430
Χιλιάδες κάτοικοι του Βελιγραδίου συμμετείχαν στη διαδήλωση που έγινε στις 8 Μαΐου και κατήγγειλε τη βία – είχαν προηγηθεί τα δύο μαζικά φονικά με δράστες ψυχοπαθείς | REUTERS/Zorana Jevtic

Σερβία: Τα δύο μακελειά οδήγησαν σε μαζικό αφοπλισμό των πολιτών

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2023, 17:17
Χιλιάδες κάτοικοι του Βελιγραδίου συμμετείχαν στη διαδήλωση που έγινε στις 8 Μαΐου και κατήγγειλε τη βία – είχαν προηγηθεί τα δύο μαζικά φονικά με δράστες ψυχοπαθείς
|REUTERS/Zorana Jevtic

Σερβία: Τα δύο μακελειά οδήγησαν σε μαζικό αφοπλισμό των πολιτών

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2023, 17:17

Xιλιάδες όπλα παρέδωσαν οι Σέρβοι τις πρώτες τρεις ημέρες μιας κρατικής καμπάνιας με στόχο τον αφοπλισμό των πολιτών, έγραψε η Washington Post. Είχαν, βέβαια, προηγηθεί, την περασμένη εβδομάδα, οι μαζικές δολοφονίες στο δημοτικό σχολείο και στα περίχωρα του Βελιγραδίου από δύο παρανοϊκούς, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σοκαριστεί.

Μέχρι στιγμής έχουν παραδοθεί περί τα 6.000 μη καταγεγραμμένα από τη σερβική αστυνομία όπλα, 300.000 φυσίγγια και 470 τεμάχια νάρκες και εκρηκτικοί μηχανισμοί! Η παράδοση έγινε οικειοθελώς, από τους ίδιους τους πολίτες, μέσα σε λίγες ώρες: το πρότζεκτ ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις για την επιτυχία του.

Στις 5 Μαΐου ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αφοπλιστεί ο λαός στο 100%. «Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις και να αντιμετωπίσουμε αυτό το κακό» είχε πει αμέσως μετά τα δύο συμβάντα με τους τρελούς φονιάδες.

Στις 3 Μαΐου ένας μαθητής της 7ης τάξης του Δημοτικού ετέθη υπό κράτηση ύστερα από τη σφαγή οκτώ συμμαθητών του και ενός ενηλίκου. Την επομένη, άλλοι οκτώ Σέρβοι έχασαν τη ζωή τους από το χέρι ενός άλλου παρανοϊκού, σε επεισόδιο με «τυφλούς» πυροβολισμούς στην περιοχή Μλάντενοβατς, νοτίως του Βελιγραδίου.

Τα δυο φρικαλέα γεγονότα εξανάγκασαν τον υπουργός Παιδείας Μπράνκο Ρούζιτς σε παραίτηση. Το σερβικό πολιτικό προσωπικό ευχήθηκε να μην ξαναζήσει η χώρα τέτοιου είδους θανατικό.

Η Σερβία, σχολίασε το αμερικανικό μέσο, είναι μια από τις πιο βαριά οπλισμένες χώρες στον κόσμο, λόγω των εμφυλίων πολέμων της δεκαετίας του ’90, όμως η κυβέρνησή της στοχεύει να αλλάξει την κατάσταση με πακέτο μέτρων. Το χρονικό διάστημα για την ατιμώρητη παράδοση των αδήλωτων όπλων καλύπτει έναν ολόκληρο μήνα και η σχετική προθεσμία εκπνέει στις 8 Ιουνίου.

Οσοι παραδίδουν όπλα δεν χρειάζεται να επιδείξουν την ταυτότητά τους ή να εξηγήσουν την προέλευσή τους, δήλωσαν οι Αρχές. Οι κάτοχοι των αδήλωτων όπλων μπορούν να καλέσουν και την αστυνομία για παραλαβές από κάποια διεύθυνση, χωρίς οι ίδιοι να υποστούν συνέπειες.

Οι πρόσθετες πολιτικές ελέγχου όπλων για τις οποίες δεσμεύθηκε η Σερβία περιλαμβάνουν διετές μορατόριουμ όσον αφορά τις νέες άδεις οπλοκατοχής και οπλοχρησίας (μικρά πυροβόλα και κυνηγετικά), αλλά και επανεξέταση όλων των νόμιμων αδειών που έχουν δοθεί από την αστυνομία. Το ποσοστό (νόμιμης) οπλοκατοχής κάθε είδους θα μειωθεί στο 20% της σημερινής.

Κάτι ανάλογο με αυτό που κάνει η κυβέρνηση του Βελιγραδίου είχε δοκιμάσεις και η Αυστραλία: εκεί έχουν παραδοθεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο όπλα κατά τη διάρκεια διαφόρων περιόδων αμνήστευσης, από το 1997 μέχρι σήμερα. Η πλειονότητα των όπλων αυτών παραδόθηκε αμέσως μετά τη σφαγή στο Πορτ Αρθουρ, το 1996, ένα περιστατικό μαζικών δολοφονιών (35 νεκροί). Εκτοτε η δράση των σίριαλ κίλερ στην Αυστραλία μειώθηκε σημαντικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...