Εντολή εκκένωσης, που εστάλη «από λάθος» στους κατοίκους της Σεούλ μετά την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου από τη Βόρεια Κορέα, έσπειρε σήμερα τον πανικό στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα και δημιούργησε ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα των αρχών να αντιδράσουν σε περίπτωση πραγματικής επίθεσης.
«Πολίτες, ετοιμαστείτε για εκκένωση και αφήστε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους να απομακρυνθούν πρώτοι», ήταν το ανησυχητικό μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι της Σεούλ στις 6:41 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα) στα κινητά τους τηλέφωνα.
Το μήνυμα δεν διευκρίνιζε για ποιον λόγο σήμανε συναγερμός ούτε πού θα έπρεπε να πάνε οι πολίτες. Η Σεούλ διαθέτει εδώ και καιρό ένα δίκτυο υπόγειων καταφυγίων, αλλά δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε πραγματική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
«Σας ενημερώνουμε ότι η προειδοποίηση που εστάλη στις 6:41 εκδόθηκε από λάθος», διευκρίνιζε δεύτερο μήνυμα που έλαβαν οι κάτοικοι της Σεούλ περίπου 20 λεπτά μετά το πρώτο.
Το περιστατικό έσπειρε τον τρόμο, ενώ πολλοί κάτοικοι της νοτιοκορεατικής πρωτεύουσας εξέφρασαν την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με κάποιους να ζητούν την παραίτηση του δημάρχου της πόλης.
«Πήγα τα δύο μικρά παιδιά μου σε υπόγειο χώρο στάθμευσης, όπως με συμβούλεψαν, ήμουν σε κατάσταση σοκ», δήλωσε ένας 37χρονος πατέρας. Οταν έλαβε το δεύτερο μήνυμα έμεινε «άφωνος και οργισμένος. Τώρα, όταν υπάρξει πραγματικός συναγερμός, κανείς δεν θα το πιστέψει», είπε.
Η προειδοποίηση εστάλη μετά την εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα ενός κατασκοπευτικού δορυφόρου, ο οποίος κατέπεσε στην Κίτρινη Θάλασσα λόγω τεχνικού προβλήματος. Αλλά ο νοτιοκορεατικός στρατός ανακοίνωσε ότι ο δορυφόρος αυτός δεν απείλησε ποτέ τη Σεούλ και δεν πέρασε καν πάνω από την πόλη.
Ο δήμαρχος της Σεούλ Ο Σε-χουν υπερασπίστηκε την αποστολή της προειδοποίησης επισημαίνοντας ότι οι τοπικές αρχές «έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να αναληφθεί άμεσα δράση» μετά την εκτόξευση του δορυφόρου.
«Πιθανόν ήταν μια υπερβολική αντίδραση, αλλά δεν μπορούμε να παίζουμε με θέματα ασφαλείας», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αν και δεσμεύθηκε ότι θα αναθεωρήσει το σύστημα προειδοποίησης της πόλης προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε σύγχυση στο μέλλον.
Στο Ιντερνετ πολλοί Νοτιοκορεάτες εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το φιάσκο. «Δεν μας είπαν γιατί πρέπει να φύγουμε από τα σπίτια μας ούτε πού να πάμε», σχολίασε στο Twitter ο χρήστης @duckdo_1226.
Άλλος κάτοικος της Σεούλ, ο @pedestrian_1234, ανέφερε ότι έπαθε πανικό: «Κόντεψα να λιποθυμήσω διότι το μήνυμα έλεγε να φύγω από το σπίτι μου χωρίς να δίνει πραγματικά απαραίτητες πληροφορίες».
Η Νότια Κορέα είναι επισήμως σε πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα καθώς ο πόλεμος του 1950-53 τελείωσε με ανακωχή και οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία.
Σύμφωνα με τη Μινσεόν Κου, ερευνήτρια Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Οχάιο, η σημερινή γκάφα αποτελεί σύμπτωμα ενός χρόνιου προβλήματος ασφαλείας της Νότιας Κορέας.
«Το λάθος αυτό είναι λυπηρό διότι η Νότια Κορέα τεχνικά βρισκόταν σε πόλεμο εκείνη τη στιγμή. Φέρνει στο φως ένα πιθανό πρόβλημα στην πολιτική άμυνα το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει πραγματικό κίνδυνο. Ελπίζουμε ότι το περιστατικό αυτό θα υπενθυμίσει στις τοπικές και εθνικές αρχές ότι μια ισχυρή και αξιόπιστη πολιτική άμυνα είναι πάνω απ’ όλα».
Ενας άλλος ειδικός σε θέματα της Νότιας και Βορέας Κορέας με έδρα τις ΗΠΑ, ο Ανκίτ Πάντα, τόνισε: «Οι λάθος συναγερμοί μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι σε περίπτωση κρίσης, αλλά παράλληλα υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών σε καιρό ειρήνης».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News