955
Ο Γιάννης Σγουρός | Intime

Σγουρός: Αυτή είναι η Μαύρη Βίβλος της διοίκησης Πατούλη – «Σπατάλες, σόου και μηδέν έργο»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 20:12
Ο Γιάννης Σγουρός
|Intime

Σγουρός: Αυτή είναι η Μαύρη Βίβλος της διοίκησης Πατούλη – «Σπατάλες, σόου και μηδέν έργο»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2021, 20:12

Η θητεία του Γιώργου Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής, η οποία μόλις συμπλήρωσε δύο χρόνια, είναι κατώτερη των περιστάσεων, χωρίς σχέδιο και όραμα, αναποτελεσματική στα δύσκολα, χωρίς κανένα νέο μεγάλο έργο και απούσα από τα προβλήματα των πολιτών, τονίζει ο Γιάννης Σγουρός, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης Αττικής.

Όπως επισημαίνει, κατά  τη διάρκεια της διετίας η ποιότητα ζωής των πολιτών στην Αττική υποβαθμίστηκε δραματικά και τα προβλήματα διογκώθηκαν. Ωστόσο η διοίκηση της Περιφέρειας συνεχίζει τις ασύστολες σπατάλες με πρόσχημα την πανδημία, συνεχίζει με την ευνοιοκρατία και τις απευθείας αναθέσεις, ενώ επικεντρώνεται στην προσωπική προβολή του Περιφερειάρχη Αττικής.

Ο κ. Σγουρός παραθέτει εννιά σημεία μιας Μαύρης Βίβλου για τη διετίας 2019-2021.

Παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις (που δεν είχαν καμία κοστολόγηση) έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχει γίνει ούτε ένα μεγάλο έργο στην Αττική, παρόλο που ο ρόλος της Περιφέρειας είναι αναπτυξιακό. Η Περιφέρεια επικαλείται χωρίς σχέδιο τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, ωστόσο για τους πόρους του ΕΣΠΑ το 2010 που ψηφιζόταν ο νόμος του Καλλικράτη ήταν αντίθετος και στην 1η και 2η θητεία προσπαθούσε να μεταφέρει τα χρήματα από το Β΄ βαθμό και να τα διαχειρίζεται απευθείας ο Α΄ βαθμός. Πάντοτε λειτουργούσε ο περιφερειάρχης κατά περίσταση και κατά περίπτωση, με βάση τη θέση που κατείχε και όχι θεσμικά για το σύνολο της Αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον, το έτος ανακύκλωσης που έγινε έτος απολύμανσης. «Ανακήρυξαν το 2020 έτος ανακύκλωσης σε glamorous εκδήλωση στο Ζάππειο και τελικά με τις αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που έκαναν (πάνω από 5 εκ. €) για να απολυμαίνουν κάδους, εξοπλισμό και εργοτάξια εκμεταλλευόμενοι τις κατά παρέκκλιση διατάξεις του covid, το μετέτρεψαν σε έτος απολύμανσης». Δυο χρόνια μετά την ανάληψη της θητείας δεν έχουν  καν παρουσιάσει το σχέδιό τους για την Αττική. Το Περιφερειακό Συμβούλιο περιμένει τη διοίκηση εδώ και μήνες να φέρει για συζήτηση τον νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό για την Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ). Παρόλα αυτά, χωρίς νέο σχεδιασμό προχώρησαν σε διαγωνισμούς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ με όρους αμφιβόλου νομιμότητας και με χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι στους διαγωνισμούς συνήθως συμμετείχε ένας μόνο υποψήφιος».

Στον αναπτυξιακό σχεδιασμό, μηδέν εις το πηλίκο. «Κανένα νέο μεγάλο έργο δεν έχει προχωρήσει και τα μεγάλα έργα της Περιφέρειας παραμένουν κολλημένα για χρόνια απορροφώντας, δια της παρατάσεως, δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Ο Φαληρικός Όρμος, το ΚΕΛ Κρωπίας Παιανίας, ο Αγωγός της Αίγινας και άλλα πολλά έργα, όλο τελειώνουν και όλο παρατείνεται η προθεσμία περάτωσής τους κρατώντας τους πολίτες ομήρους της ταλαιπωρίας. Και οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν», σημειώνει η παράταξη.

Σε ό,τι αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, είναι «υποχρέωση κάθε διοίκησης είναι αμέσως μόλις αναλάβει τη θητεία της να χαράξει το 4ετές επιχειρησιακό της σχέδιο προκειμένου να το εφαρμόσει βάσει – προφανώς – και των προεκλογικών της εξαγγελιών. Δυο χρόνια μετά, το σχέδιο αναζητείται και η Περιφέρεια πορεύεται στα κουτουρού, οι δε εξαγγελίες ξεχάστηκαν στα συρτάρια».

