477
Ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στο Καπιτώλιο, όπου ακριβώς έναν χρόνο πριν ο όχλος είχε εισβάλει για να καταλύσει τη δημοκρατία | Michael Reynolds/Pool via REUTERS

Σφυροκόπημα Μπάιντεν κατά Τραμπ: Τα ψέματά του έφεραν την εισβολή στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2022, 17:36
Ο Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στο Καπιτώλιο, όπου ακριβώς έναν χρόνο πριν ο όχλος είχε εισβάλει για να καταλύσει τη δημοκρατία
|Michael Reynolds/Pool via REUTERS

Σφυροκόπημα Μπάιντεν κατά Τραμπ: Τα ψέματά του έφεραν την εισβολή στο Καπιτώλιο

Protagon Team Protagon Team 6 Ιανουαρίου 2022, 17:36

Εναν χρόνο από το σοκ της εισβολής των ακροδεξιών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιτέθηκε ευθέως κατά του προκατόχου του, κατηγορώντας τον ως υπεύθυνο για τις ενέργειες του πλήθους που αμφισβήτησε ευθέως το εκλογικό αποτέλεσμα – κάτι που πολλοί εξακολουθούν να αμφισβητούν.

Σε ομιλία του από το Καπιτώλιο την Πέμπτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε για μια επίθεση στη δημοκρατία, «σε αυτόν το ιερό τόπο» όπου εδρεύει η νομοθετική εξουσία, όπως τόνισε. «Ηταν μια επίθεση ενάντια στο Σύνταγμά μας», είπε ακόμη.

Η επίθεση, πρόσθεσε, ήταν «ενάντια στη θέληση του λαού», υπενθυμίζοντας ότι την ώρα της εισβολής το Καπιτώλιο επικύρωνε την προεδρική εκλογή που είχε γίνει λίγες εβδομάδες αργότερα, μια νίκη του Μπάιντεν που ως σήμερα ο Τραμπ αμφισβητεί.

«Για πρώτη φορά στην Ιστορία, ένας πρόεδρος όχι μόνο έχασε τις εκλογές, αλλά προσπάθησε να αποτρέψει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας την ώρα που ένας βίαιος όχλος είχε εισβάλει στο Καπιτώλιο», είπε ο Μπάιντεν.

Για τον ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Ο πρώην πρόεδρος δημιούργησε και διέδωσε έναν ιστό από ψέματα για τις εκλογές του 2020. Το έκανε γιατί δίνει αξία στην ισχύ παρά στις αρχές, γιατί θεωρεί τα συμφέροντά του πιο σημαντικά από τα συμφέροντα της πατρίδας, γιατί το πληγωμένο του εγώ τον ενδιαφέρει περισσότερο από τη δημοκρατία μας ή το Σύνταγμά μας.

» Δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι έχασε, παρότι 93 (από τους 100) γερουσιαστές, ο υπουργός Δικαιοσύνης του, ο αντιπρόεδρός του, κυβερνήτες, κρατικοί αξιωματούχοι σε κάθε πολιτεία-κλειδί είπαν ότι έχασε. Αυτό είπαν 81 εκατομμύρια από εσάς όταν ψηφίσατε για ένα νέο δρόμο μπροστά».

Ο Guardian σημείωσε πως το σφυροκόπημα του Μπάιντεν κατά του προκατόχου του έχει το νόημά του. Αν και η «θεωρία» του Τραμπ περί «κλεμμένων εκλογών» έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ψευδής, πάνω από το 40% των Αμερικανών ακόμη πιστεύουν ότι ο Μπάιντεν δεν κέρδισε νόμιμα τις εκλογές.

Εχασε σε ελεύθερες και τίμιες εκλογές, είπε ο Μπάιντεν στην ομιλία του και συνέχισε: «Δεν υπάρχουν καθόλου αποδείξεις ότι τα εκλογικά αποτελέσματα ήταν ανακριβή. Σε κάθε περίσταση όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και μίλησαν (αξιωματούχοι) ενόρκως, ο πρώην πρόεδρος δεν κατάφερε να πείσει. Και δεν εξήγησε γιατί αποδέχτηκαν όλα τα άλλα αποτελέσματα της 3ης Νοεμβρίου για κυβερνήτες, βουλευτές, γερουσιαστές».

Παρουσίασε τον Τραμπ και τους συν αυτώ σαν ανθρώπους διψασμένους για εξουσία – και για καταστροφή αν δεν καταφέρουν να εξουσιάσουν. «Για αυτά πολεμάμε τώρα, για το δικαίωμα να ψηφίζουμε, να κυβερνούμε τους εαυτούς μας και να καθορίζουμε την μοίρα μας», είπε υπενθυμίζοντας ότι μαζί με τα δικαιώματα έρχονται και οι υποχρεώσεις, όπως της αποδοχής της ήττας.

Ο πρόεδρος έκλεισε την ομιλία του λέγοντας, όπως το συνηθίζει, ότι «μαχόμαστε για την ψυχή της Αμερικής, μια μάχη που θα κερδίσουμε με τη χάρη του Θεού, την καλοσύνη και το μεγαλείο αυτού του έθνους». Και τόνισε: «Γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι η δημοκρατία, έχω συνείδηση των κινδύνων που αντιμετωπίζει η Αμερική, αλλά γνωρίζω επίσης ότι οι πιο σκοτεινές μας ημέρες μπορούν να μας οδηγήσουν στο φως και στην ελπίδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...