671
Προσωπικό της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης μετά από τις επιθέσεις με μαχαίρι στο εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction στο Σίδνεϊ. | AAP Image/Steven Saphore via REUTERS

Επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ – Επτά νεκροί

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2024, 11:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/04/2024, 17:14
Προσωπικό της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης μετά από τις επιθέσεις με μαχαίρι στο εμπορικό κέντρο Westfield Bondi Junction στο Σίδνεϊ.
|AAP Image/Steven Saphore via REUTERS

Επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ – Επτά νεκροί

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2024, 11:14
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 13/04/2024, 17:14

Επτά νεκροί μαζί με τον δράστη και οκτώ τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός των θυμάτων μετά επίθεση με μαχαίρι, η οποία σημειώθηκε το Σάββατο σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

O άνδρας που κρατούσε το μαχαίρι και επιτέθηκε σκοτώνοντας και τραυματίζοντας πολίτες, εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από γυναίκα αστυνομικό. Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και μια 38χρονη μητέρα ξεψύχησε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο, προσπαθώντας να προστατεύσει το 9 μηνών μωρό της από τη δολοφονική μανία του 40χρονου. Το 9 μηνών βρέφος χειρουργήθηκε λόγω τραυμάτων που έφερε στην κοιλιακή χώρα.

Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τον κόσμο από το εμπορικό κέντρο – AAP Image/Bianca De Marchi via REUTERS

Μία αστυνομικός πυροβόλησε τον δράστη, ο οποίος έπεσε νεκρός στο έδαφος.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αντονι Αλμπανέζι, εξήρε τη γενναιότητα της αστυνομικού που πυροβόλησε τον δράστη, λέγοντας ότι ανέλαβε μόνη της δράση κατά την εξέλιξη «της επιχείρησης, προφανώς με αυξημένο κίνδυνο για την ίδια. Είναι σίγουρα ήρωας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έσωσε ζωές».

Τι λέει η αστυνομία

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης είναι νεκρός, ωστόσο προς το παρόν δεν έχει ταυτοποιηθεί, ενώ άγνωστα παραμένουν και τα κίνητρα του, ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας δεν απέκλεισε την εκδοχή της «τρομοκρατικής» επίθεσης.

Ο υπαρχηγός της αστυνομίας της πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Αντονι Κουκ, δήλωσε ότι «δεν ξέρω ακόμη ποιος είναι. Θα καταλάβετε ότι πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Οι έρευνες είναι πολύ πρόσφατες και συνεχίζουμε να προσπαθούμε να ταυτοποιήσουμε τον ένοχο».

Παράλληλα ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας του πόλης προκειμένου να ξεκαθαριστεί αν υπάρχει και δεύτερος δράστης, ώστε να εντοπιστεί και να συλληφθεί.

Αυτόπτες μάρτυρες

Ενας αυτόπτης μάρτυρας είπε στην ειδησεογραφική σελίδα news.com.au ότι είδε τα πτώματα δύο νεαρών μπροστά από το κατάστημα JD Sports στο επίπεδο τέσσερα, με πλάνα που δείχνουν πολλούς άλλους τραυματίες. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένα βρέφος 9 μηνών και η μητέρα του.

Η αστυνομία έδωσε μάχη για να σώσει τις ζωές των θυμάτων σε πολλά καταστήματα, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. 

Νωρίτερα, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ, όπως ανέφερε το news.com.au.

Η αστυνομική επιχείρηση έγινε σε ένα πολυσύχναστο από κόσμο εμπορικό κέντρο κοντά στην Ακτή Μπόντι, μετά από τις υποψίες για επίθεση με μαχαίρι το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα), σύμφωνα με την ίδια ειδησεογραφική σελίδα.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Reuters ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Ενας από αυτούς δήλωσε ότι είδε μία γυναίκα ξαπλωμένη στο έδαφος πριν ο ίδιος, βρει καταφύγιο σε ένα κοσμηματοπωλείο.

Αρκετές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν πλήθη ανθρώπων να εγκαταλείπουν το εμπορικό κέντρο, ενώ περιπολικά της αστυνομίας και οχήματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης έφταναν στην περιοχή.

Οι αστυνομικές αρχές παρότρυναν τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή, ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι έρευνες για το περιστατικό.

Εδρασε μόνος του

Ο δράστης της επίθεσης φαίνεται να «έδρασε μόνος του», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Αντονι Αλμπανέζι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Για εμάς όλους αυτό το βράδυ, οι φρικτές σκηνές από το Bondi Junction ξεπερνούν κάθε λέξη και κατανόηση», δήλωσε και πρόσθεσε ότι παραμένουν άγνωστα τα κίνητρα του δράστη.

Ηταν μια απεχθής πράξη βίας, που στόχευε αδιακρίτως αθώους ανθρώπους οι οποίοι πήγαιναν ένα συνηθισμένο Σάββατο να κάνουν τα ψώνια τους. Απόψε οι πρώτες σκέψεις όλων των Αυστραλών είναι στα θύματα αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Σε αυτούς που επλήγησαν και τους οικείους τους.

Συλλυπητήρια από τη βασιλική οικογένεια

Ο Κάρολος Γ’, βασιλιάς της Βρετανίας αλλά και αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας, εξέφρασε «αποτροπιασμό» για την «παράλογη» επίθεση με μαχαίρι η οποία προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον έξι ανθρώπων σε εμπορικό κέντρο στο Σίδνεϊ.

«Η σύζυγός μου (βασίλισσα Καμίλα) και εγώ συγκλονιστήκαμε και νιώσαμε αποτροπιασμό όταν μάθαμε για την τραγική επίθεση με μαχαίρι» που σημειώθηκε στο Σίδνεϊ, ανέφερε ο βασιλιάς Κάρολος, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις του είναι στις οικογένειες και τους οικείους όσων σκοτώθηκαν βάναυσα σε αυτή την παράλογη επίθεση».

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, γιος του Καρόλου Γ’ και διάδοχος του βρετανικού θρόνου, και η πριγκίπισσα Κέιτ δήλωσαν επίσης «συγκλονισμένοι και λυπημένοι» από την επίθεση αυτή, σε μήνυμά τους στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

«Οι σκέψεις μας συνοδεύουν όλους αυτούς που επλήγησαν, κυρίως τους οικείους των θυμάτων και τους ηρωικούς διασώστες που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν άλλους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...