σαμ Πέκινπα το 1973. Με τον ίδιο σκηνοθέτη ο Κριστόφερσον –μια αρχετυπική εικόνα του «παράνομου καλού»– θα έπαιζε και το 1978 στο θρυλικό «Κονβόι», πλάι στην Αλι ΜακΓκρόυ.

Με την Μπάρμπαρα Στρέιζαντ στο «Ενα αστέρι γεννιέται», ταινία που θα γινόταν και ριμέικ με τον Μπράντλεϊ Κούπερ και τη Lady Gaga (Photo by FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images)
Στο «Κονβόι: Αγρια Σύγκρουση» με την Αλι ΜακΓκρόου (Photo by Screen Archives/Getty Images)
Στο γουέστερν του Σαμ Πέκινπα «Ο Πατ Γκάρετ και ο Μπίλι δε Κιντ» (Photo by FilmPublicityArchive/United Archives via Getty Images)

Ο δημιουργός κλασικών τραγουδιών της κάντρι, όπως τα «Sunday Mornin’ Comin’ Down» (1969) ή «Me and Bobby McGee» (1970), το οποίο θα ερμήνευε η Τζάνις Τζόπλιν, υπήρξε τραγουδοποιός, συνθέτης και ερμηνευτής πρώτης γραμμής του είδους αυτού, πλάι σε εμβληματικές φιγούρες όπως ο Τζόνι Κας, ο Γουέιλον Τζένινγκς και ο Γουίλι Νέλσον – με τους οποίους δημιούργησε το θρυλικό συγκρότημα The Highwaymen.

Βραβευμένος επανειλημμένα με Grammy, εντάχθηκε στο Songwriters Hall of Fame το 1985 και στο Country Music Hall of Fame το 2004.

Γεννημένος την 22η Ιουνίου 1936 στην Μπράουνσβιλ του Τέξας, ο Κρις Κριστόφερσον αρχικά έκανε καριέρα στον στρατό, όπως ο πατέρας του, προτού πάει να εγκατασταθεί στη Νάσβιλ, τη Μέκκα της κάντρι, και γράψει το «Sunday Mornin’ Comin’ Down» για τον Τζόνι Κας.

«Υπήρχε η Νάσβιλ πριν από τον Κρις και η Νάσβιλ μετά τον Κρις. Διότι τα άλλαξε όλα», είχε συνοψίσει ο Μπομπ Ντίλαν.

Ο ερμηνευτής με τραχιά φωνή, που όλη του τη ζωή είχε πάθος με τον άγγλο ποιητή Γουίλιαμ Μπλέικ, συνέχισε να εμφανίζεται συχνά ώσπου πήρε τη σύνταξή του από την καλλιτεχνική σκηνή στα 84 του χρόνια, το 2021.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...