763
Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί επιχειρούν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα | EPA/ATEF SAFADI

Σφαγή στη Μέση Ανατολή: Υπό «πλήρη πολιορκία» η Γάζα

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 09:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 9/10/2023, 16:50
Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί επιχειρούν κοντά στα σύνορα με τη Γάζα
|EPA/ATEF SAFADI

Σφαγή στη Μέση Ανατολή: Υπό «πλήρη πολιορκία» η Γάζα

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2023, 09:36
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 9/10/2023, 16:50

Ο υπουργός Αμυνας του Ισαρήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το Ισραήλ κλιμακώνει τα μέτρα του κατά της Λωρίδας της Γάζας, επιβάλλοντας στον θύλακα τον οποίο ελέγχει η Χαμάς, «πλήρη πολιορκία», στο πλαίσιο της οποίας θα απαγορεύονται οι εισαγωγές τροφίμων και καυσίμων.

«Επιβάλλουμε πλήρη πολιορκία στη Γάζα», ανέφερε ο Γκαλάντ σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του. «Ούτε ηλεκτρικό, ούτε νερό, ούτε καύσιμα», υπογράμμισε, σχολιάζοντας ότι τα μέτρα αυτά λαμβάνονται στο πλαίσιο της μάχης του Ισραήλ εναντίον «αποκτηνωμένων ανθρώπων».

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούσαν να μάχονται εναντίον ενόπλων της Χαμάς σε επτά με οκτώ σημεία εντός του Ισραήλ, το πρωί της Δευτέρας, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, 48 ώρες μετά τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει εξαπολύσει η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση εναντίον του Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.

«Παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο αναμέναμε. Πιστεύαμε ότι χθες θα είχαμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Ελπίζω ότι αυτό θα συμβεί στο τέλος της σημερινής ημέρας», δήλωσε ο ισραηλινός αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεκτ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, εκπρόσωπο του στρατού, οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των χωριών στη μεθόριο με την Λωρίδα της Γάζας όπου είχαν διεισδύσει τρομοκράτες της Χαμάς, όμως συνεχίζονται κάποιες μεμονωμένες συγκρούσεις καθώς παλαιστίνιοι ένοπλοι παρέμεναν ενεργοί, τη Δευτέρα.

Εκατόμβη νεκρών και στις δύο πλευρές

Συνολικά, μέσα σε ένα 48ωρο από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν οι τρομοκράτες της Χαμάς εισέβαλαν σε ισραηλινό έδαφος και άρχισαν να δολοφονούν και να απαγάγουν στρατιωτικούς και αμάχους, είχαν σκοτωθεί 1.193 άνθρωποι, δηλαδή περίπου 700 Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών -ανάμεσά τους 73 στρατιωτικοί και 260 νέοι που δολοφονήθηκαν σε μουσικό φεστιβάλ στην ισραηλινή έρημο- και 493 Παλαιστίνιοι ένοπλοι και άμαχοι στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε επίσης λόγο για 2.150 τραυματίες Ισραηλινούς και 2.750 Παλαιστινίους.

Αργότερα, τη Δευτέρα, οι νεκροί Ισραηλινοί έφτασαν τους 800 και οι Παλαιστίνιοι τους 560, ενώ οι τραυματίες, 2.400 στην πλευρά των Ισραηλινών και 2.900 στην πλευρά των Παλαιστινίων.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο περιοχών που καλύπτονται από έρημο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, να διασώσει ισραηλινούς ομήρους ή αιχμαλώτους και να απομακρύνει το σύνολο των κατοίκων της περιοχής.

Η Χαμάς κρατά «πάνω από 100» αιχμαλώτους, ανέφερε την Κυριακή η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης.

«Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είμαστε σε καιρό πολέμου», είπε ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, Χερτσί Χαλεβί.

Πολλοί ξένοι νεκροί και αιχμάλωτοι

Εννέα Αμερικανοί έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι επίσης τουλάχιστον 10 υπήκοοι Νεπάλ, 12 Ταϊλανδοί, όπως και πολίτες άλλων κρατών, ανάμεσά τους μία Γαλλίδα και περισσότεροι από 10 Βρετανοί. Το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά έκανε λόγο για τον «θάνατο ενός Καναδού και την εξαφάνιση άλλων δύο».

«Τουλάχιστον οκτώ Γάλλοι είναι είτε αγνοούμενοι είτε νεκροί ή έχουν συλληφθεί όμηροι από τη Χαμάς», διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ο βουλευτής των Γάλλων του εξωτερικού, Μεγιέρ Χαμπίμπ, του οποίου η εκλογική περιφέρεια περιλαμβάνει το Ισραήλ.

Ανάμεσά τους, ο 26χρονος Αβιντάν Τ., ένας νεαρός Γάλλος από το Μπορντό, που ζει στο Ισραήλ και κρατείται όμηρος από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Μόλις μίλησα εκτενώς με τον πατέρα του, έναν γιατρό: μόλις μου επιβεβαίωσε, όπως φοβόμασταν, ότι ο Αβιντάν (…) είναι πράγματι όμηρος της Χαμάς», έγραψε ο βουλευτής στο Twitter.

O Χαμπίμπ ανέφερε ότι ο Αβιντάν «πιθανότατα έχει απαχθεί στο νότιο Ισραήλ από την Χαμάς», ενώ συμμετείχε στο ρέιβ πάρτι κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, το οποίο στόχευσαν οι τρομοκράτες της οργάνωσης. Εως και 250 άτομα που συμμετείχαν στο μουσικό φεστιβάλ, σκοτώθηκαν.

Η Γαλλία ανακοίνωσε επίσης χθες το βράδυ ότι μια Γαλλίδα σκοτώθηκε στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς και διευκρίνισε ότι αρκετοί υπήκοοι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Σφυροκόπημα της Γάζας

«Πάνω από 500 στόχοι», θέσεις της Χαμάς και της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα σε αεροπορικά πλήγματα και βολές του πυροβολικού στη Γάζα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αεροσκάφη, ελικόπτερα (…) και το πυροβολικό έπληξαν πάνω από 500 στόχους των τρομοκρατών της Χαμάς και του (Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», ανέφερε ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός.

Σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντανιέλ Χαγκάρι, το Ισραήλ έχει καλέσει 300.000 εφέδρους, αριθμό ρεκόρ, και «προχωρά στην επίθεση».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες», προσφιλή τακτική των παλαιστινίων τρομοκρατών.

Επίσης η Χαμάς «κρύβει τρομοκρατική υποδομή σε περιοχές αμάχων» στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).

Σε έναν κατάλογο με εγκλήματα πολέμου της Χαμάς, που αναρτήθηκε στο Twitter, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν επίσης πως η τρομοκρατική οργάνωση συμμετέχει σε «βεβήλωση και ακρωτηριαμό νεκρών», «εσκεμμένους φόνους αμάχων» και «απαγωγή και ομηρεία αμάχων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...