678
Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Σι Τζινπίνγκ στο Προεδρικό Μέγαρο | George Vitsaras / SOOC

Σι προς Παυλόπουλο: «Δεν μιλάμε μόνο για συνεργασία χωρών, αλλά και πολιτισμών»

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 11:58
Ο Προκόπης Παυλόπουλος με τον Σι Τζινπίνγκ στο Προεδρικό Μέγαρο
|George Vitsaras / SOOC

Σι προς Παυλόπουλο: «Δεν μιλάμε μόνο για συνεργασία χωρών, αλλά και πολιτισμών»

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2019, 11:58

Στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών αλλά και την ιστορική πορεία του ελληνικού και του κινεζικού πολιτισμού αναφέρθηκαν ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κινέζος πρόεδρος εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του για την επίσκεψή του στην Αθήνα και ευχαρίστησε τον Προκόπη Παυλόπουλο για την θερμή φιλοξενία.

Η Ελλάδα και η Κίνα, όπως επισήμανε στη συνέχεια, είναι δύο χώρες -κληρονόμοι μεγάλων πολιτισμών, ενώ αναγνώρισε την «τεράστια συμβολή» του αρχαίου ελληνικού κόσμου στην ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πρόσθεσε ότι και οι δύο λαοί αγωνίστηκαν σκληρά για να οικοδομήσουν σύγχρονα κράτη και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους. «Δεν μιλάμε μόνο για συνεργασία δύο χωρών αλλά για συνεργασία δύο πολιτισμών. Οι δύο πανάρχαιοι πολιτισμοί θα λάμπουν στην σύγχρονη εποχή» είπε ο κινέζος πρόεδρος.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Σι Τζιπίνγκ στην Αθήνα αναβαθμίζει με εμβληματικό τρόπο τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας-Κίνας, η οποία είχε ως αφετηρία την επένδυση της Cosco, το 2006, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. Πρόσθεσε ότι αυτή την αναβάθμιση πιστοποιεί και η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην 2η Διεθνή Έκθεση της Σαγκάης.

Παράλληλα, επισήμανε ότι οι Ελληνες, «ανοίγουμε το δρόμο στην Κίνα για να συναντήσει, υπό όρους ειρηνικής συνεργασίας και δημιουργίας, τα κράτη και τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης ώστε, υπό όρους πλήρους σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου να διαδραματίσουμε το ρόλο που αναλογεί, αμοιβαίως, στην Ελλάδα και στην Κίνα.

» Διότι η χώρα σας και εσείς προσωπικώς γνωρίζετε καλά -προς τιμήν σας- πως, στο πλαίσιο των πολιτισμών μας, οι σχέσεις μεταξύ των λαών μετρώνται όχι με την έκταση του εδάφους και με τον πληθυσμό τους αλλά με την δύναμη της ψυχής τους ν’ ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της Ιστορίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επιπλέον, με την ευκαιρία της 70ης επετείου ίδρυσης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στα επιτεύγματά της, πολλά από τα οποία οφείλονται, όπως σημείωσε, στις εμβληματικές ικανότητες του Σι Τζινπίνγκ ως ηγέτη και πολιτικού. Συγκεκριμένα, επισήμανε τις εντυπωσιακές προσπάθειες που έχουν συντελεστεί για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών της, καθώς και τις αλματώδεις προόδους στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας και της τεχνολογίας.

Ως προς τη διεθνή θέση της Κίνας, υπογράμμισε κυρίως την ανάδειξή της ως παγκόσμιου οικονομικού παράγοντα και μοχλού ανάπτυξης επίσης σε παγκόσμια κλίμακα. Προς αυτήν την κατεύθυνση σημείωσε τη νέα πρωτοβουλία της Κίνας «Belt and Road», ήτοι στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού, ο οποίος θα λειτουργήσει και ως «γέφυρα» επικοινωνίας της Κίνας με την Δύση, ιδίως δε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το πλαίσιο πρωτοβουλιών, που αφορά την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και αποτελεί, πλέον, συμπληρωματική δράση της πρωτοβουλίας BRI- μετέχει και η Ελλάδα, σημείωσε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε: «η συνεργασία μας εν προκειμένω έχει ως βάση την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, στο σύνολό τους, δοθέντος ότι η Ελλάδα, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, δεσμεύεται, μέχρι κεραίας, ως προς την τήρηση και του συνόλου του Ευρωπαϊκού Δικαίου, πρωτογενούς και παραγώγου».

Υπενθύμισε, δε, τη θέση που είχε εκφράσει ο κ. Σι κατά τη συνάντησή τους στο Πεκίνο, ότι τάσσεται ευθέως υπέρ μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέρ ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού οικοδομήματος, ικανού να διαδραματίσει τον ιστορικό πλανητικό ρόλο του για την εμπέδωση, σε διεθνή κλίμακα, ιδίως των αρχών του ανθρωπισμού, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, κυρίως δε της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ακολούθως, υπογράμμισε, ότι ισχυρή αντηρίδα των σχέσεων Ελλάδας-Κίνας και της δημιουργικής συμπόρευσής τους προς το μέλλον είναι εκείνη την οποία έχουν χτίσει, εδώ και αιώνες, οι δυο πολιτισμοί. Οπως τόνισε, πρόκειται για πανάρχαιους πολιτισμούς, των οποίων οι αυτονόητες, όπως είναι φυσικό, διαφορές όχι μόνο δεν τους χωρίζουν αλλά τους ενώνουν, με την έννοια ότι λειτουργούν, αρμονικά, συμπληρωματικώς και διαλεκτικώς.

Τέλος, υπενθύμισε στον κινέζο ομόλογό του, ότι όπως είχαν επισημάνει και στο πλαίσιο του Διαλόγου των Ασιατικών Πολιτισμών τον περασμένο Μάιο στο Πεκίνο, «οι πραγματικοί πολιτισμοί δεν συγκρούονται. Και τούτο διότι είναι προορισμένοι, από τη φύση τους, να διαλέγονται και να υπηρετούν τον άνθρωπο και την ειρήνη. Με άλλες λέξεις, οι πραγματικοί πολιτισμοί χτίζουν γέφυρες επικοινωνίας, δεν ορθώνουν τείχη διαχωρισμών».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...