509
Την παραμονή των Χριστουγέννων η πρωθυπουργός της Σερβίας Αννα Μπράμπιτς εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του ενέσιμου σκευάσματος των Pfizer και BioNTech | EPA/SERBIAN GOVERNMENT HANDOUT

Σερβία: Εκανε big deals και πήρε εμβόλια από όλους!

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 12:45
Την παραμονή των Χριστουγέννων η πρωθυπουργός της Σερβίας Αννα Μπράμπιτς εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του ενέσιμου σκευάσματος των Pfizer και BioNTech
|EPA/SERBIAN GOVERNMENT HANDOUT

Σερβία: Εκανε big deals και πήρε εμβόλια από όλους!

Protagon Team Protagon Team 11 Φεβρουαρίου 2021, 12:45

Η σέρβα πρωθυπουργός Αννα Μπράμπιτς έκοψε το νήμα στην κούρσα εντυπώσεων του ευρωπαϊκού πολιτικού προσωπικού, αφού πρώτη αυτή από όλους τους άλλους εμβολιάστηκε με σκεύασμα κατά της Covid-19: έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer και BioNTec την παραμονή των Χριστουγέννων του 2020, στο Βελιγράδι.

Αμερικανοθρεμμένη και δεδηλωμένη λεσβία, η Μπράμπιτς δεν έχει έλλειμμα θάρρους: ο εμβολιασμός της, όπως και ορισμένων μελών της κυβέρνησής της, ήταν μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού που είχε στόχο να πείσει τους καχύποπτους στο θέμα των εμβολιασμών Σέρβους. Χρησιμοποιήθηκαν, δε, όλα τα όπλα: άλλοι υπουργοί της εμβολιάστηκαν με το ρωσικό Sputnik V, άλλοι με το κινεζικό Sinopharm.

Οι φωτογραφίες των εμβολιαζομένων πολιτικών δείχνουν εμμέσως δύο πράγματα: πρώτον, ότι ο σκεπτικισμός του σερβικού λαού ήταν μεγάλος και, δεύτερον, ότι το σερβικό κράτος πρωτοστάτησε στον εφοδιασμό με εμβόλια. Η ίδια η Μπράμπιτς δήλωσε με καμάρι στο BBC ότι δεν την ενδιέφερε η προέλευση των εμβολίων, αλλά η αποτελεσματικότητά τους: «Είτε είναι κινεζικά είτε αμερικανικά είτε ευρωπαϊκά τα εμβόλια, δεν με νοιάζει, εφ’ όσον τα λαμβάνουμε εγκαίρως. Για εμάς, ο εμβολιασμός δεν είναι γεωπολιτικό ζήτημα, αλλά θέμα υγείας».

Μαζικός εμβολιασμός σέρβων φαντάρων (EPA/ANDREJ CUKIC)

Το βρετανικό Μέσο κρίνει ότι «ο ρεαλισμός» της νεαράς πολιτικού «έχει αποδώσει πολύ καλά», ιδίως όταν τον συγκρίνει με τα δεδομένα «σε άλλες χώρες των Βαλκανίων» οι οποίες περιμένουν «τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Αντιθέτως, λέει, η Σερβία προσπαθεί να εμβολιάσει τουλάχιστον το ένα δέκατο του πληθυσμού της έως τα μέσα του Φεβρουαρίου.

Και όχι μόνο: προπορεύεται από τις ευρωπαϊκές χώρες (της ΕΕ), αφού κάνει τους διπλάσιους εμβολιασμούς αν συγκριθεί με τις σχετικές επιδόσεις της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, και τους τετραπλάσιους αν συγκριθεί με τα πεπραγμένα της Ολλανδίας. Το BBC σημειώνει ότι η πληθώρα εμβολίων, και μάλιστα διαφορετικών μεταξύ τους, έγκειται στο γεγονός ότι η Σερβία διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Ρωσία και με την Κίνα.

Συνωστισμός υποψηφίων για εμβολιασμό έξω από ιατρεία του Βελιγραδίου (EPA/ANDREJ CUKIC)

Η Μπράμπιτς δεν περιφρονεί όμως τη Δύση – αλίμονο: «Θα ήμουν εξίσου χαρούμενη αν παίρναμε και ένα εκατομμύριο εμβόλια από την Pfizer» λέει. Αναγνωρίζει ότι «η εξωτερική πολιτική της Σερβίας απέδωσε» καρπούς εμβολίων επειδή «ήταν έξυπνη». Δηλώνει, δε, «υπερήφανη για τις επιτυχίες της».

Με την ευκαιρία διατυμπανίζει την πίστη της στην ΕΕ και αναφέρει τον «στρατηγικό προσανατολισμό» της κυβέρνησής της, που δεν είναι άλλος από την ένταξη της Σερβίας στο κλαμπ των Βρυξελλών. Οπως τα έφερε ο παλιόκαιρος τα πράγματα όμως, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί ότι «αυτή τη στιγμή της κρίσης, το να μη βασίζεσαι στις Βρυξέλλες για την προμήθεια εμβολίων είναι όφελος» – όφελος για τη Σερβία εν προκειμένω.

Για τις Βρυξέλλες, λένε και οι Βρετανοί, η εικόνα της Σερβίας δεν είναι και τόσο ευχάριστη, αφού οι Ευρωπαίοι βλέπουν μία υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα να επωφελείται από τους δεσμούς της με την Ανατολή. Οι Βρετανοί παρατηρούν ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που βαλκανικές χώρες διαπιστώνουν ότι η ΕΕ μπορεί να είναι και αναξιόπιστη».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...