244
| REUTERS

Σε χαμηλό 20ετίας το ευρώ έναντι του δολαρίου ελέω Gazprom

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 11:14
|REUTERS

Σε χαμηλό 20ετίας το ευρώ έναντι του δολαρίου ελέω Gazprom

Protagon Team Protagon Team 5 Σεπτεμβρίου 2022, 11:14

Σε χαμηλό είκοσι ετών υποχώρησε εκ νέου το ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου –κάτω από 0,99 δολ.– μετά την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream.

Συγκεκριμένα τη Δευτέρα, το ενιαίο νόμισμα υποχωρούσε στα 0,9884 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002, καταγράφοντας απώλειες 0,70%.

Λίγο αργότερα έδειξε να ανακάμπτει ελαφρώς, υπερβαίνοντας οριακά τα 0,99 δολ., περί τα 0,9903 δολ.

Η απόφαση της Ρωσίας την Παρασκευή να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nordstream, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις αγορές. Ενδεικτικό ότι τα futures σε ευρώ του Euro STOXX 50 έκαναν «βουτιά» 3,3% πριν από την έναρξη της συνεδρίασης τη Δευτέρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ιδια εικόνα και στην ενεργειακή αγορά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς να εκτινάσσονται έως και 35% μετά την απόφαση της Gazprom να κλείσει τις στρόφιγγες.

Ηδη ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης. Σουηδία και Φινλανδία έλαβαν μέτρα προστασίας το Σαββατοκύριακο για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που παλεύουν με τις απαιτήσεις εγγυήσεων, ενώ την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ σε αναζήτηση τρόπων και μέσων τιθάσευσης των τιμών στο ρεύμα.

Το ολλανδικό φυσικό αέριο του επόμενου μήνα, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, εκτινάχθηκε κατά 26%, φτάνοντας στα 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Αμστερνταμ, με την Goldman Sachs να προειδοποιεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα υψηλά  του περασμένου Αυγούστου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...