499
Κτίριο κατέρρευσε στη Χουαλιέν, λιμάνι με 100.000 κατοίκους | Taiwan National Fire Agency/Handout via REUTERS

Σεισμός 7,2 Ρίχτερ συγκλόνισε την Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 08:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 3/4/2024 13:40
Κτίριο κατέρρευσε στη Χουαλιέν, λιμάνι με 100.000 κατοίκους
| Taiwan National Fire Agency/Handout via REUTERS

Σεισμός 7,2 Ρίχτερ συγκλόνισε την Ταϊβάν

Protagon Team Protagon Team 3 Απριλίου 2024, 08:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 3/4/2024 13:40

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 821 τραυματίστηκαν εξαιτίας του πολύ ισχυρού σεισμού που έπληξε το πρωί της Τετάρτης την Ταϊβάν, σύμφωνα με προκαταρκτικό απολογισμό που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση της χώρας.

Παράλληλα, τουλάχιστον 77 άνθρωποι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε ερείπια κτιρίων που έπεσαν από τον σεισμό και τα σωστικά συνεργεία αγωνίζονταν για να τους απομακρύνουν εγκαίρως.

Την ίδια στιγμή, αγνοούνταν 50 άνθρωποι που βρίσκονταν καθ’ οδόν προς το εθνικό πάρκο Ταρόκο μέσα σε τέσσερα μίνι μπας.

Ο υποθαλάσσιος σεισμός σημειώθηκε στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ., σε τοποθεσία κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ταϊπέι. Χαρακτηρίζεται ο ισχυρότερος που έχει πλήξει τη νήσο τα τελευταία 25 χρόνια.

Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 7,7 βαθμών, η αντίστοιχη υπηρεσία της Ταϊβάν (CWA) ότι ήταν 7,2 βαθμών, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) πως η ισχύς του ήταν 7,4 βαθμοί.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι 77 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι, κάποιοι στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στην Χουάλιεν και άλλοι σε σήραγγες που κατέρρευσαν.

Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι περίπου 60 από τους 77 εγκλωβισμένους βρίσκονται σε σήραγγα βόρεια της πόλης της Χουάλιεν και ότι ανάμεσα στους εγκλωβισμένους σε άλλη σήραγγα είναι δύο Γερμανοί.

Η προεδρία ανακοίνωσε ότι η πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, η οποία αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά της τον επόμενο μήνα, επισκέφθηκε την Χουάλιεν.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, μικρά κύματα τσουνάμι, όχι μεγαλύτερα από μερικές δεκάδες εκατοστά, παρατηρήθηκαν στον νότιο νομό Οκινάουα. Οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο για τσουνάμι τριών και πλέον μέτρων και ήραν τη διαταγή εκκένωσης παράκτιων περιοχών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη της Κίνας, καθώς και —πολύ περισσότερο— σε περιοχές της νότιας Κίνας.

Το Πεκίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι –μια γεωπολιτική επίθεση φιλίας, καθώς η Λαϊκή Κίνα εξακολουθεί να θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία και όχι ανεξάρτητο κράτος.

Ο σεισμός προκάλεσε κατολισθήσεις στα ανατολικά (Tutuloveeat/via REUTERS)

Επί 60 λεπτά η Ταϊπέι και οι άλλες μεγάλες πόλεις της Ταϊβάν συγκλονιζόταν από αλλεπάλληλους μετασεισμούς: μετρήθηκαν τουλάχιστον 25, οι πέντε περίπου 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το εσωτερικό διαμερίσματος στην πρωτεύουσα Ταϊπέι (Reuters)

Πυροσβέστες προσπαθούν να προσεγγίσουν επιζώντες σε κτίριο που κατέρρευσε στην Χουαλιέν ( Taiwan National Fire Agency/Handout via REUTERS )

Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση στη νήσο «εδώ και 25 χρόνια», κατά την εκτίμηση του διευθυντή του Σεισμολογικού Κέντρου της Ταϊπέι, του Γου Τσιεν-φου. «Ο σεισμός έγινε κοντά στην ακτή και σε μικρό εστιακό βάθος. Εγινε αισθητός σε όλη την Ταϊβάν και σε γειτονικές περιοχές (…) Είναι ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια, από τον σεισμό του 1999», είπε ο Γου σε δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, όταν σεισμός ισχύος 7,6 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε κάπου 2.400 ανθρώπους και κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κάπου 50.000 κτίρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...