433
Αυτοέλεγχος για Covid-19 με τεστ στο σπίτι (φωτογραφία αρχείου) | Shutterstock

Self tests για Covid-19: Πόσο κόστισαν, πότε θα φτάσουν στα φαρμακεία

Αυτοέλεγχος για Covid-19 με τεστ στο σπίτι (φωτογραφία αρχείου)
|Shutterstock

Self tests για Covid-19: Πόσο κόστισαν, πότε θα φτάσουν στα φαρμακεία

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τα συνολικά 9,4 εκατομμύρια τεστ που δεσμεύονται να παραδώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στις φαρμακαποθήκες μέσα σε διάστημα επτά ημερών και ακολούθως να πάρουν τον δρόμο για τα φαρμακεία όλης της χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια φαρμακεία σε μεγάλες πόλεις μπορεί να έχουν επάρκεια ακόμη και τη Δευτέρα 12 Απριλίου, ενώ σε κάποιες άλλες απομακρυσμένες περιοχές ενδέχεται να φτάσουν μερικές ημέρες αργότερα.

Οι τιμές των τεστ κυμαίνονται από 2.29 έως και 4 ευρώ το τεμάχιο, ενώ η συνολική δαπάνη για το κράτος αγγίζει τα 30.205 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πέντε εταιρείες που προκρίθηκαν στον διαγωνισμό είναι οι εξής:

  • Ξενοφών Γερμανός, 2.500.000 τεμάχια
  • Swiss Med, 3.000.000 τεμάχια
  • Roche, 1.900.000 τεμάχια
  • Anats, 1.000.000 τεμάχια
  • MARVIFARM, 1.000.000 τεμάχια

Ετσι, σύντομα οι πολίτες θα μπορούν να προμηθεύονται από τα φαρμακεία δωρεάν τα τεστ αυτοεξέτασης οικιακής χρήσης (self tests), τα οποία θα πραγματοποιούν χωρίς τη βοήθεια ειδικού, στο σπίτι τους.

Ο κάθε πολίτης δικαιούται τέσσερα τεστ τον μήνα και το μόνο που θα πρέπει να κάνει είναι να δώσει τον ΑΜΚΑ του στον φαρμακοποιό.

Η χρήση των self tests γίνεται εφικτή με σχέδιο νόμου που έφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, και ψηφίστηκε πριν από δύο ημέρες. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα γνωστοποιηθούν σε επόμενες σε υπουργικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα πέντε τεστ βασίζονται στη μέθοδο με δείγμα που λαμβάνεται από τη μύτη και θα συνοδεύονται και από φυλλάδια με οδηγίες χρήσης στα ελληνικά.

Το θετικό αποτέλεσμα από τα self tests θα δηλώνεται από τον ίδιο τον πολίτη στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα selftesting.gov.gr που κατασκευάζει ήδη το υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ.

Στόχος είναι, όταν φτάσουν τα τεστ στα φαρμακεία, να είναι έτοιμη και η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώνονται τα θετικά αποτελέσματα. Για την επιβεβαίωση της θετικότητας και τη χορήγηση ειδικής αναρρωτικής άδειας από την εργασία, θα απαιτείται επανέλεγχος σε δομή Υγείας.

Το ίδιο θα συμβαίνει και στην περίπτωση που θέλει κάποιος να αποκτήσει στο μέλλον το πράσινο πιστοποιητικό, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι θα το αποκτούν όχι μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί, αλλά και όσοι έχουν νοσήσει και αναρρώσει (εδώ).

Αρα, σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες που διαγιγνώσκονται θετικοί θα πρέπει να υποβάλλονται εκ νέου σε έλεγχο σε κάποια δομή Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ στο σχέδιο νόμου αρχικά προβλεπόταν η χορήγηση του δικαιώματος διεξαγωγής του τεστ μέσα στο φαρμακείο και της καταγραφής του αποτελέσματος από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, η διάταξη τελικά διεγράφη και παρέμεινε στους φαρμακοποιούς μόνο η δυνατότητα πώλησης των τεστ.

Αυτό έγινε μετά τις έντονες διαμαρτυρίες του κλάδου των φαρμακοποιών για δυσκολία τήρησης των πρωτοκόλλων ασφαλείας κατά τη διάρκεια της εξέτασης, με κίνδυνο τη διασπορά του ιού εντός του φαρμακείου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...