Πέμπτο σημείο είναι οι «ρουσφετολογικές προσλήψεις από το χθες. Εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις περί covid προχώρησαν σε εκατοντάδες προσλήψεις με συνοπτικές διαδικασίες επαναφέροντας την ρουσφετολογία και την κομματοκρατία από το παράθυρο. Αν και η Περιφέρεια Αττικής έχει πλήθος έγκριτων δικηγόρων ο περιφερειάρχης ανέθεσε σε φιλικό του από τον δήμο δικηγόρο υποθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ».

Η πρόληψη και η προστασία άγνωστες λέξεις. Όπως επισημαίνει η παράταξη του κ. Σγουρού «η ‘Μήδεια’ τον χειμώνα και οι πυρκαγιές που κατέκαψαν την Αττική απ’ άκρη σ’ άκρη το καλοκαίρι, απέδειξαν ότι ο «βασιλιάς είναι γυμνός». Σε αυτή τη διετία ξόδεψε πάνω από 11 εκ. για πολιτική προστασία που αν τα είχε διαθέσει για πρόληψη δεν θα είχε φτάσει η Αττική στη σημερινή κατάσταση. Αν και προεκλογικά ο κ. Πατούλης πλειοδοτούσε υπέρ της πρόληψης και των παρεμβάσεων που θα έκανε ως υπεύθυνος κυβερνήτης σε θέματα πολιτικής προστασίας ανεξαρτήτως αρμοδιοτήτων, στα δύσκολα άρχισε να δηλώνει παντού αναρμόδιος, φωτογραφίζοντας άλλους φορείς ως υπεύθυνους. Κυβερνήτης αλά καρτ δηλαδή».

Αναθέσεις που προκαλούν: «Στα δύο χρόνια της θητείας τους έγιναν περισσότερες από 1500 απευθείας αναθέσεις, δόθηκαν πάνω από 4,8 εκ € για εκδηλώσεις, χρηματοδοτήθηκε μέχρι και το Attica TV (τι δουλειά έχει η Περιφέρεια να χρηματοδοτεί κανάλια;), αλλά και διαγωνισμοί που προκάλεσαν το κοινό αίσθημα. Από τα τέσσερα πασχαλινά λαγουδάκια που τα χρυσοπληρώσαμε 15.000 € το ένα μέχρι τα rapid test, τα κρεμοσάπουνα και τα ρολόγια για την παρακολούθηση της υγείας των πολιτών, η περιφέρεια ξεχειλίζει από αναθέσεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει κανένα μέτρο και αίσθημα συγκράτησης, την ίδια ώρα που η κοινωνία λόγω lockdown και ακρίβειας έχει γονατίσει».

Ο εκφυλισμός του θεσμού και της δημοκρατίας είναι το όγδοο σημείο: «Από τη μία κατηγορούσαν την απλή αναλογική ότι θα φέρει την ακυβερνησία και από την άλλη έσπευσαν να δημιουργήσουν επίπλαστες πλειοψηφίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο δίνοντας οφίτσια και έμμισθα αξιώματα σε Περιφερειακούς Συμβούλους άλλων παρατάξεων. Το απόγειο της υπόγειας συναλλαγής. Μέχρι και με τους εκλεγμένους συμβούλους με τη Χρυσή Αυγή συμμάχησαν την ώρα που οι επικεφαλής της καταδικάστηκαν ως εγκληματική οργάνωση».

Ενατο και τελευταίο σημείο είναι η πορεία προς την χρεοκοπία: «Συνεχίζοντας τις ένδοξες ημέρες του δήμου Αμαρουσίου που ήταν ανάμεσα στους δύο πιο βαθιά χρεωκοπημένους δήμους της Αττικής, ο κ. Πατούλης συνεχίζει την πολιτική των υπερδεσμεύσεων πόρων της προκατόχου του. Κάθε χρόνο η Περιφέρεια «μπαίνει μέσα» εκατομμύρια ευρώ και είναι θέμα πλέον χρόνου να γίνει το μπαμ», επισημαίνει η παράταξη του κ. Σγουρού.

Οπως καταλήγει, «η πορεία της Περιφέρειας Αττικής τα τελευταία δύο χρόνια πάει από το κακό στο χειρότερο. Δεν υπάρχει λογοδοσία, δεν υπάρχει συνεργασία, δεν υπάρχει ενσυναίσθηση, δεν υπάρχει σχέδιο και όραμα. Τα έργα και η ουσία έχουν δώσει τη θέση τους στις ασύστολες σπατάλες, στο κιτς, στο φαίνεσθαι, στο δήθεν. Όταν έφυγε η προηγούμενη διοίκηση πιστεύαμε ότι τα χειρότερα πέρασαν.

» Ενημερώνουμε τους πολίτες για όσα συμβαίνουν στην Περιφέρεια ως έχουμε ηθικό καθήκον διότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται αφορούν τα δικά τους χρήματα, τον δικό τους ιδρώτα, το μέλλον και των δικών τους παιδιών. Η αδιαφορία δεν μπορεί να είναι η λύση και η απαξία επιλογή, διότι ευνοεί όσους κινούνται στην αδιαφάνεια και στο περιθώριο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News