Μπορεί ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος να απέχει 80 χρόνια από την εποχή μας, αλλά τα απομεινάρια του βρίσκονται ακόμα παντού. Το πρώτο από τα 200 περίπου πλοία που βυθίστηκαν στον Δούναβη από το γερμανικό ναυτικό κοντά στη σερβική πόλη Πράχοβο τον Αύγουστο του 1944, ανασύρθηκε από τις αρχές στη Σερβία.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο στόλος των πλοίων βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της υποχώρησης των γερμανικών δυνάμεων μπροστά στον προελαύνοντα Κόκκινο Στρατό, και παρεμποδίζουν την κυκλοφορία του ποταμού τα τελευταία 80 χρόνια.
Μέσα στον επόμενο μήνα, η Σερβία σχεδιάζει να απομακρύνει 21 πλοία και σκάφη που ανήκαν στους στόλους του Δούναβη και της Μαύρης Θάλασσας του Kriegsmarine –του γερμανικού ναυτικού τον καιρό του πολέμου– όπως ανακοίνωσε στο Instagram ο Γκόραν Βέσιτς, υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Σερβίας.
Στην επόμενη φάση θα απομακρυνθούν άλλα 80 πλοία. Το έργο λαμβάνει χρηματοδότηση από την ΕΕ. «Κάθε πλοίο που ανασύρεται περνά από ενδελεχή επιθεώρηση, με την αποσυναρμολόγηση των εκρηκτικών που έχουν απομείνει στο εσωτερικό του», λέει ο Βέσιτς. «Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα εκθέσουμε στο κοινό ένα μέρος του βυθισμένου ναζιστικού στόλου που δυσχεραίνει την πλοήγηση σε αυτό το τμήμα του Δούναβη εδώ και οκτώ δεκαετίες».
Ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός ανέσυρε κάποια από τα πλοία για να ελευθερώσει την πλωτή οδό για στρατιωτικές μεταφορές στην τελική φάση του πολέμου. Αλλά ακολούθως δεν έγινε καμία ενέργεια για την απομάκρυνση των υπόλοιπων σκαφών, τα οποία βγαίνουν στην επιφάνεια του Δούναβη όταν πέφτουν τα επίπεδα του νερού λόγω της καλοκαιρινής ζέστης και της ξηρασίας.
Ο γερμανός υποναύαρχος, Πολ-Βίλι Ζίεμπ, που ήταν επιφορτισμένος με τα σκάφη που υποχωρούσαν φορτωμένα με στρατεύματα της Βέρμαχτ, διέταξε τη βύθιση των πολεμικών και των φορτηγών πλοίων, καθώς ο Κόκκινος Στρατός είχε ήδη φτάσει στις Σιδηρές Πύλες –ένα φαράγγι στο Δούναβη στην πάνω όχθη του Πράχοβο– μπλοκάροντας την υποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων προς το Ράιχ.
Οι περισσότεροι από τους περίπου 8.000 στρατιώτες και πολίτες που επέβαιναν στο πλοίο τράπηκαν σε φυγή με τα πόδια. Τόνοι βομβών πιστεύεται ότι είναι αποθηκευμένοι σε πολλά από τα βυθισμένα πλοία, θέτοντας σε κίνδυνο το εμπόριο και τους σέρβους ψαράδες. Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι ο γερμανικός στολίσκος άφησε πίσω του μια οικολογική καταστροφή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News