1150
Aριστερά, επάνω και κάτω, εικόνες από το Δυτικό Μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεξιά, το πεδίο μάχης του Μπαχμούτ σήμερα | Wikipedia/Getty Images/Twitter

Σφαγείο στο Ντονμπάς όπως στον Μεγάλο Πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 20:13
Aριστερά, επάνω και κάτω, εικόνες από το Δυτικό Μέτωπο στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεξιά, το πεδίο μάχης του Μπαχμούτ σήμερα
|Wikipedia/Getty Images/Twitter

Σφαγείο στο Ντονμπάς όπως στον Μεγάλο Πόλεμο

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 20:13

«Η χειροβομβίδα που άφησε να πέσει το drone που τη μετέφερε πάνω από τον στόχο, κατευθύνεται προς τους καμουφλαρισμένους άνδρες, που βρίσκονται στο λασπωμένο όρυγμα (…) Τρία δευτερόλεπτα και πλήττει το καταφύγιο. Οταν το νέφος από την έκρηξη αραιώνει, δύο άνδρες, δύο ρώσοι στρατιώτες διακρίνονται ακίνητοι στο έδαφος. Μάλλον έχουν σκοτωθεί. Και οι υπόλοιποι, έξι συνολικά, παλεύουν να μετακινηθούν. Προσπαθούν να απομακρυνθούν, σέρνονται. Λες και δεν έχουν τη δύναμη να προστατευτούν». Αυτά γράφει ο Κοράντο Τζουνίνο της La Repubblica, από την Οδησσό, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στα χαρακώματα του Μπαχμούτ, στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου εδώ και δύο μήνες διεξάγονται σφοδρές μάχες.

Εκεί οι Ρώσοι, ειδικά οι μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ, έχουν εξαπολύσει μια σφοδρή αντεπίθεση κατά των Ουκρανών, αλλά στα χαρακώματα συχνά αποστέλλονται έφεδροι, «νεοσύλλεκτοι στρατιώτες, απροετοίμαστοι και αναγκασμένοι (να βρίσκονται) στο μέτωπο», γράφει ο ιταλός ανταποκριτής.

«Δεν κινούνται γιατί βρίσκονται σε υποθερμία», όπως ανέφερε ένας ουκρανός δημοσιογράφος και επιβεβαιώνουν ορισμένοι αμερικανοί αναλυτές. Εχουν παγώσει από το κρύο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας η θερμοκρασία στην περιοχή είναι γύρω στους τέσσερις βαθμούς Κελσίου. Ενδεχομένως κάποιος να κοιμόταν στο χαράκωμα. Κάποιος ίσως να επιδίωξε να ζεσταθεί, πίνοντας, και η αντίδραση στην χειροβομβίδα που έριξε το drone ήταν αργή. «Εχουν διαταχθεί να μην εγκαταλείψουν τη θέση τους, να μην αφήσουν ούτε ένα μέτρο στον εχθρό. Εχουν λάβει εντολή να παραμείνουν σε ένα λασπωμένο χαράκωμα στο Ντονμπάς, αλλά ο ρουχισμός τους είναι ακατάλληλος, το ηθικό τους τσακισμένο. Και από την ερχόμενη Τρίτη η θερμοκρασία θα πέσει πέντε βαθμούς», συμπλήρωσε ο ουκρανός δημοσιογράφος.

Οπότε, το φονικό ψύχος που ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει να επιβάλει με τον πιο απάνθρωπο τρόπο στους πολίτες της Ουκρανίας, καταστρέφοντας με τους πυραύλους του βασικές ενεργειακές υποδομές και αφήνοντας τις ουκρανικές πόλεις δίχως θέρμανση, ζεστό νερό και ηλεκτρισμό, έχει καταστεί ήδη «αντίπαλος για τα ίδια τα στρατεύματά του», συνοψίζει ο Τζουνίνο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο iStories, τον οποίο ίδρυσαν δύο ρώσοι δημοσιογράφοι και εδρεύει στη Λετονία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι προετοιμασμένος για το «σφαγείο του χειμώνα». Επικαλούμενο μια πηγή στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) και μια άλλη στο Γενικό Επιτελείο στη Μόσχα, το iStories γράφει ότι το Κρεμλίνο σχεδιάζει να «σταθεροποιήσει το μέτωπο στην Ουκρανία» κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μετά την οπισθοχώρηση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, για να περάσει ξανά στην επίθεση την άνοιξη, «γνωρίζοντας ότι αυτό θα συνεπάγεται μεγάλες απώλειες μεταξύ των ρώσων στρατιωτών. Οι νεκροί θα μπορούσαν να φτάσουν τις 100.000».

Αυτό το ενδεχόμενο, αναφέρεται στο δημοσίευμα του iStories, «δεν τρομάζει κανέναν: μπορούν να αντικατασταθούν από εφέδρους που έχουν ανακληθεί στην υπηρεσία», από τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Μέχρι την άνοιξη του 2023 το υπουργείο Αμυνας σκοπεύει να προετοιμάσει 120.000 νέους στρατιώτες που θα αποσταλούν στην Ουκρανία για να καλύψουν τις απώλειες». Σύμφωνα με τους Ουκρανούς έως σήμερα, έπειτα από περισσότερο από εννέα μήνες πολέμου, έχουν σκοτωθεί σχεδόν 87.000 άνδρες του ρωσικού στρατού. Ανάμεσά τους αρκετοί αξιωματικοί και ανώτεροι αξιωματικοί.

