Ξεπέρασαν τους 22.700 οι νεκροί από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία και στη Συρία, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς που δόθηκαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Παρασκευής.
Σύμφωνα με την AFAD, την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής, από τα συντρίμμια είχαν ανασυρθεί νεκροί 19.388 άνθρωποι. Οι τραυματίες ανήλθαν στους 70.347 ενώ τουλάχιστον σε 30.360 υπολογίστηκαν όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Στη Συρία, τα θύματα των σεισμών έφτασαν τα 3.377. Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ της Συρίας, μόνο στα εδάφη της χώρας υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Α οι νεκροί είχαν φτάσει, νωρίτερα την Πέμπτη, τους 1.347, ενώ 2.295 ήταν οι τραυματίες.
Στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, πάλι, υπολογίστηκε ότι μέχρι και το ίδιο βράδυ είχαν ανασυρθεί νεκροί τουλάχιστον 2.030 άνθρωποι, ενώ 2.950 ήταν οι τραυματίες.
Οπως μετέδωσε το Reuters, το περασμένο 24ωρο πολλοί άνθρωποι στις δύο χώρες κοιμήθηκαν για τρίτη συνεχή νύχτα στο ύπαιθρο ή στα αυτοκίνητά τους εν μέσω πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, καθώς τα σπίτια τους έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί ζημιές και οι ίδιοι φοβούνταν να μπουν σε αυτά.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι στην καρδιά του χειμώνα. Πολλοί κατασκήνωσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς σε χώρους στάθμευσης σουπερμάρκετ και τζαμιών ή απλά δίπλα στον δρόμο, ακόμα και μέσα στα χαλάσματα, έχοντας απεγνωσμένα ανάγκη για τρόφιμα, νερό και θέρμανση. Σε πρατήριο καυσίμων κοντά στην πόλη Κεμαλπασά οι κάτοικοι έψαχναν μέσα σε χαρτόκουτα με ρούχα που έχουν προσφερθεί ως βοήθεια.
Στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), δημοσιογράφοι του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων είδαν ανθρώπους να κάθονται γύρω από φωτιές που είχαν ανάψει στην άκρη του δρόμου ή σε μισοκατεστραμμένα γκαράζ και αποθήκες. Τα μοναδικά φώτα ήταν οι προβολείς που είναι στραμμένοι στους γερανούς που προσπαθούν να απομακρύνουν χαλάσματα.
Στο Μαράς, κάτοικοι είχαν βρει καταφύγιο μέσα σε μια τράπεζα, βάζοντας ένα σεντόνι στο παράθυρο. Αλλοι είχαν κατασκηνώσει στη διαχωριστική νησίδα ενός κεντρικού δρόμου, όπου τυλιγμένοι με κουβέρτες ζέσταιναν σούπα στη φωτιά.
Στην Αντιόχεια, οι περίπου 30 σκηνές που στήθηκαν από την τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο σε χώρο στάθμευσης ήταν υπερπλήρεις. Πολλοί πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. Λίγα πρατήρια βενζίνης είχαν καύσιμα και σε αυτά όπου υπήρχαν ακόμα αποθέματα είχαν σχηματιστεί ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα.
Στην πληγείσα συριακή πόλη Τζαντάρις, ο Ιμπραχίμ Χαλίλ Μενκαουίν περπατούσε στους δρόμους της πόλης, που ήταν γεμάτοι χαλάσματα, κρατώντας διπλωμένο έναν λευκό σάκο για νεκρούς. Λέει ότι έχασε επτά μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας του και δύο αδελφών του. «Κρατώ αυτόν τον σάκο για όταν βγάλουν έξω τον αδελφό μου και τον μικρό γιο του αδελφού μου και τις γυναίκες τους, και να μπορούμε να τους τοποθετήσουμε σε σάκους», είπε. «Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Και δεν υπάρχει βοήθεια».
Τέσσερις ημέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν να δίνουν μάχη με τον χρόνο στα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων σε Τουρκία και Συρία, καθώς κάθε ώρα που περνά οι ελπίδες για τον εντοπισμό περισσότερων επιζώντων λιγοστεύουν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News