996
Διασώστες ψάχνουν για εγκλωβισμένους σε κτίριο που κατέρρευσε στη Μιανμάρ | REUTERS/Athit Perawongmetha

Σεισμός στη Μιανμάρ: Εικόνες καταστροφής και φόβοι για χιλιάδες νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2025, 18:25
Διασώστες ψάχνουν για εγκλωβισμένους σε κτίριο που κατέρρευσε στη Μιανμάρ
|REUTERS/Athit Perawongmetha

Σεισμός στη Μιανμάρ: Εικόνες καταστροφής και φόβοι για χιλιάδες νεκρούς

Protagon Team Protagon Team 28 Μαρτίου 2025, 18:25

Μετά από έναν τετραετή εμφύλιο πόλεμο, μια σοβαρή επισιτιστική κρίση και μια οικονομία σε παρακμή, η Μιανμάρ βρίσκεται τώρα κατεστραμμένη από μια ισχυρή σεισμική δόνηση. Ακόμα και πριν από τον καταστροφικό σεισμό, η ανθρωπιστική κατάσταση στη χώρα ήταν δραματική και ο εγκέλαδος «έδωσε το τελειωτικό χτύπημα».

Η λήψη πληροφοριών από τη Μιανμάρ είναι δύσκολη. Οι γραμμές κινητής τηλεφωνίας στις πληγείσες περιοχές είναι αποσπασματικές από τότε που σημειώθηκε ο σεισμός,  δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν επίσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Οι ξένοι δημοσιογράφοι επίσης σπάνια επιτρέπεται να εισέλθουν επίσημα λόγω της έλλειψης ελευθερίας του Τύπου, σύμφωνα με το BBC.

Οι νεκροί και οι τραυματίες στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη είναι εκατοντάδες,  εν μέσω χάους και καταστροφών. Το κρατικό μέσο MRTV της Μιανμάρ μετέδωσε ότι τουλάχιστον 144 άτομα σκοτώθηκαν και 732 τραυματίστηκαν από τη μεγάλη σεισμική δόνηση.

Ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, προειδοποίησε για πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων, ενώ το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS)  εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό», προειδοποιώντας για «μεγάλες απώλειες και εκτεταμένες ζημιές» σε  κτίρια και υποδομές, μετέδωσε το Reuters. Εκφράζονται φόβοι ότι τα φράγματα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν, οδηγώντας σε καταστροφικές πλημμύρες, ενώ οι Αρχές στις δύο χώρες πασχίζουν να διασώσουν εγκλωβισμένους και τραυματίες.

Το χουντικό καθεστώς της Μιανμάρ απηύθυνε διεθνή έκκληση ζητώντας αίμα και ιατρικές προμήθειες  για τη νοσηλεία των τραυματιών, γεγονός που κατά πολλούς μαρτυρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, κι ενώ η ακριβής έκταση των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός δεν είναι ακόμη σαφής. Ο Μιν Αούνγκ Χλάινγκ μιλώντας στο MRTV ανέφερε ότι η χούντα άνοιξε όλες τις οδούς για την είσοδο διεθνούς βοήθειας.

Η αντιπολίτευση της χώρας ανέφερε ότι ο σεισμός έχει προκαλέσει ζημιές σε «πολλά κτίρια», μεταξύ των οποίων πολιτιστικά, θρησκευτικά και κοινοτικά μνημεία. Παράλληλα, υποστήριξε ότι έχουν υπάρξει κατολισθήσεις, ενώ βασικοί δρόμοι και γέφυρες έχουν υποστεί «σοβαρές επιπτώσεις». Οι Αρχές συγκεντρώνουν αναφορές για θύματα και ζημιές, ενώ υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι.

Ο σεισμός 7,7 βαθμών σημειώθηκε περίπου στις 14:20 (τοπική ώρα, 08:20 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση περίπου 17 χιλιομέτρων από την πόλη Μάνταλεϊ στη Μιανμάρ με τη δόνηση να γίνεται αισθητή ως την Ταϊλάνδη και την Κίνα.

