Τη δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω και της διαλυτικής παρουσίας του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία, επιβεβαίωσε ακόμα και η Prorata, εταιρεία ερευνών τα στοιχεία της οποίας υιοθετούνται διαχρονικά ως αξιόπιστα από τα φιλικά μέσα ενημέρωσης της Κουμουνδούρου.
Στον «Σφυγμό» του Νοεμβρίου, την πανελλαδική έρευνα πολιτικών στάσεων και εκλογικής συμπεριφοράς της Prorata που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, καταγράφηκαν τα εξής:
α) Ενα αδιαμφισβήτητο και απίστευτα ευρύ προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας που προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 22 ποσοστιαίες μονάδες του δεύτερου κόμματος. Το κυβερνών κόμμα μετρήθηκε στο 34%.
β) Την ενδραίωση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στη δεύτερη θέση, έστω με γλίσχρα ποσοστά, της τάξεως του 12%.
γ) Την κατακρήμνιση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν είναι πια απλά τρίτος, όπως κατέδειξαν άλλες δημοσκοπήσεις τις προηγούμενες ημέρες, αλλά φαίνεται ότι πλέον μάχεται και γι’ αυτήν την τρίτη θέση με το ΚΚΕ που έχει ανοδικές τάσεις. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, καταγράφηκαν στο 10,5%. Ακολούθησαν η Ελληνική Λύση στο 4%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,5%, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες με 2,5% και το ΜεΡΑ25 με 2%. Το ποσοστό όσων δήλωσαν αναποφάσιστοι ανέρχεται στο 15,5%.
δ) Ο κ. Κασσελάκης καταγράφει αναιμικά ποσοστά αποδοχής από τους ψηφοφόρους. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει θετικές κρίσεις από το 33% της κοινής γνώμης, ενώ ακολουθούν: ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ με 23%, ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 18%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου της Πλεύσης Ελευθερίας με 15%, ο Κυριάκος Βελόπουλος της Ελληνικής Λύσης με 13%· ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, με 11%, βρίσκεται πάνω μόνο από τον Δημήτρη Νατσιό της Νίκης (4%) και του Βασίλη Στίγκα των Σπαρτιατών (3%).
ε) Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός, κρίνεται ο κ. Μητσοτάκης με 39%, ενώ ο κ. Κασσελάκης, ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Κουτσούμπας παίρνουν ποσοστά χαμηλότερα του 6%. Το 39% «δεν εμπιστεύεται κανέναν πολιτικό αρχηγό για πρωθυπουργό της χώρας».
στ) Το 42% της κοινής γνώμης θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ενός νέου αριστερού κοινοβουλευτικού κόμματος, άποψη που συμμερίζεται και το 44% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο. Το 11% της κοινής γνώμης θεωρεί απόλυτα (4%) ή αρκετά (7%) πιθανό ότι θα ψήφιζε στις επόμενες εκλογές ένα κόμμα που θα δημιουργούνταν από στελέχη που αποχωρούν αυτή την περίοδο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News