684
O Νικόλα Σαντούλοβιτς στον τάφο του Αντεμ Τζασάρι, ιδρυτή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, τον Φεβρουάριο του 2023 | Twitter

Σερβία: «Μερικώς παράλυτος» αρχηγός της αντιπολίτευσης μετά από ξυλοδαρμό

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2024, 10:25
O Νικόλα Σαντούλοβιτς στον τάφο του Αντεμ Τζασάρι, ιδρυτή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, τον Φεβρουάριο του 2023
|Twitter

Σερβία: «Μερικώς παράλυτος» αρχηγός της αντιπολίτευσης μετά από ξυλοδαρμό

Protagon Team Protagon Team 11 Ιανουαρίου 2024, 10:25

Ο αρχηγός κόμματος της σερβικής αντιπολίτευσης που φέρεται να ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια της κράτησής του από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, έχει μείνει μερικώς παράλυτος από την επίθεση, σύμφωνα με την οικογένειά του.

Οι συγγενείς του Νικόλα Σαντούλοβιτς είπαν ότι μυστικοί πράκτορες τον πήραν από το σπίτι του στις 3 Ιανουαρίου, αφού είχε ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Σέρβοι εναντίον των Αλβανών κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας στο Κόσοβο, τη δεκαετία του 90.

Την Τετάρτη, μετά την πρώτη επίσκεψη που επιτράπηκε στην οικογένεια εδώ και πέντε ημέρες, η κόρη του Σαντούλοβιτς, Κάρλα, ζήτησε να μεταφερθεί ο πατέρας της σε νοσοκομείο από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Βελιγράδι στις οποίες κρατείται, σύμφωνα με τον Guardian.

«Επικοινωνεί, αλλά είναι εντελώς παράλυτος στη δεξιά πλευρά, σε αναπηρικό καροτσάκι και σε πολύ πολύ κακή κατάσταση υγείας», ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε μέσω του Μάικλ Πόλακ, δικηγόρου στη Βρετανία και διευθυντή της οργάνωσης Justice Abroad (Δικαιοσύνη στο Εξωτερικό), που εκπροσωπεί τον πολιτικό.

Η οικογένεια πιστεύει ότι ο Σαντούλοβιτς, ο αρχηγός του Σερβικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και συχνός επικριτής του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS), μπορεί επίσης να έχει «δηλητηριαστεί», πρόσθεσε.

Οι δικηγόροι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να επαληθεύσουν τίποτα σχετικά με την υγεία του Σαντούλοβιτς ή την επίθεση μέχρι να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο με πλήρη πρόσβαση σε γιατρούς και δικηγόρους.

Ο Πόλακ έχει καταθέσει επείγουσα καταγγελία στην Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του ΟΗΕ ζητώντας τη μεταφορά του.

Ο δικηγόρος είπε ότι ο Σαντούλοβιτς «συνελήφθη από τη σερβική υπηρεσία πληροφοριών και στη συνέχεια κρατήθηκε αυθαίρετα και βασανίστηκε».

Η σερβική κυβέρνηση δεν έχει σχολιάσει την υπόθεση.

Ο Σαντούλοβιτς δέχθηκε σφοδρή κριτική στα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετά την αναδημοσίευση ενός βίντεο του 2023, στο οποίο επισκέφθηκε τον τάφο του Αντεμ Τζασάρι, ιδρυτή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου, ο οποίος σκοτώθηκε από τη σερβική αστυνομία το 1998 μαζί με 57 μέλη της οικογένειάς του κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Τον Φεβρουάριο του 2023, ο Σαντούλοβιτς ζήτησε συγγνώμη για τους θανάτους. Αναδημοσίευσε το βίντεο μαζί με μια ακόμα συγγνώμη το περασμένο δεκαπενθήμερο προκαλώντας την κριτική ορισμένων μέσων ενημέρωσης.

«Είμαι ο μόνος πολιτικός από τη Σερβία που ήρθε να υποβάλει τα σέβη του στα αθώα αλβανικά θύματα, την οικογένεια Τζασάρι, στο Πρεκάζι. Ζήτησα συγγνώμη και ζήτησα συγχώρεση εκ μέρους των Σέρβων που δεν διέπραξαν το έγκλημα», έγραψε ο Σαντούλοβιτς στο Twitter στις 2 Ιανουαρίου.

Αυτή θεωρείται ότι ήταν η αιτία για την επίθεση εναντίον του.

«Τον χτύπησαν άσχημα. Εχει ένα σπασμένο πλευρό. Οταν επέστρεψε στο σπίτι του, έχανε συχνά τις αισθήσεις του και παραπονιόταν ότι δεν μπορούσε να κινήσει τη δεξιά πλευρά του σώματός του», δήλωσε ο Πόλακ.

Παρόλα αυτά, ο Σαντούλοβιτς συνελήφθη την επομένη της επιστροφής του στο σπίτι του, από τη σερβική αστυνομία και η οικογένειά του δεν τον είδε μέχρι το πρωί της Τετάρτης.

Ενας δικαστής διέταξε την κράτησή του για 30 ημέρες, αφού του απαγγέλθηκαν, ερήμην, κατηγορίες για υποκίνηση εθνικού, φυλετικού και θρησκευτικού μίσους, αδίκημα που προβλέπεται στο άρθρο 317 του ποινικού κώδικα συμπεριφοράς και μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως πέντε χρόνια.

Ο Πόλακ λέει ότι η κατηγορία αποτελεί σαφή παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που προστατεύει τον πολιτικό λόγο.

Η επίθεση εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη δηλωμένη πρόθεση της Σερβίας να ενταχθεί στην ΕΕ και τροφοδοτεί φόβους για τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Κοσόβου, επισήμανε ο Guardian.

Σημειώθηκε μάλιστα σε περίοδο αναταραχής στη χώρα μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για νοθεία στις πρόσφατες εκλογές, υπέρ του κυβερνώντος κόμματος του SNS του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κατηγορία που αρνείται ο σέρβος πρόεδρος.

Αναγνωρίζοντας την πολιτική αστάθεια της Σερβίας, ο Πόλακ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει την επίθεση εναντίον του Σαντούλοβιτς.

«Ο πολιτικός λόγος πρέπει να προστατεύεται. Χωρίς καμία άδεια για τον πολιτικό λόγο βλάπτετε τη λειτουργία της δημοκρατίας. Νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για όλους τους Σέρβους, είτε συμφωνούν με τη χειρονομία του Σαντούλοβιτς είτε όχι», δήλωσε.

Σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι «βρίσκεται σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές και τους ενδιαφερόμενους φορείς».

Οποιαδήποτε κράτηση πρέπει να δικαιολογείται νομικά και «κάθε αξιόπιστος ισχυρισμός για βία πρέπει να παρακολουθείται αποτελεσματικά από τις αρμόδιες αρχές», πρόσθεσε η Κομισιόν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...