Στη Μπανγκόκ, που κηρύχθηκε ζώνη καταστροφής, κατέρρευσε ένας υπό κατασκευή ουρανοξύστης σκοτώνοντας πέντε ανθρώπους και παγιδεύοντας δεκάδες ανθρώπους στα συντρίμμια. Σύμφωνα με διασώστες, 117 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται από την κατάρρευση του ουρανοξύστη.

Ο υπουργός Υγείας της Ταϊλάνδης δήλωσε ότι ο σεισμός είχε αντίκτυπο σε 63 υγειονομικές εγκαταστάσεις σε 17 επαρχίες της Ταϊλάνδης. Όπως ανέφερε, οι περισσότερες από τις ζημιές αφορούν ρωγμές και δεν επηρέασαν τη στατική επάρκεια των κτιρίων. Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Υγείας, οι ασθενείς και οι επισκέπτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, χωρίς να καταγραφούν τραυματισμοί ή θάνατοι.

Άμεση είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και διεθνών οργανισμών βοήθειας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  ενεργοποίησε το σύστημα αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και  το κέντρο επιμελητείας του στο Ντουμπάι έχει κινητοποιηθεί για να προετοιμάσει προμήθειες για τους τραυματίες.

Η Ζιν Μαρ Αούνγκ , ανώτατη διπλωμάτης της παράλληλης Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Μιανμάρ, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι στρατεύματα από πολιτοφυλακές κατά της χούντας, γνωστές ως Δυνάμεις Άμυνας του Λαού, θα παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια. «Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, χρειαζόμαστε ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε, προσθέτοντας ότι οι επικοινωνίες αποτελούν μεγάλη πρόκληση, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών πρόαβασης στο διαδίκτυο που επιβλήθηκαν από τη χούντα.

Η Μιανμάρ έχει βυθιστεί σε κρίση μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021 με το οποίο ανατράπηκε η κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι συντονίζει την απάντησή του για τον σεισμό από τα κεντρικά του γραφεία στη Γενεύη επειδή «θεωρείται τεράστιο γεγονός» που σαφώς αποτελεί «πολύ, πολύ σοβαρή απειλή για τις ζωές και την υγεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις.

Ο ΠΟΥ θα επικεντρωθεί επίσης στην προμήθεια βασικών φαρμάκων, καθώς η υγειονομική υποδομή της ασιατικής χώρας ενδέχεται να έχει υποστεί ζημιές. Λόγω της πρόσφατης εμπειρίας του ΠΟΥ με τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία, «ξέρουμε πολύ καλά τι να στείλουμε πρώτα», είπε η Χάρις. Ο ΠΟΥ έχει ήδη έναν ειδικό τομέα που εργάζεται στην Μιανμάρ, η οποία έχει καταστραφεί από τις μάχες μεταξύ των δυνάμεων των ανταρτών και του στρατού.

Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ, δεδομένου του υψηλού αριθμού των ήδη εκτοπισμένων κατοίκων, τις μεγάλες ανάγκες σε ανθρωπιστική βοήθεια και την περικοπή της αμερικανικής βοήθειας από την κυβέρνηση Τραμπ. Λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει η χούντα στα μέσα ενημέρωσης, η ακριβής εικόνα της καταστροφής μπορεί να μην γίνει σαφής για κάποιο διάστημα, είπε ο Τζο Φρίμαν, ειδικός της οργάνωσης σε θέματα που αφορούν τη Μιανμάρ.

Αφού ανέτρεψε την εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι το 2021, ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, αφήνοντας την οικονομία και τις βασικές υπηρεσίες, όπως την υγειονομική περίθαλψη, υπό διάλυση. Η ένοπλη αντιπολίτευση (ομάδες προερχόμενες από τις μειονότητες και νέες, αντιστασιακές οργανώσεις που σχηματίστηκαν μετά το πραξικόπημα) έχει καταλάβει εδάφη και εκδίωξε τη χούντα από τις μεθοριακές περιοχές. Λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η Μιανμάρ έχει επίσης πληγεί από φυσικές καταστροφές και η διεθνώς απομονωμένη χούντα δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει επαρκώς. Η χώρα βρίσκεται πάνω στο σημείο συνάντησης δύο τεκτονικών πλακών και η περιοχή αυτή είναι από τις πλέον σεισμογενείς στον κόσμο.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...