Στο Μπαχμούτ σήμερα όπως στο Πασεντάλε το 1917

Oμως στα χαρακώματα πέριξ του Μπαχμούτ εξαιρετικά δύσκολες στιγμές περνούν τις τελευταίες εβδομάδες και οι ουκρανοί στρατιώτες. Γράφοντας για μερικές φωτογραφίες από το μέτωπο του Μπαχμούτ που έδωσε στη δημοσιότητα ο ουκρανικός στρατός, ο Μπεν Φάρμερ, απεσταλμένος της Telegraph στην πόλη Ντνίπρο στην Ανατολική Ουκρανία, κάνει λόγο για «φρίκη» παρόμοια με εκείνη που καταγράφηκε στην πολύνεκρη Μάχη του Πασεντάλε (στη Φλάνδρα του Βελγίου, από 31 Ιουλίου- 17 Νοεμβρίου του 1917) και σε άλλες μάχες του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου που διεξήχθησαν πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

«Τίποτα πέρα από δέντρα και λάσπη δεν είναι ορατό από τα χαρακώματα έως εκεί που μπορεί να δει το μάτι. Μέσα στις οχυρώσεις βρώμικοι στρατιώτες περπατούν στην παγωμένη λάσπη, περιμένοντας το επόμενο σφυροκόπημα του (ρωσικού) πυροβολικού», γράφει ο βρετανός δημοσιογράφος.

Εξηγεί πως το Μπαχμούτ βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες βάλλουν εναντίον του ανηλεώς, καθώς οι ρώσοι διοικητές, θέλοντας απεγνωσμένα μια συμβολική νίκη, δεν σταματούν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά των ουκρανών μαχητών, ούτως ώστε να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους.

Ουκρανός στρατιώτης τρώει μέσα στη λάσπη των χαρακωμάτων του Μπαχμούτ (MFA of Ukraine/Twitter)

Ο ίδιος ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι έχει πει ότι από όλες τις μάχες των δυνάμεών του, η «πιο δύσκολη» διεξάγεται στο Μπαχμούτ. Ωστόσο πηγές των ουκρανικών δυνάμεων εκτιμούν ότι μέσα σε μερικές ημέρες εκατοντάδες ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν, προσπαθώντας να καταλάβουν τις θέσεις τους γύρω από την πόλη τους.

«Η μάχη συνδυάζει πολεμικές τακτικές των αρχών του 20ου αιώνα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ενώ τα στρατεύματα σκάβουν στα χαρακώματα, πάνω από αυτά παρατηρητές του πυροβολικού και από τις δύο πλευρές χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για καλύτερη στόχευση ή για να ρίξουν χειροβομβίδες. Οι ουκρανικές δυνάμεις κατηγορούν τους Ρώσους ότι χρησιμοποιούν εμπρηστικά πυρομαχικά φωσφόρου και θερμοβαρικές βόμβες κενού», γράφει ο Μπεν Φάρμερ.

Στην ανταπόκρισή του αναφέρει επίσης, όπως ο ιταλός συνάδελφός του, πως η μάχη για το Μπαχμούτ χαρακτηρίζεται όχι μόνο για τη σφοδρότητά της αλλά και για την απόλυτη αδιαφορία που επιδεικνύει η Ρωσία για τα ίδια τα στρατεύματά της. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Σέρχι Τσερεβάτιλ, εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων στο ανατολικό μέτωπο, οι ρώσοι διοικητές έχουν φτάσει στο σημείο να χαρακτηρίζουν οι ίδιοι τους στρατιώτες τους ως «μίας χρήσης».

Ενώ τα στρατεύματα (εδώ τα ουκρανικά) σκάβουν στα χαρακώματα, πάνω από αυτά παρατηρητές του πυροβολικού και από τις δύο πλευρές χρησιμοποιούν μη επανδρωμένα αεροσκάφη για καλύτερη στόχευση (MFA of Ukraine/Twitter)

«Τους στέλνουν σαν τροφή για τα κανόνια, για να μάθουν πού βρίσκονται οι θέσεις βολής μας», είπε στην Telegraph ο ουκρανός στρατιωτικός. «Οταν το πρώτο κύμα είναι νεκρό και οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαντλήσει τα πυρομαχικά τους, τότε επιτίθενται ξανά». Εκτιμά πως καθημερινά οι ρωσικές δυνάμεις χάνουν από 100 έως 300 άνδρες, ωστόσο οι απώλειες είναι σημαντικές και στο στρατόπεδο των Ουκρανών.

Ο Γιούλιους Τερέκοφ, εκπρόσωπος της 58ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού του Ουκρανικού Στρατού στο Μπαχμούτ δήλωσε πως «είναι πραγματικά σαν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Λόγω του έντονου βομβαρδισμού, τα δέντρα έχουν σπάσει». Οι μάχες ήταν τόσο σφοδρές που τα χαρακώματα άλλαξαν χέρια αρκετές φορές κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, σημείωσε. Τα χωράφια σε ορισμένα σημεία είχαν γεμίσει με ρώσους νεκρούς μετά από επιθέσεις.

Διαλυμένα δέντρα και λάσπη κυριαρχούν στα χαρακώματα (Twitter)

Δυτικοί αναλυτές εξηγούν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει όσο τίποτα άλλο μία νίκη στο πεδίο, μετά από μία σειρά από ταπεινωτικές ανατροπές υπέρ των Ουκρανών, και αυτό εξηγεί την εμπλοκή του Εβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτή της Ομάδας Βάγκνερ. Παρά, όμως, τις όποιες προσπάθειες των μισθοφόρων του, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, είπε ότι πρόσφατα σχόλια του Πριγκόζιν, μπορεί να υποδηλώνουν ότι προσπαθεί να μετριάσει τις προσδοκίες του Κρεμλίνου. Ο «σεφ του Πούτιν», όπως είναι γνωστός, σημείωσε πως μονάδες της Ομάδας Βάγκνερ δεν προσπαθούν να καταλάβουν το Μπαχμούτ, αλλά να καταστρέψουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...