404
Ζημιές σε κτίριο στη Νάπολη από τον σεισμό της Τρίτης | EPA/CIRO FUSCO

Σείεται η Νάπολη: 1.100 σεισμοί σε ένα μήνα – ετοιμασίες για απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 14:05
Ζημιές σε κτίριο στη Νάπολη από τον σεισμό της Τρίτης
|EPA/CIRO FUSCO

Σείεται η Νάπολη: 1.100 σεισμοί σε ένα μήνα – ετοιμασίες για απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2023, 14:05

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει μια πιθανή μαζική απομάκρυνση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν γύρω από το ηφαίστειο-γίγας στα Φλεγραία Πεδία, κοντά στη Νάπολη.

Τα νέα μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για τον έλεγχο της αντοχής των κτιρίων στην περιοχή μετά από μήνες επαναλαμβανόμενων σεισμών, θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανέφερε κυβερνητική δήλωση.

Τα Φλεγραία Πεδία (Campi Flegrei) βρίσκονται στα δυτικά της Νάπολης και είναι διάσπαρτα με πόλεις και χωριά, συμπεριλαμβανομένων των Ποτσουόλι, Ανιάνο και Μπάκολι, που έχουν συνολικό πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων.

Η καλντέρα είναι διάσπαρτη με 24 κρατήρες και είναι ένα πολύ μεγαλύτερο ηφαίστειο από τον κοντινό Βεζούβιο, ο οποίος κατέστρεψε την αρχαία ρωμαϊκή πόλη της Πομπηίας το 79 μ.χ.

Ο κρατήρας Σολφατάρα, στο Ποτσουόλι, ένας από τους 24 του ηφαιστείου-γίγας – EPA/CIRO FUSCO

Η περιοχή έχει συγκλονιστεί από περισσότερους από 1.100 σεισμούς μέσα σε ένα μήνα, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού μεγέθους 4 Ρίχτερ τη Δευτέρα και ενός 4,2 Ρίχτερ την περασμένη εβδομάδα –ο ισχυρότερος στην περιοχή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Οι ειδικοί λένε ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα συνδέεται πιθανώς με ένα φαινόμενο γνωστό ως βραδυσεισμός, το οποίο χαρακτηρίζεται από αργές καθοδικές ή ανοδικές κινήσεις τμήματος του φλοιού της Γης, που προκαλούνται από την πλήρωση ή την εκκένωση υπόγειων θαλάμων μάγματος.

Σύμφωνα με τον Guardian, δεν υπάρχει άμεση απειλή έκρηξης, λένε οι περισσότεροι ηφαιστειολόγοι, αλλά με το έδαφος να ανεβαίνει επί του παρόντος κατά 1,5 το μήνα, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στα τοπικά κτίρια.

Ο ιταλός υπουργός πολιτικής προστασίας, Νέλο Μουσουμέτσι, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η απομάκρνση του πληθυσμού θα γίνει μόνο σε περίπτωση «ακραίας ανάγκης».

Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται επίσης να κατευθύνει περισσότερους πόρους στις τοπικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας για να διασφαλίσει ότι θα μπορούν να παρέμβουν γρήγορα σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης και να χρηματοδοτήσει μια εκστρατεία επικοινωνίας για την ευαισθητοποίηση του κοινού, είπε ο Μουσουμέτσι.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια ομάδα νοσοκομείων στην περιοχή θα ξεκινήσει δοκιμές εκκένωσης από την Παρασκευή για να βεβαιωθούν ότι είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ισχυρότερους σεισμούς ή εκρήξεις.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκαν τόσοι μαζεμένοι σεισμοί στα Φλεγραία Πεδία, ήταν τη δεκαετία του 80.

Η τελευταία σημαντική ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε το 1538. Μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις του ηφαιστείου έλαβε χώρα πριν από 39.000 χρόνια και μπορεί να οδήγησε στην εξαφάνιση των Νεάντερταλ, λένε οι ερευνητές. Μάγμα από αυτή την έκρηξη έχει βρεθεί στη Γροιλανδία, σε απόσταση 4.500 χλμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...