782
Σε βαρύ κλίμα η σύγκληση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας υπό τον Πούτιν στη σκιά της ουκρανικής επίθεσης | Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Σφοδρές μάχες στο Κουρσκ – Ο Πούτιν συγκάλεσε νέο Συμβούλιο Ασφαλείας

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2024, 23:06
Σε βαρύ κλίμα η σύγκληση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας υπό τον Πούτιν στη σκιά της ουκρανικής επίθεσης
|Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS

Σφοδρές μάχες στο Κουρσκ – Ο Πούτιν συγκάλεσε νέο Συμβούλιο Ασφαλείας

Protagon Team Protagon Team 9 Αυγούστου 2024, 23:06

Το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι δυνάμεις του «συνεχίζουν να αποκρούουν» την ουκρανική απόπειρα διείσδυσης στην περιφέρεια του Κουρσκ, με τον ρωσικό στρατό να μάχεται εναντίον των ουκρανικών στρατευμάτων στο ρωσικό έδαφος για τέταρτη ημέρα.

«Η επιχείρηση καταστροφής σχηματισμών του ουκρανικού στρατού συνεχίζεται», ισχυρίστηκε το ρωσικό υπουργείο διαβεβαιώνοντας ότι οι ουκρανικές επιθέσεις «αποτυγχάνουν».

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την ίδαι ημέρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύτηκε από το Reuters, ωστόσο, εικονίζεται μια μονάδα με καμένα ρωσικά στρατιωτικά φορτηγά κατά μήκος αυτοκινητοδρόμου στην περιφέρεια του Κουρσκ. Περίπου 15 φορτηγά φαίνονται στο βίντεο, μεταξύ των οποίων ένα που φέρει το σήμα «Ζ» το οποίο χρησιμοποιεί η Ρωσία ως σύμβολο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής» της στην Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας πρόσθεσε πως η Μόσχα μεταφέρει επιπλέον δυνάμεις στην περιφέρεια του Κουρσκ για να αντιμετωπίσουν την ουκρανική επιδρομή. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στην περιοχή στην οποία εισέβαλε την Τρίτη η Ουκρανία έσπευσαν μονάδες με πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών Grad, πυροβόλα και άρματα μάχης.

Ο ρώσος τοπικός αξιωματούχος της περιφέρειας του Κουρσκ Ιγκόρ Κορπούνκοφ δήλωσε από την πλευρά του πως οι μάχες συνεχίζονται σε απόσταση «μερικών δεκάδων χιλιομέτρων» από τη νότια ρωσική πόλη Κουρτσάτοφ, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός του Κουρσκ, ένας από τους μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς της Ρωσίας.

Το βράδυ της Παρασκευής η πόλη των 42.000 κατοίκων δεν είχε ρεύμα εξαιτίας «της πτώσης συντριμμιών ενός ουκρανικού drone σε υποσταθμό του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», όπως το έθεσαν οι τοπικές Αρχές.

Σημειώνεται πως ενόσω μαίνονταν σφοδρές μάχες στην ευρύτερη περιοχή της περιφέρειας του Κουρσκ, το Κίεβο εξαπέλυσε μία μαζική επίθεση με drones και στην περιφέρεια Λίπετσκ, ακόμη  βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος, στοχεύοντας μία αεροπορική βάση και αποθήκες πυρομαχικών.

Αξιωματούχοι και στις δύο περιφέρειες που δέχθηκαν επίθεση κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έδωσαν εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι κάτοικοι αρκετών χωριών.

Την ίδια στιγμή, οκρανοί στρατιώτες δημοσιοποιούσαν ένα βίντεο έξω από εγκατάσταση μέτρησης φυσικού αερίου στην πόλη Σούτζα, της ρωσικής περιφέρειας Κουρσκ, υποστηρίζοντας πως έχει τεθεί υπό τον έλεγχό τους. «Η πόλη Σούτζα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και είναι ήσυχη», δήλωσε ένας ουκρανός διοικητής, με φόντο ένα κτίριο της Gazprom, του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού.

Ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Σλάστσεφ διέψευσε τον ισχυρισμό, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.


Εν μέσω της συνθήκης αυτής το συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεδρίασε εκ νέου την Παρασκευή σε βαρύ κλίμα, όπως καταμαρτυρούν οι φωτογραφίες από τη σύσκεψη στην κατοικία του ρώσου προέδρου στο Νόβο-Ογκαριόβο, έξω από τη Μόσχα.

Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Μπελούσοφ και ο προκάτοχός του και νυν γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού. Τόσο ο Πούτιν όσο και τα κυβερνητικά στελέχη έδειχναν σκυθρωπά.

Από τη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας (Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...