721
|

Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια, έντονα αισθητός και στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 22:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/11/2022, 01:00

Νέος σεισμός 5 Ρίχτερ στην Εύβοια, έντονα αισθητός και στην Αττική

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2022, 22:11
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 30/11/2022, 01:00

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και επίκεντρο της δόνησης 6 χλμ. νοτιοανατολικά των Ζαράκων Ευβοίας σημειώθηκε στις 22:06 το βράδυ της Τρίτης.

Στον ίδιο εστιακό χώρο είχε καταγραφεί αυξημένη σεισμική δραστηριότητα από νωρίς το πρωί. Η αρχή έγινε με σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που καταγράφηκε στις 06:32 στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Ακολούθησε ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ, στις 07:23 ώρα Ελλάδος, σε απόσταση 56 χλμ. ανατολικά/βορειανατολικά των Αθηνών, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βορειανατολικά των Νέων Στύρων Εύβοιας.

Ενα λεπτό αργότερα, στις 07:24, σημειώθηκε νέος σεισμός 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στον θαλάσσιο χώρο 8 χλμ. ΝΑ των Ζαράκων Ευβοίας, 56 χλμ. ΑΒΑ των Αθηνών.

Ο βραδινός σεισμός, με εστιακό βάθος 8,9 χλμ., έγινε ιδιαιτέρως αισθητός τόσο στην Εύβοια όσο και στην Αθήνα.

Οι πρώτες αναφορές των κατοίκων από το νησί κάνουν λόγο για αρκετά ισχυρότερη δόνηση σε σχέση με τις πρωινές. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν ζημιές. Οχήματα της Πυροσβεστικής συνεχίζουν τις περιπολίες και τους ελέγχους, δήλωσε ο διοικητής των πυροσβεστικών δυνάμεων της Εύβοιας Περικλής Κουλκουβίνης.

Από το πρωί και μέχρι τις δέκα το βράδυ μεσολάβησαν περισσότερες από 50 δονήσεις. Μετασεισμοί ακολούθησαν και τον σεισμό των 5 Ρίχτερ, οι οποίοι κυμαίνονταν έως και τους 3,2 βαθμούς Ρίχτερ.

«Περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου»

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια», δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, έπειτα από τη νέα σεισμική δόνηση.

Οπως τόνισε, οι ειδικοί θα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου όλο το βράδυ. «Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός ο αποψινός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου» επεσήμανε ενώ δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό.

«Η εκτίμησή μου είναι, πάντως, ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό», καθησύχασε και κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας διευκρίνισε ότι «ο τελευταίος σεισμός ήταν πιο δυνατός από τους πρωινούς, αλλά και τους μετασεισμούς που καταγράφηκαν στην περιοχή», και υπογράμμισε ότι είχε «έντονη κατευθυντότητα προς την Αττική», γεγονός που εξηγεί την έντονη αίσθηση της σεισμικής δόνησης στην περιοχή της πρωτεύουσας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος μνημόνευσε την εκτίμηση που είχε κάνει νωρίτερα την Τρίτη, προβλέποντας ότι ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ δεν ήταν ο κύριος: «To πρωί έγραψα, “ακόμη δεν είναι βέβαιο ότι ο 4,8 ήταν ο κύριος σεισμός. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία”. Η φύση μας τα έδωσε τα περισσότερα στοιχεία. Μετά τον αποψινό 5άρη συμπεραίνω ότι ο 4,8 δεν ήταν ο κύριος».

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο κ. Παπαδόπουλος επίσης συνέστησε ψυχραιμία στον κόσμο.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, ελπίζω να μην έχουμε κάτι σημαντικό τη νύχτα και αύριο το πρωί θα το μελετήσουμε περισσότερο», σημείωσε.

Σε δική του ανάρτηση στο Facebook ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Ακης Τσελέντης έγραψε: «Μόλις είχαμε ένα λίγο μεγαλύτερο σεισμό (2 δέκατα του Ρίχτερ μεγαλύτερο) μεγέθους 5.0, EΠIK:6 XΛM. NA TΩN ZAPAKΩN EYBOIAΣ δηλ. στον ίδιο σεισμογόνο χώρο. Με το νέο σεισμό αλλάζουν τα δεδομένα και πρέπει να περιμένουμε λίγο να δούμε την εξέλιξη. Οπως επανειλημμένα ανέφερα σήμερα πρέπει οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα πέτρινα σπίτια. Ο τελευταίος σεισμός θα έχει τη δικιά του μετασεισμική ακολουθία».

Κλειστά τα σχολεία στη νότια Εύβοια

Κλειστά θα παραμείνουν και την Τετάρτη τα σχολεία όλων των βαθμίδων στη νότια Εύβοια, με αποφάσεις που υπέγραψαν, τόσο ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος, όσο και ο δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου, Θανάσης Μπουραντάς.

Ιδιαίτερα για το δήμο Κύμης-Αλιβερίου, είχε ανακοινωθεί νωρίτερα ότι θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, εκτός από τα σχολεία στους Ζάρακες που είναι κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Μετά τα 5 Ρίχτερ, αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του δήμου Κύμης Αλιβερίου, και μάλιστα από το πρωϊ να προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές ζημιές σε όλα τα κτίρια.

Το ίδιο αποφασίστηκε και στο δήμο Καρύστου, όπου σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λευτέρη Ραβιόλο, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους». «Μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί κάποιες ζημιές, αντίθετα η ανησυχία στους κατοίκους είναι μεγάλη», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...